Ενημερωτικη ημεριδα για την παιδικη παχυσαρκια

Στο πλαίσιο του έργου «Ενημέρωση υγιεινής και ιατρικής πρόληψης σε μαθητές» ο δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και το Γραφείο Αγωγής Υγείας Π.Ε. Ν. Ροδόπης, διοργάνωσε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα «μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ξενία» και ομιλητές σε αυτήν ήταν η κ. Ζωή Κοσμίδου, διευθύντρια προγραμματισμού, επενδύσεων και υποδομών του δήμου Κομοτηνής, η οποία παρουσίασε το έργο «Ενημέρωση υγιεινής και ιατρικής πρόληψης σε μαθητές», ο κ. Σίμος Παλλίδης, παιδίατρος και παιδοκαρδιολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «παιδική παχυσαρκία και το ρόλο του σχολείου και της οικογένειας», η ενδοκρινολόγος και λέκτορας του ΑΠΘ, κ. Καλλιόπη Κώτσα, που ανέλυσε «το ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας», ο κ. Ανδρέας Αυγερινός, λέκτορας στο τμήμα των ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ., ο οποίος πραγματεύτηκε στην ομιλία του «το ρόλο της φυσικής αγωγής στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», και, τέλος, ο κ. Γεώργιος Ιωαννίδης, υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Π.Ε. Ν. Ροδόπης, που αναφέρθηκε στα υφιστάμενα και προβλεπόμενα προγράμματα για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γεώργιος Ιωαννίδης «Κακή διατροφή και καθιστική ζωή οδηγούν τα παιδιά στην παχυσαρκία»

Ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για μια ουσιαστική ενημέρωση για την παχυσαρκία, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει τους γονείς να αντιληφτούν την αξία της διατροφής, που πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους». «Αυτό, που συμβαίνει», παρατήρησε, «στην ελληνική πραγματικότητα είναι να έχουμε 20% των παιδιών μας παχύσαρκα, αφού οικειοποιηθήκαμε τον αμερικανικό τρόπο διατροφής, την ίδια ώρα, που οι Αμερικανοί προσπαθούν να εφαρμόσουν τη μεσογειακή διατροφή. Αποτέλεσμα αυτού, το έτοιμο φαγητό με τα υψηλά λιπαρά, προστιθέμενης και της καθιστικής ζωής, τόσο με το σχολείο, όσο και με τα φροντιστήρια, που μειώνουν το χρόνο για παιχνίδι, οδηγείται το παιδί να γίνεται παχύσαρκο». Κατόπιν, επανέλαβε το ρόλο των γονέων, τονίζοντας πως «πρέπει να καταλάβουν οι γονείς ότι οφείλουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες στο σπίτι». «Πρέπει να αυξήσουν», κατέληξε, «την υγιεινή διατροφή, αλλά και την άσκηση των παιδιών τους».

Σίμος Παλλίδης «Κατέχουμε τα πρωτεία στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία»

Ο κ. Παλλίδης ξεκίνησε παρατηρώντας ότι, ενώ έχει επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν την Κομοτηνή, κατά την επίσκεψη του με αφορμή τη συγκεκριμένη ημερίδα, διαπίστωσε ότι έχει τη χάσει τη γραφικότητα, που είχε, εξαιτίας των πολλών πολυκατοικιών, που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια. Εκεί ακριβώς εντόπισε και «ένα στοιχείο, το οποίο συμβάλλει στη σημερινή εποχή στην άνοδο του ποσοστού παχυσαρκίας των παιδιών, το ότι δεν έχουν πλέον τους χώρους να τρέχουν και να παίζουν, αλλά αναγκάζονται να κλείνονται σε ένα διαμέρισμα και να ασχολούνται με κάποιο κομπιούτερ». «Από την άλλη» συνέχισε, «υπάρχουν και διάφορες άλλες αιτίες, που τα παιδιά γίνονται παχύσαρκα. Ακολουθήσαμε λανθασμένη τακτική τα προηγούμενα χρόνια, υιοθετώντας το αμερικανικό πρότυπο. Όποιος πάει όμως στην Αμερική, θα δει τους πιο παχύσαρκους ανθρώπους στον κόσμο. Οι Αμερικανοί, πλέον, άλλαξαν νοοτροπία και δεν τρώνε ούτε καν κρέας. Κι εμείς τώρα προσπαθούμε να επανέλθουμε στη μεσογειακή διατροφή».

