Ενημερωση για την ορθη χρηση των φαρμακων απο το Φαρμακευτικο Συλλογο Ροδοπης

Φυλλάδια μοίρασαν μέλη του Συλλόγου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής - Θα πραγματοποιήσουν διανομές σε διάφορους χώρους συγκέντρωσής αλλά και σε Γυμνάσια και Λύκεια

Διανομή φυλλαδίων στο κοινό σχετικά με την ορθή χρήση των φαρμάκων και των αντιβιοτικών, στα σχολεία, στις υπηρεσίες, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στις πλατείες  και άλλα σημεία πραγματοποιούν μέλη του Φαρμακευτικού  Συλλόγου  Ροδόπης το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα ενημερώνουν το κοινό για την συγκέντρωση των ληγμένων φαρμάκων στους κάδους των φαρμακείων  που αποστέλλονται για καταστροφή με ενδεικνυόμενη μέθοδο της πυρόλυσης, αλλά και της συγκέντρωσης των αχρησιμοποίητων φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο ή για αποστολές σε εθελοντικές οργανώσεις υγείας και σε δοκιμαζόμενες ομάδες συνανθρώπων μας.

Ασφαλής και αποτελεσματική χρήση 

Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το ζήτημα της ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης των φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση. «Είμαστε αναγκασμένοι από την αρμοδιότητα που έχουμε επάνω στο φάρμακο να ενημερώνουμε τον κόσμο, να τους λέμε ότι δεν μπορεί επειδή κάποιος φίλος τους πήρε το φάρμακο να το παίρνουν και αυτοί» σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, υπογραμμίζοντας πως οφείλουν να πουν την αλήθεια και να μάθει το κοινό πως θα πρέπει να κινούνται και οι ασθενείς και οι συνάδερφοί τους, περιορίζοντας την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, η οποία εξελίσσεται σε μάστιγα στη χώρα μας.
«Με την αλόγιστη χρήση αντιβιωτικών δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη που δεν καταπολεμούνται με άλλα αντιβιοτικά» εξήγησε, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια μειώνονται τα καινούρια αντιβιοτικά που βγαίνουν, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να μένουν αδύναμα τα μικρόβια για να αντιμετωπιστούν όταν υπάρξει μεγάλη ανάγκη.
 
Ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης ενημέρωναν το κοινό για τα ληγμένα φάρμακα, αλλά και για τα αχρησιμοποίητα τα οποία μπορούν να αφήνουν στους ειδικούς κάδους στα φαρμακεία ώστε να δοθούν σε κάποια οργάνωση ή σε κάποιο οργανισμό ή ακόμα και σε κάποιο δοκιμαζόμενο λαό.
Πρόθεσή τους είναι να βγαίνει κάθε εβδομάδα μια τριμελής επιτροπή από το Σύλλογο, σε στοχευμένους χώρους όπου και θα μοιράζουν σε όλο τον κόσμο το σχετικό υλικό, ενώ έχουν κάνει αίτημα και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να επισκεφτούν Γυμνάσια και Λύκεια της Ροδόπης και να μοιράσουν φυλλάδια τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να πάνε και στα σπίτια τους. 

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς για τα φάρμακα 

Η εκστρατεία αυτή για την ορθή χρήση φαρμάκων και την ανακύκλωσή τους, τόνισε από την πλευρά της η ταμίας του Συλλόγου κ. Γουλδέν Χουσεΐν Ογλού, είχε ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου, θέλοντας να ενημερώσει το κοινό για το θέμα και να τους ζητήσει να συμβουλεύονται τους ειδικούς, δηλαδή τους φαρμακοποιούς ή το γιατρό για την ορθή χρήση των φαρμάκων. «Το φάρμακο δεν είναι το οποιοδήποτε προϊόν που μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς χωρίς τον ειδικό, αλλιώς υπάρχουν οι αλληλεπιδράσεις, οι δηλητηριάσεις και πάρα πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας», εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι για αυτό και θα συνεχίσουν την εκστρατεία όλο το χειμώνα.  

Οι συμβουλές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης 

Σύμφωνα με το φυλλάδιο που μοιράζουν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής: 
 
• Δεν λαμβάνουμε  κανένα φάρμακο, επειδή  μας το προτείνει ένας φίλος , αλλά πάντα απευθυνόμαστε στον  φαρμακοποιό ή στον γιατρό μας.
 
• Όλα τα φάρμακα, και τα ΜΗΣΥΦΑ  και τα ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ , άσχετα εάν δεν συνταγογραφούνται, θέλουν μεγάλη προσοχή,  γιατί έχουν  σοβαρές παρενέργειες και αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα ή τροφές.
 
•  Όσο μεγαλώνουμε, επηρεάζεται η απορρόφηση των φαρμάκων και των τροφών. Συνεπώς  στους  ηλικιωμένους , οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα ,  μεγαλώνει ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεων μεταξύ των φαρμάκων που παίρνουν και των παρενεργειών.
 
• Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα φάρμακα και , λόγω της μικρότερης μάζας του σώματός τους, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία των φαρμάκων.
 
• Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή
 
• Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί σε αντοχή των μικροβίων, δηλαδή σε απώλεια της δραστικότητας των αντιβιοτικών. Εάν τα αντιβιοτικά χάσουν τη δραστικότητά τους, πολλές από τις λοιμώξεις που σήμερα θεραπεύονται χάρη στα αντιβιοτικά, θα μπορούσαν να γίνουν θανατηφόρες.
 
• Η πρόληψη σώζει τις ζωές μας. Δεν αμελούμε να κάνουμε προληπτικές ιατρικές  και εργαστηριακές εξετάσεις  – check up.
 
• Ο  Φαρμακοποιός είναι πάντα δίπλα σου , 24 ώρες το 24ωρο.
 
• Είναι πάντα διατεθειμένος  να σου δώσει  συμβουλές για την ορθή χρήση των φαρμάκων σου και να σου παρέχει υπηρεσίες για την προστασία της υγείας σου:
• για την χρόνια νόσο σου,  τη δοσολογία   , τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις τους και να σε προφυλάξει από ενδεχόμενη υπερβολική ή άνευ λόγου λήψη φαρμάκων.
 
• Πριν κάνεις λοιπόν κάτι από μόνος σου,  συμβουλέψου πρώτα  τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.