Ενισχυση του ΕΦΚΑ σε υλικο και προσωπικο, ζητουν οι εργαζομενοι

Τρύφων Λαζαρίδης, πρόεδρος εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ «Αν μας δώσουν τα εφόδια, και τη σωστή εκπαίδευση, θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων»

Με υπολογιστές των αρχών της χιλιετίας λειτουργούν ακόμη οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες –διήμερη απεργία από τους εργαζόμενους

Διήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη απαξίωση των υπηρεσιών τους, την στοχοποίησή τους, με τελικό αποτέλεσμα το «άνοιγμα» στους ιδιώτες του συστήματος απονομής συντάξεων.

Η αιτιολογία της κυβέρνησης και του Υπουργείου για αυτή την τελευταία εξέλιξη είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μιας και έχουν δημιουργηθεί μεγάλες εκκρεμότητες σε αυτές.

Όμως όλες αυτές οι εκκρεμότητες δεν θα είχαν συσσωρευτεί, τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ ΑΜΘ κ. Τρύφων Λαζαρίδης, αν το πολιτικό σύστημα, είχε αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, είχε απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην έκδοση των συντάξεων, είχε προχωρήσει στην ανανέωση του απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού και ταυτόχρονα, είχε δώσει λύσεις στα οργανωτικής φύσεως προβλήματα που επέφερε η πρόχειρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν φορέα.

Αντίθετα τώρα έχουν δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, υπονοώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι άξιοι να κάνουν αυτή τη δουλειά.

«Είμαστε άξιοι, αρκεί να μας δώσουν τα κατάλληλα εφόδια» ξεκαθάρισε ο κ. Λαζαρίδης, με αυτά να είναι πρωτίστως η κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά και η σωστή υποδομή.

Απαρχαιωμένες υποδομές και έλλειψη κατεύθυνσης

Και με υποδομή εννοούν τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν, οι οποίοι είναι τουλάχιστον εικοσαετίας, αποτελώντας ουσιαστικά τροχοπέδη στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Μάλιστα θεωρεί πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνάδερφοί του στην Κομοτηνή, στους οποίους έδωσε συγχαρητήρια, για το πώς λειτούργησε ο ΟΓΑ όταν πέρασε στον ΕΦΚΑ.

Όταν ενώθηκε ο ΟΓΑ, σημείωσε, υπήρχαν μόνο δύο άτομα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέρθουν. Με εκπαίδευση μόνο δύο ημερών, και ελλιπή εξοπλισμό, κατάφεραν να βγάλουν 4.500 συντάξεις το 2020 για την ΑΜΘ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν βγει περίπου 1.400 συντάξεις, και όλα αυτά μόνο για τον πρώην ΟΓΑ.

«Αν μας δώσουν τα εφόδια, και τη σωστή εκπαίδευση, θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων, αναφέροντας πως λόγω της υποστελέχωσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να καλύψουν όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, ότι ενώ άλλες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω του κορωνοϊού, ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων επιταχύνθηκε, γιατί έχει μειωθεί η επαφή με τους πολίτες. «Μπορεί να είμαστε και η μοναδική υπηρεσία που αυξήσαμε την αποδοτικότητά της μέσα στον κορωνοϊό» εκτίμησε ο ίδιος.

Πέρασμα στους ιδιώτες

Αντί να γίνουν όμως όλα αυτά, μπαίνουν οι ιδιώτες, που όμως έχουν κάποιους όρους: εκπαίδευση και πρόσβαση στα online συστήματα του ΙΚΑ (όπως το ΑΤΛΑΣ) στα οποία δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι υπάλληλοι, ενώ δημιουργούνται και ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Επίσης ακόμα και αν ξεκινήσει η διαδικασία με τους ιδιώτες, μπορούν να βγάλουν συντάξεις μέχρι και το στάδιο της προσωρινής σύνταξης, γιατί η έκδοση σύνταξης, είναι ατομική διοικητική πράξη, και μόνο δημόσιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ μπορεί να την κάνει.

«Η κυβέρνηση θεωρεί πως θα γίνει όλο αυτό για να επιταχυνθεί η διαδικασία, όμως πώς μπορεί ο υπάλληλος να βάλει την υπογραφή του χωρίς να ελέγξει τι έχει κάνει ο ιδιώτης;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαζαρίδης, προβλέποντας περαιτέρω γραφειοκρατικές επιπλοκές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια είναι πως ενώ τυπικά δημιουργήθηκε ένας ενιαίος φορέας, ο ΕΦΚΑ, δεν έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών, καθιστώντας την ενοποίηση των ταμείων άνευ ουσίας και σημασίας.

Μάλιστα ο Ενιαίος Κανονισμός είναι ακόμα ένα από τα αιτήματα που έχουν οι ιδιώτες, ώστε να υλοποιήσουν την έκδοση των συντάξεων.

Στον πόλεμο χωρίς όπλα

«Δώστε μας το όπλα, την υλικοτεχνική υποδομή και την εκπαίδευση και δεν χρειαζόμαστε τους ιδιώτες» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, τονίζοντας πως «οι ιδιώτες δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στον ΕΦΚΑ. Όλοι οι συνάδερφοι είναι άξιοι να αποδώσουν τα μέγιστα αν τους δοθεί η δυνατότητα».

Για αυτό και οι ομοσπονδίες του χώρου έχουν προχωρήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν κάθε άλλο πρόσφορο δικονομικό μέσο τους δίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, υπερασπιζόμενοι την υπόσταση του φορέα, αλλά και την ίδια τη Δημόσια Κοινωνική ασφάλιση.

Για αυτό και διεκδικούν Δημόσιο, Καθολικό, Υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, άμεσες προσλήψεις με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας από μόνιμο προσωπικό και ειδική πρόνοια για τους πρόσφατα απολυμένους συμβασιούχους συναδέλφους τους, αλλά και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Ταυτόχρονα ζητούν την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων υπολογιστών, συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω εμπλουτισμό των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών εφαρμογών, με νέες, και επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2021, η αυτοματοποιημένη ψηφιακή έκδοση των συντάξεων, στα πλαίσια του συστήματος ΑΤΛΑΣ, μαζί με τη δημιουργία Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης & Παροχών, αλλιώς η ενοποίηση των ταμείων είναι άνευ ουσίας και σημασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.