Ενισχυση της προσβασιμοτητας θελει ο Δημος Κομοτηνης

Ετοιμάζει συνολικό Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας για τους κοινόχρηστους χώρους και τα δημόσια κτίρια

Σχέδιο για τις επιπλέον παρεμβάσεις που χρειάζονται για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του, θέλει να εκπονήσει ο Δήμος Κομοτηνής.

Για αυτό το λόγο θα κληθεί η οικονομική Επιτροπή του σήμερα να εγκρίνει την υποβολή αιτήματος στο Πράσινο Ταμείο με τίτλο «Εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) στο Δήμο Κομοτηνής», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Μέσα από το ΣΑΠ, θα προσδιοριστούν τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Η ιδέα πίσω από το σχέδιο είναι να υπάρχουν συνολικές διαδρομές προσβασιμότητας μέσα στην πόλη και τους κοινόχρηστους χώρους, και όχι απλά «νησίδες» προσβασιμότητας σε συγκεκριμένα κτίρια ή περιοχές.

Το Σχέδιο που θα εκπονηθεί, θα αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση συλλέγοντας στοιχεία από τις όποιες μελέτες έχουν γίνει για την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, και την παρακολούθηση της προόδου του σχεδίου.

Έτσι θα δημιουργηθεί Τεχνική Έκθεση περιγραφής/ανάλυσης και αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας στους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους του δήμου και ως προς τα δημόσια κτίρια ή τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα.

Αφού λοιπόν γίνει η αποτύπωση, θα γίνουν προτάσεις για παρεμβάσεις ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας στους προαναφερόμενους χώρους, που θα περιλαμβάνουν το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τον προγραμματισμό υλοποίησης των οριζόμενων από το Σ.Α.Π. απαιτούμενων διαμορφώσεων και κατασκευών, μέσω σύνταξης Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Μελέτης Προσβασιμότητας και τυχόν άλλων υποστηρικτικών μελετών μετά την παράδοση και έγκριση του Σ.Α.Π. και την ανάθεση και υλοποίηση έργου μετά την παράδοση και έγκριση του Σ.Α.Π.

Να σημειωθεί πως ο χρόνος υλοποίησης δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη από την παράδοση/παραλαβή και έγκριση του Σ.Α.Π., ενώ οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την υλοποίηση του χαρακτηρίζονται ως σημειακές και δεν απαιτούν αλλαγή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής παρέμβασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.