Ενημερωτικη συναντηση για τον Εθνικο Διαγωνισμο Εικονικης Δικης πραγματοποιησε η ELSA Κομοτηνης

Προσφυγικό άσυλο και τραπεζικό δίκαιο στο «μικροσκόπιο» των εν δυνάμει νομικών στην φετινή διοργάνωση

Η ELSA Κομοτηνής έχοντας ως στόχο να φέρει τους φοιτητές ένα βήμα πιο κοντά στο νομικό επάγγελμα συμμετέχει για άλλη μία χρονιά στον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης που διοργανώνει η National MCC ELSA Greece. Προκειμένου να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα των ενδιαφερόμενων ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων της ELSA Greece και Εθνικός Συντονιστής του Διαγωνισμού, κ. Στέλιος Βούκουνας, μαζί με πρώην συμμετέχοντες πραγματοποίησαν μία αναλυτική παρουσίαση που έλαβε χώρα στις 6 Νοεμβρίου.
 
Θέλοντας να «συστήσει» την ELSA Greeceο κ. Βούκουνας εξήγησε πως πρόκειται για μία ευρωπαϊκή ομάδα νέων νομικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα 44 εθνικά σωματεία της ELSA International. Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης αποτελεί μία μόλις από τις δράσεις της και ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 στη Θεσσαλονίκη, όπου προσομοιώθηκε μία δίκη ποινικού εφετείου. Με βάση το ενδιαφέρον που υπήρξε, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία,  τόσο το 2016 όσο και το 2017, εκδικάζοντας υποθέσεις από κλάδους του δικαίου.
 

Επειδή με τον καιρό τα περιθώρια στην συμπρωτεύουσα «εξαντλήθηκαν», όπως σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, η εθνική γενική συνέλευση της ELSA Greece αποφάσισε την μεταφορά του διαγωνισμού στην Αθήνα. Έτσι φέτος η εικονική δίκη θα λάβει χώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα προσομοιωθεί διοικητική δίκη, αλλά και στο Εφετείο Αθηνών με μία πολιτική δίκη.
 
«Πρόκειται για τον μοναδικό διαγωνισμό εικονικής δίκης στην χώρα μας που προσομοιώνει ελληνικά δικαστήρια» σχολίασε ο κ. Βούκουνας για να μιλήσει ακολούθως για τους σκοπούς του. «Μέσα από αυτήν την διαδικασία ένας φοιτητής νομικής καταφέρνει να δει πως είναι ουσιαστικά η ζωή ενός δικηγόρου. Χωρίζεται σε δύο φάσεις, την έγγραφη και την προφορική διαδικασία. Οι νέοι κατά την διάρκεια της συμμετοχής τους πρέπει να καταθέσουν δικόγραφο που θα βαθμολογηθεί από καθηγητές – μέλη ΔΕΠ των τριών Νομικών Σχολών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής. Οπότε πρέπει να διαβάσουν, να πραγματοποιήσουν έρευνα, να σκεφτούν επιχειρήματα βάσει της νομικής θεωρίας» εξήγησε.
 
Δίνοντας λεπτομέρειες για την ακροαματική διαδικασία ο ίδιος πληροφόρησε πως οι φοιτητές λαμβάνουν μέρος σε συνθήκες πραγματικού δικαστηρίου. Έχοντας, λοιπόν, απέναντί τους,  τους δικαστές καλούνται να ενσαρκώσουν τον ρόλο του δικηγόρου και μέσα από αυτό εξασκεί την ρητορική του ικανότητα.
 
Κάνοντας ένα προσωπικό σχόλιο, ο κ. Βούκουνας έκρινε «αυτό δυστυχώς δεν μας το προσφέρουν οι σχολές μας. Δεν μας δείχνουν πως να συντάσσουμε ένα δικόγραφο, ούτε γίνονται μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγορεύουμε. Γι’ αυτό και ο διαγωνισμός είναι ένα πεδίο για να εξασκήσει κανείς τις ικανότητές του». 

«Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης είναι μία διαδικασία εκπαιδευτική και όχι ανταγωνιστική» 

Φυσικά τα όσα θα αποκομίσει ο κάθε φοιτητής είναι αναρίθμητα, καθώς γίνεται λόγος για μία διοργάνωση «υψηλού επιπέδου». Χαρακτηριστικά αυτού σύμφωνα με τον κ. Βούκουνα  τα σχόλια των καθηγητών που συμμετείχαν ως κριτές, βαθμολογητές ή ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι κάθε χρόνο και τα οποία γίνονται όλο και καλύτερα. «Αυτό σημαίνει ότι και στις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας γίνεται μία πολύ καλή δουλειά, διαθέτοντας αξιόλογο δυναμικό» σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει πως ναι μεν στο τέλος του Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης θα αναδειχθεί νικητήρια ομάδα, «αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως είναι μία διαδικασία εκπαιδευτική και όχι ανταγωνιστική».
 
Αναφορικά με την δομή ο συντονιστής πληροφόρησε πως φέτος θα προσομοιωθεί μία διοικητική και μία πολιτική δικαιοδοσία. Η πρώτη θα αφορά ζητήματα ασύλου των προσφύγων και των μεταναστών που θα εξεταστούν υπό την σκοπιά του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με θέματα τραπεζικού δικαίου και πολιτικής δικονομίας με έμφαση στις τραπεζικές συμβάσεις, την εξυπηρέτηση δανείων και τις διαταγές πληρωμής.
 
Όσο για την εκπροσώπηση, αξίζει να αναφέρουμε πως το κάθε Πανεπιστήμιο αποστέλλει τέσσερις συνολικά ομάδες, δύο για κάθε δικαιοδοσία. «Συνολικά στην Αθήνα θα βρεθούν 48 φοιτητές Νομικής ή ασκούμενοι δικηγόροι. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό, ενώ αναφορικά με την διαδικασία έχει σημασία να τονίσουμε ότι για την βαθμολόγηση όλων τους θα τηρηθεί αυστηρή ανωνυμία για την διατήρηση της ομαλής διεξαγωγής της. Υπάρχει πλήρης αμεροληψία και αντικειμενικότητα, με κανόνες όσο γίνεται πιο κοντά στην δικαστηριακή πολιτική πάντα με σεβασμό στον εικονικό χαρακτήρα του διαγωνισμού» σημείωσε.

Χρήστος Παλημέρης «Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης αποτελεί την “ναυαρχίδα” των δράσεων της ELSA Greece» 

Υπεύθυνος για την διεξαγωγή της εκδήλωσης, ο κ. Χρήστος Παλημέρης, αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων της ELSA Κομοτηνής συμπλήρωσε από πλευράς του πως «αδιαμφισβήτητα ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης αποτελεί την “ναυαρχίδα” των δράσεων της ELSA Greece καθώς έχει διεθνή διάσταση. Η αξία της είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και δίνει την δυνατότητα σε νέους και φοιτητές να αποκομίσουν μεγάλη εμπειρία. Πιστεύω πως θα πρέπει να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο».
 
Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής, σημείωσε «οι φοιτητές από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας και ιδιαίτερα της Κομοτηνής – η οποία στην ουσία είναι η νεώτερη – μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι διδάσκοντες καθηγητές διαθέτουν αξιόλογη εμπειρία στον χώρο και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν, λειτουργούν σαν “προπονητές”. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλά».
 
Οι αιτήσεις πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές από τις 15 έως και τις 20 Νοεμβρίου. Οι νέοι μπορούν να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε σωματείο της ELSA Greece είτε στους συνεργάτες της. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα ηλικίας από 18 έως και 30 ετών, μέλη τοπικών σωματείων της ELSA και οφείλουν να υποβάλλουν την αναλυτική βαθμολογία τους, βιογραφικό και ένα motivation letterστο οποίο θα αναφέρουν τους λόγους που επιθυμούν να λάβουν μέρος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.