Ενισχυση των Κεντρων Προληψης στην ΑΜ-Θ

Ζήτησαν τα στελέχη των δομών από την Κομοτηνή

Απρόσκοπτη υποστήριξη των φορέων τους από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ΟΚΑΝΑ, ζήτησαν τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης της Περιφέρειας ΑΜΘ, στη διάρκεια ημερίδας στην Κομοτηνή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Κατά τη συνάντηση που αφορούσε στο παρόν και στο μέλλον της λειτουργίας των Κέντρων επισημάνθηκε ο πολυδιάστατος ρόλος τους, με έμφαση στη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση.
 
Με κεντρικό ζήτημα, τη δράση των Κέντρων έναντι των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, τοποθετήθηκαν, ο επιστημονικός υπεύθυνος, του «Ορφέα» Ροδόπης κ. Γκάρο Εσαγιάν, οι κ.κ Στράτος Βραχιωλιάς, Ευθυμία Αγαθαγγελίδου, Παγώνα Διούδη επιστημονικοί υπεύθυνοι Κέντρων Πρόληψης Έβρου «Ελπίδα», Δράμας «Δράση» και Ξάνθης «Έκφραση» αντίστοιχα, όπως και στελέχη των ίδιων φορέων για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που εξέθεσαν σε γραπτό ψήφισμα τους.
 
«Τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν εξειδικευμένους φορείς παροχής πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, τα περισσότερα λειτουργούν πλέον των 15 ετών, παρέχοντας στις υπηρεσίες τους στα παιδιά, τους γονείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, τις κατά τόπους κοινωνικές και δικαστικές υπηρεσίες υποστηρίζοντας το έργο τους τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε εκείνον της συμβουλευτικής. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο και στη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, συμπληρώνοντας τις λιγοστές υπηρεσίες ψυχικής υγείας που λειτουργούν στην Περιφέρεια» αναφέρουν. «Ευελπιστώντας στη συνέχιση της υποστήριξής τους από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ΟΚΑΝΑ, τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το έργο τους προσαρμόζοντας τις δράσεις τους στις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες που προκύπτουν απ’ τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας» καταλήγει το σχετικό ψήφισμα. 

Γκάρο Εσαγιάν «Ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης είναι πολυδιάστατος»

Όπως διευκρίνισε ο κ. Εσαγιάν, τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης επιζητούν σύσφιξη της επιστημονικής συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ και εποπτεία τους από τον Οργανισμό αλλά και ουσιαστική αξιολόγηση της δουλειά τους. Σημειώνοντας και τον «πολυδιάστατο ρόλο» που διαδραματίζουν και την υποστήριξη που παρέχουν «σε επίπεδο συμβουλευτικό, ενημερωτικό και ουσιαστικό για την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, το σχολείο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία». 

Ζωή Γκιούλη «Τα Κέντρα Πρόληψης συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για τη στήριξη όλων των μελών της σχολικής κοινότητας»

Τη θέση ότι τα Κέντρα Πρόληψης στηρίζουν πάγιες και ουσιαστικές ανάγκες της εκπαίδευσης του δημόσιου σχολείου στην παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, διατύπωσε η κ. Ζωή Γκιούλη, συντονίστρια δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ΑΜ-Θ.
 
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Κέντρα Πρόληψης συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για τη στήριξη όλων των μελών της σχολικής κοινότητας ενώ θα αποτελέσουν «βασικό πυλώνα για το σχεδιασμό που κάνουμε στην αντιμετώπιση, την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διαχείριση των περιστατικών του σχολικού εκφοβισμού».
 
Η κ. Γκιούλη στην σχετική τοποθέτησή της, χαρακτήρισε αναγκαία την ενίσχυση του θεσμικού τους ρόλου, την επέκταση των δομών και του επιστημονικού προσωπικού τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.