Ενημερωση μαθητων, εκπαιδευτικων, γονιων για την ενεργειακη αναβαθμιση του 1ου ΓΕΛ – 2ου ΕΠΑΛ

Να δείξουν ανεκτικότητα κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων κάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς ο Δήμαρχος Κομοτηνής

Στο αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ- 2ου ΕΠΑΛ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μια ενημερωτική συνάντηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της εκπαιδευτικής κοινότητας των δυο σχολείων, με σκοπό να ενημερωθούν οι χρήστες του χώρου για το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ημερήσιου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής και του 2ου ΕΠΑΛ, ύψους 1.625.558 ευρώ. Την ενημέρωση ανέλαβαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού Δημήτρης Καρασταύρου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δέσποινα Πάσσου και ο ανάδοχος, Δημήτρης Παπαδήμος.

Ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ, Σταμάτης Κιουτσούκης τόνισε ότι «το έργο αφορά τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους επερχόμενους μαθητές των δύο σχολείων». Πρόσθεσε ότι τα απογεύματα πραγματοποιούνται μαθήματα από το ΙΕΚ και τη Μαθητεία, ενώ στους αθλητικούς χώρους φιλοξενούνται και αθλοπαιδιές, επομένως οι χρήστες των εγκαταστάσεων αυξάνονται.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής εξήγησε ότι αποτελεί στόχευση της Δημοτικής Αρχής η αναβάθμιση των μεγάλων σχολείων της πόλης και ξεκινάει από το συγκεκριμένο κτίριο που φιλοξενεί πολλούς μαθητές. Εξήγησε ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν και κάλεσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να δείξουν ανεκτικότητα κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα γίνουν, κατά το δυνατόν ηπιότερα. Ζήτησε από τους εκπροσώπους των 15μελών μαθητικών συμβουλίων να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους  όπως και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τα μέλη τους, για να προχωρήσουν ομαλά οι εργασίες. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε έναν χρόνο. Ζήτησε δε να είναι όλοι προσεκτικοί για να μην προκληθούν ατυχήματα. Ανέφερε ότι το σχολείο καταναλώνει ημερησίως 350 λίτρα πετρέλαιο και με το συγκεκριμένο έργο ενεργειακής θωράκισης θα προκύψει οικονομία κατά 75%.

Ο Δημήτρης Καρασταύρου, με τη σειρά του, πριν περιγράψει τις εργασίες, εξήγησε πως οι παρεμβάσεις είναι οι επιλέξιμες. Ανέφερε ότι θα γίνει εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου και των δωμάτων, για να διασφαλιστεί η στεγανότητα, αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά άριστης ποιότητας. Επίσης, θα γίνει αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού με αντλίες θερμότητας αέρος/νερού, τεχνολογίας Inverter.

«Θα τοποθετηθεί πρώτη φορά σύστημα αερισμού στις αίθουσες, τύπου VAM με εναλλάκτη θερμότητας, που δημιουργεί αερισμό και καλύτερο περιβάλλον. Συγχρόνως, αλλάζουμε τα  φωτιστικά σώματα με νέα υψηλής απόδοσης τεχνολογίας, LED.

Επιπλέον, θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με συμψηφισμό στις στέγες του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείτε με μεγαλύτερη άνεση τη θέρμανση, τον αερισμό και τον φωτισμό».

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στον τρόπο που θα γίνονται οι εργασίες για να μην παραβιαστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, λέγοντας ότι τα υλικά θα μεταφέρονται μετά τις 2.30 μ.μ. Ο κύριος όγκος των εργασιών θα γίνει το Πάσχα και το καλοκαίρι, οπότε η σχολική μονάδα θα είναι  κλειστή. Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια κατά τις εργασίες και ζήτησε από τους μαθητές να σεβαστούν τα μέτρα ασφαλείας, συνιστώντας διάλογο για ό,τι προκύπτει. Εξηγώντας το μέγεθος της θωράκισης, ανέφερε ότι θα πετύχουν τη μέγιστη θερμομόνωση με την τοποθέτηση πετροβάμβακα 10 εκ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.