Ενισχυεται η γνωση για τις ΙΦΝΕ στην Περιφερεια

Ενημέρωση του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στην Κομοτηνή

Χαρτογράφηση της ΑΜΘ για την ενίσχυση της ενημέρωσης για τις ασθένειες που επηρεάζουν όλο και περισσότερους νέους και παιδιά

Να ενισχυθεί η γνώση για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα), και να δυναμώσει η φωνή του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στην περιοχή μας θέλουν τα μέλη του, που το Σάββατο 18 Μαρτίου πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση εκδήλωση στην Κομοτηνή.

Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για γνωριμία των ασθενών, την ενημέρωσή τους αλλά και την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ασθένεια και τις προκλήσεις της διάγνωσής της

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Επικ. Καθηγητής Παθολογίας – Ειδικός Γαστρεντερολόγος  κ. Στέργιος Δ. Βραδέλης, ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ροδόπης «Ορφέας» κ. Εσαγιάν Γκάρο, και η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Κέντρου My-Nutricare  κ. Λένα Ψάλτου.

Στο πλευρό των ασθενών ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας κ. Βασιλική – Ραφαέλα Βακουφτσή, που τόνισε πως ο Σύλλογος καλύπτει τους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, και μπορούν να απευθυνθούν σε αυτούς είτε για να τους βοηθήσουν με κάποια ιατρική διαδικασία, να κλείσουν κάποιο ραντεβού ή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τους βρουν από την ιστοσελίδα τους ή τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ στην περιοχή μας μπορούν να απευθυνθούν στην κ. Κατερίνα Πασχαλίδου και τον κ. Δημήτρη Γκαρτσώνη, τα τηλέφωνα των οποίων θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, και θα είναι οι τοπικοί σύνδεσμοι του Συλλόγου.

Οι ΙΦΝΕ, τόνισε, είναι ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, και τα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, απώλεια βάρους, πυρετό, διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, φλεγμονή του δέρματος και των ματιών.

Οι θεραπείες που έχουμε είναι μόνο για την ύφεση των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα τα νοσήματα να επηρεάζουν τον ασθενή σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς του, στην επαγγελματική σταδιοδρομία, την εκπαίδευση, τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Στόχος δικός τους και της ιατρικής κοινότητας, τόνισε, είναι να έχουν ασθενείς που θα έχουν μεν το νόσημα, αλλά μια καλή ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους.

Αίτημα στο Δήμο Κομοτηνής για παραχώρηση χώρου

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Πασχαλίδου τόνισε πως προσπαθούν να χαρτογραφήσουν σιγά σιγά την περιοχή της ΑΜΘ, όσο αφορά τις ΙΦΝΕ, να δουν πόσος κόσμος έχει ανάγκη ενημέρωσης, αλλά και πόσος κόσμος έχει ανάγκη να εξωτερικεύσει όλα αυτά τα ζητήματα.

Επίσης έχουν αιτηθεί την παραχώρηση ενός χώρου από το Δήμο Κομοτηνής, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης, που θα χρησιμοποιηθεί για συγκεντρώσεις ασθενών με ΙΦΝΕ, αλλά και παροχή ενημέρωσης για όποιον ενδιαφέρεται, και ελπίζουν πως σύντομα θα εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα.

Αυξάνεται η συχνότητα των ΙΦΝΕ ειδικά σε νέους

Το κοινό και τους ασθενείς για τις συνεχείς εξελίξεις στις παθήσεις ΙΦΝΕ ενημέρωσε ο Καθηγητής Παθολογίας – Ειδικός Γαστρεντερολόγος  κ. Στέργιος Βραδέλης. Όπως τόνισε, η συχνότητα των ασθενειών αυτών αυξάνεται, όμως επειδή η διάγνωσή τους πολλές φορές καθυστερεί, θέλησε να εφιστήσει την προσοχή στο κοινό, να προσέρχεται στο γιατρό που γνωρίζει, είναι υποψιασμένος, μπορεί να τις διαγνώσει και μετά να τα διαχειριστεί.

Η διάγνωση καθυστερεί γιατί τα συμπτώματα από το έντερο, μπορούν να οφείλονται σε πολλές παρόμοιες παθήσεις, και πολλές φορές μπερδεύονται και οι ίδιοι οι ασθενείς και δεν νιώθουν την ανάγκη να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους.

Η ενασχόληση με τα ΙΦΝΕ είναι αρκετά εξειδικευμένη, όμως θα πρέπει οι γιατροί ακόμα, και άλλων ειδικοτήτων, να έχουν ενημέρωση για να στέλνουν τους ασθενείς για να ακολουθήσει η διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία.

Σημείωσε τέλος πως έχει  παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση της συχνότητας των ασθενειών αυτών σε νέους και παιδιά, κάτι το οποίο τους προβληματίζει και κάνει ακόμα πιο σημαντική την ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.