Ενημερωτικη Εκδηλωση του Ερυθρου Σταυρου για την Καταθλιψη

Ο Ερυθρός Σταυρός με ομιλητή τον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή Γεώργιο Κουντουρά διοργάνωσε ομιλία με θέμα: «Κατάθλιψη-Ένα άλλοθι της επιθυμίας», στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, την Τρίτη 8 Μαΐου.
Το θέμα της κατάθλιψης φάνηκε να ενδιαφέρει πολλούς καθώς η αίθουσα γέμισε από νωρίς με ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Γεώργιος Κουντουράς «Το 2020 η κατάθλιψη η πρώτη διαταραχή που θα αντιμετωίσουμε»

Σε δηλώσεις του ο κεντρικός ομιλητής κ. Κουντουράς αναφέρθηκε στο σκοπό της ομιλίας του που ήταν να εξετάσει το θέμα της κατάθλιψης από την ψυχαναλυτική του πλευρά, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει «από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, η οποία είναι μια διαταραχή που απασχολεί έντονα τον πληθυσμό. Μάλιστα προβλέπουμε πως το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η πρώτη διαταραχή που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Επίσης θα αναζητήσουμε τις αιτίες που την προκαλούν».

Όσο για τον τίτλο της ομιλίας «Κατάθλιψη-Ένα άλλοθι της επιθυμίας», ο κ. Κουντουράς εξηγώντας τι σημαίνει, τόνισε πως «το άτομο έχει χάσει κάθε επιθυμία, γι’ αυτό και το άτομο κλείνεται στον εαυτό του. Το καταθλιπτικό άτομο δεν έχει επιθυμίες από την κατάκτηση των οποίων να μπορέσει να πάρει ικανοποίηση και ευτυχία. Γι’ αυτό και μπαίνει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας. Υπάρχουν κατηγορίες στην κατάθλιψη που δεν δείχνουν κανένα ψυχικό σύμπτωμα και λέγονται άτυπες, υπάρχουν άλλες που λέγονται δυσθυμικές, όπου το άτομο έχει μια ελαφριά μελαγχολία, αλλά πιστεύει ότι θα του περάσει».

 

Απαντώντας στην ερώτηση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ο κ. Κουντουράς τόνισε πως «η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι σχεδόν η ίδια. Τα άτομα που φτάνουν να ζητήσουν βοήθεια είναι αυτά που έχουν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να είναι λειτουργικό. Η δική μου άποψη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο ψυχαναλυτικά όσο και με φαρμακευτική αγωγή, για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση. Ωστόσο αν το άτομο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φάρμακα, τότε καλό είναι να προσπαθήσει, επειδή όμως κατά την ψυχαναλυτική διαδικασία τα συμπτώματα φουντώνουν, αν το άτομο αισθάνεται αδύναμο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα, τότε η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.