Στη συνέχεια ο κ. Παλλίδης αναφέρθηκε στο ρόλο, που πρέπει να αναλάβουν οι γονείς, προκειμένου για την πρόληψη της παχυσαρκίας των παιδιών τους. Αρχικά καυτηρίασε τη συνήθεια πολλών γονέων «να πιέζουν από μικρή ηλικία τα παιδιά, προκειμένου να τρώνε πολύ», παρατηρώντας ότι «την ίδια στιγμή η Ελλάδα κρατάει τα πρωτεία στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία και μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως». «Το παράπονο των Ελλήνων», συνέχισε, «είναι ότι δεν τρώνε τα παιδιά, ενώ στην ουσία είναι παχύσαρκα». Περεταίρω, τόνισε ότι «πρέπει τα παιδιά να τρώνε σωστά, αλλά ταυτόχρονα να γυμνάζονται ικανοποιητικά. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στα παιδιά, μεταδίδοντας ταυτόχρονα το καλό παράδειγμα. Διότι αν αυτοί τρώνε καθημερινά πίτσες, γύρο και χάμπουργκερ, το ίδιο θα μάθουν και τα παιδιά».

Καλλιόπη Κώτσα «Τα παιδιά ακολουθούν, όχι τα λόγια, αλλά το παράδειγμα των γονέων»

Από τη μεριά της, κ. Κώτσα, επισήμανε και εκείνη το ρόλο των γονέων στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, τονίζοντας ότι «οι μεγάλοι είμαστε τελικά ό,τι τρώμε, αλλά και τα παιδιά θα γίνουν ό,τι τρώνε και ό,τι τρώνε οι γονείς τους». «Επομένως», συνέχισε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην μένουμε μονό στη θεωρία, γιατί τα παιδιά ακολουθούν, όχι τα λόγια, αλλά το παράδειγμα των γονέων. Οπότε, το πιο σημαντικό είναι ότι όλη η οικογένεια πρέπει να αρχίζει να αλλάζει συνήθειες και αυτό μπορεί να βάλει σταδιακά και τα παιδιά σε μια άλλη διαδικασία, αλλάζοντας τη θεώρηση, που έχουν για τον τρόπο και το περιεχόμενο της διατροφής τους».

Σύνδεση της παχυσαρκίας με προβλήματα θυρεοειδών και σωματική ανάπτυξη

Όσον αφορά τη σχέση της παχυσαρκίας με προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, η κ. Κώτσα εκτίμησε ότι «αυτή η σχέση πράγματι υφίσταται, με τον αντίστροφο, ωστόσο, ρόλο, από αυτόν, που πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες». Συγκεκριμένα τόνισε ότι «ενώ παλαιότερα συνδέαμε τα προβλήματα στο θυρεοειδή με την παχυσαρκία, πλέον πιστεύουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο στα παιδιά, ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τους θυρεοειδείς τους».

Τέλος, έκανε αναφορά και στη σύνδεση της παχυσαρκίας με την ανάπτυξη των παιδιών. Όπως υπογράμμισε, «περά από τις γνωστές ασθένειες των ενήλικων, που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και τα καρδιολογικά προβλήματα, με έναν καθοριστικό τρόπο τα παιδιά, που είναι παχύσαρκα, ενώ φαίνονται να γίνονται ψηλότερα, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να χάσουν και σε ύψος, αλλά και να μπουν νωρίτερα στην εφηβεία, ένα φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνότερα και επηρεάζει τελικά τη σωματική ανάπτυξη».

Εν κατακλείδι, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλοι οι ομιλητές παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών, προκειμένου για την αποφυγή της παχυσαρκίας από νεαρή ηλικία, αλλά το δυσάρεστο ήταν πως η παρουσία του κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική. Αν και οι διοργανωτές διαβεβαίωσαν ότι προηγήθηκε μια ικανοποιητική κινητοποίηση, προκειμένου για την προσέλκυση των γονέων της πόλης μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση, δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν αυτή, που αναμενόταν, και αυτή, που θα άρμοζε σε μια τόσο σπουδαία προσπάθεια για ένα, μάλιστα, ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.