Ενισχυονται τα Κεντρα Υγειας της Ροδοπης

Εντός του 2017 αναμένεται να λειτουργήσουν τα 2 πρώτα ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή

Τα κέντρα υγείας Σαπών και Ιάσμου επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, πριν παρευρεθεί στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΑΜΘ ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ανακοίνωσε την ενίσχυσή τους με προσωπικό στο επόμενο διάστημα.
 
Στον απόηχο της ανάληψης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της κατασκευής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στη δημιουργία των νέων δομών ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια, 2 εκ των οποίων αναμένεται να λειτουργήσουν πριν το τέλος του 2017 στην Κομοτηνή.
 
Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά στα αναπτυξιακά συνέδρια που γίνονται στις Περιφέρειες, υπάρχει μια ειδική θεματική ενότητα που αφορά τον τομέα της υγείας, δίνοντας το μήνυμα ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να αφορά μόνο οικονομικούς δείκτες, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους που έχουν σχέση με την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και τα δημόσια αγαθά στα οποία η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει με ισότιμο τρόπο την πρόσβαση των πολιτών. 

Αναβάθμιση και ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ιάσμου και Σαπών 

Όσο για τα 2 κέντρα υγεία που επισκέφτηκε, σημείωσε πως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην φροντίδα των ανθρώπων της υπαίθρου, με μια πορεία δεκαετιών αξιοπρεπούς παρουσίας στο σύστημα υγείας, αλλά και αρκετά και διαχρονικά προβλήματα.
 
Οι υποδομές έχουν πλέον απαξιωθεί λόγω του πέρας πολλών ετών χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση, για αυτό και προσπαθούν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων, μέσα από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις σε 12 κέντρα υγείας σε όλη την ΑΜΘ.
 
Επίσης θα ενισχυθούν με ειδικευμένους γιατρούς, για αυτό το επόμενο διάστημα θα προκηρύξουν στις αρχές του 2018 πάνω από 400 θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για τα κέντρα υγείας της χώρας, και θεωρεί πως σε αυτή την κατανομή τα Κέντρα Υγείας της περιοχής θα έχουν σημαντική ενίσχυση.
 
Στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι οδοντίατρος στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, ενώ υπάρχουν πολλά κενά και σε άλλες ειδικότητες, με τα κέντρα υγείας να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες.
 
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο συζητά με την Υγειονομική Περιφέρεια ώστε τα δείγματα για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στα Κέντρα, να διεκπεραιώνονται στο Νοσοκομείο.
 
«Το προσωπικό κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια στα Κέντρα Υγείας, παρά τις δυσκολίες ο κόσμος τα εμπιστεύεται και η πολιτεία οφείλει να δείξει την απαραίτητη μέριμνα και φροντίδα» τόνισε ο Υπουργός. 

Μέχρι το τέλος του 2017 τα 2 ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή 

Η παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην Κομοτηνή έρχεται λίγο καιρό μετά την δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή του καινούριου Νοσοκομείου Κομοτηνής, με εγγυημένη της χρηματοδότηση από πλευρά του ιδρύματος, κάτι που ο κ. Ξανθός θεωρεί πολύ καλή εξέλιξη που αν υλοποιηθεί γρήγορα θα παρέχει μια πολύ σημαντική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχει το σύστημα υγείας στην περιοχή, κάτι που το χρειάζεται το ΕΣΥ και η τοπική κοινωνία.
 
Την ίδια ώρα αναπτύσσεται το δίκτυο των νέων πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, τα γνωστά ΤΟΜΥ, και σύντομα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία 5 τοπικές μονάδες υγείας, 2 στην Κομοτηνή και από μία σε Έβρο, Καβάλα και Ξάνθης, κάτι που ελπίζουν ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του 2017.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.