Ενημερωση για την προσβασιμοτητα στο Δικαστικο Μεγαρο Κομοτηνης

Από τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη και τον Σπύρο Νταντανίδη, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

Ενημερωτική ημερίδα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη και την προσβασιμότητα του Δικαστικού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναπήρων Ατόμων με Κινητικό Περιορισμό και Φίλων ν.Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ.

Το πρόγραμμα απευθύνονταν σε όλους τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους του νομού Ροδόπης αλλά και ήταν ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που ενδιαφερόταν να μάθει για την προσβασιμότητα.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Αλέξανδρος – Χέλμουτ Ταξιλδάρης, Παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Φυσίατρος, Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, που επικεντρώθηκε στις δράσεις του ΠΕΡΠΑΤΩ, και πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόσβασης ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων με κάθε τρόπο μετακίνησης και επικοινωνίας.

Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η ενημέρωση τόνισε, μιας και οι δικαστικές αίθουσες και τα δικαστήρια γενικότερα πρέπει να είναι προσβάσιμα για όσους προσέρχονται σε αυτά για υποθέσεις, αλλά και για εργαζόμενους ΑμεΑ, κάτι στο οποίο έχουμε μεγάλη υστέρηση πανελλαδικά.

«Πρέπει πάντα να κοιτάμε ένα χώρο, και αυτούς που εξυπηρετεί και αυτούς που εργάζονται στο χώρο να είναι προσβάσιμος» κατέληξε.

Σημαντικό να θέλουν να ενημερωθούν φορείς και επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Νταντανίδης, σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος των Cool Crips, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, αφορμή για την εκδήλωση αυτή ήταν το γεγονός ότι το κράτος έχει ζητήσει από τους φορείς να ορίσουν υπεύθυνους προσβασιμότητας σε κάθε κτίριο, όμως δεν δόθηκε κανένα εκπαιδευτικό εργαλείο και κατεύθυνση.

Τα στελέχη του Εφετείου λοιπόν, θέλοντας να έχουν μια ουσιαστική ενημέρωση για το αντικείμενο, ζήτησαν τη βοήθεια του ΠΕΡΠΑΤΩ για αυτό και έκαναν την εκδήλωση αυτή, θα δουν το χώρο και πώς μετακινείται κάποιος εντός του χώρου, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής ενός αναπήρου δικηγόρου, δικαστικού ή άλλου εργαζόμενου.

«Η προσβασιμότητα δεν έχει να κάνει απλά με το να φτάσει κάποιος κάπου, αλλά έχει να κάνει με το να συμμετέχει ισότιμα» ανέφερε, για αυτό και είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με όλες τις δημόσιες δομές, με το Δήμο Κομοτηνής, το ΔΠΘ, καθώς και σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ με τους Cool Crips έχουν κάνει ενημερώσεις και σε εταιρείες, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμες στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες τους που το δικαιούνται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.