Ενημερωση σε γυναικες Ρομα για τη σημασια του προσυμπτωματικου γυναικολογικου ελεγχου

Με στόχο τη βελτίωση της γνώσης σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα

Ομιλία με θέμα «Προσυμπτωματικός γυναικολογικός έλεγχος, καρκίνος του μαστού και ενημέρωση για τον HPV σε γυναίκες Ρομά» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουνίου και ώρα στο Πολυλειτουργικό Κομοτηνής, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής και με την περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά».

Ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η κ. Τσαλκίδου Ευανθία, Διευθύντρια Χειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, η κ. Αλατζά Μερβέ ειδικευόμενη χειρουργικής και η κ. Κυρίτση Ευαγγελία ειδικευόμενη γυναικολογίας, δίνοντας μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα του προσυμπτωματικού γυναικολογικού ελέγχου, όπου περιλαμβάνεται και ο καρκίνος του μαστού, καθώς και για το HPV σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Ροδόπης κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, στόχος τους είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες, και να εξεταστούν. Για αυτό και έγινε κλινική εξέταση στις γυναίκες που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, ενώ θα γίνει συνταγογράφηση για ψηφιακή μαστογραφία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται διάχυση της γνώσης και θα ενημερώσουν συγγενείς και γείτονες για τη σημασία του  Προσυμπτωματικού ελέγχου. Άλλωστε ανήκουν σε μια ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα, με ζητήματα τόσο οικονομικά, όσο και έγκαιρης ενημέρωσης, όπως για το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης. Την ίδια ώρα πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι ανασφάλιστες, για αυτό και προσπαθούν να κάνουν την ενημέρωση για να εντοπιστεί όσο νωρίτερα γίνεται.

Κλείνοντας, η κ. Κοκκινάκη διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας, να κάνουν κι άλλες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.