ΕΝΙΔΥΚ: Οχι στην εξορυξη χρυσου σε Σαπες και Περαμα
Το δικό της όχι στις εξορύξεις χρυσού λέει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα.
«Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες» εκτιμά το σωματείο σε σχετική του ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια». «Μπορούμε και πάλι με δυναμικούς, μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες να ξαναβάλουμε εμπόδια, να μην επιτρέψουμε το “εκ νέου εκκρεμές” σχεδιαζόμενο έγκλημα» τονίζει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο λαός της περιοχής μας εδώ και 20 χρόνια δίνει τη μάχη με καθαρή, κρυστάλλινη και δυνατή φωνή για να μην περάσουν τα σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν:
- Τον ορυκτό μας πλούτο σε δισεκατομμύρια στα σεντούκια των χρυσοθήρων
- Τα βουνά, τις θάλασσες και τις πεδιάδες μας σε «κρανίου τόπο»
- Την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας σε «Ιφιγένειες» στο βωμό της κερδοφορίας
Με τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε και αναστείλαμε το έγκλημα! Αλλά όπως η ίδια η πραγματικότητα δείχνει … είναι πολλά τα λεφτά! Και μεγάλος ο καημός των κυβερνήσεων για τέτοιες «εμβληματικές επενδύσεις»!
Για αυτό έρχεται τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφασίζει ότι δεν ισχύει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που απέρριπτε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εμπόδιζε την επένδυση της «Μεταλλευτικής Θράκης Α.Ε.».
Η απόφαση αυτή δρομολογεί άμεσες εξελίξεις και αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που με τους νόμους που έχουν ψηφίσει έχουν στρώσει το έδαφος για επενδύσεις με fast track αδειοδοτήσεις ακόμα και σε «προστατευόμενες» περιοχές. Με «αξιολογητές» των περιβαλλοντικών όρων ιδιώτες (βλ. βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα). Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια που πιστά υλοποιεί αυτή την πολιτική και μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού (ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, LNG, λατομική δραστηριότητα).
Η πρόσφατη και παλαιότερη πείρα από Χαλκιδική αλλά και παγκόσμια μαρτυρά πως:
- Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων είναι σοβαρές.
- Οι εργαζόμενοι στις εξορύξεις την ώρα που παράγουν αυτόν τον τεράστιο πλούτο βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, την εργολαβοποίηση, την επίθεση στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα (απόλυση προέδρου σωματείου στη Χαλκιδική). Παράλληλα δουλεύουν σε περιβάλλον με επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία τους, χωρίς μέτρα προστασίας που για τις εταιρείες αποτελούν κόστος! Αντίστοιχα και στην περιοχή μας οι εργαζόμενοι έχουν πείρα για το τι σημαίνουν για τα δικαιώματά τους οι «εμβληματικές επενδύσεις» (αγωγοί TAP, IGB, Πετρέλαια Καβάλας, ΒΦΛ, ΑΠΕ).
- Έχουν πληγεί άλλες οικονομικές δραστηριότητες με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς, αυτοαπασχολούμενους σε άλλους κλάδους.
Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
Μπορούμε και πάλι με δυναμικούς, μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες να ξαναβάλουμε εμπόδια, να μην επιτρέψουμε το «εκ νέου εκκρεμές» σχεδιαζόμενο έγκλημα.
Παλεύουμε και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας:
-Ούτε σκέψη για παράδοση του ορυκτού πλούτου και των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής μας σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο χρυσός είναι πλούτος του λαού μας και δεν τον παραδίδουμε σε κανέναν.
-Καμία εμπιστοσύνη σε όποιες διαβεβαιώσεις και αν δοθούν για δήθεν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τις εταιρείες εξόρυξης.
-Δεν τσιμπάμε στα περιβόητα «ανταποδοτικά οφέλη» που τα γνωρίσαμε από την καλή και από την ανάποδη στην περιοχή μας από άλλους «επενδυτές». Καμία ανταπόδοση δεν μπορεί να υπάρξει όταν μας κλέβουν τον ορυκτό πλούτο, όταν υπονομεύουν το περιβάλλον και την υγεία μας.
-Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που επιτρέπουν την παραχώρηση στους χρυσοθήρες (μεταλλευτικός κώδικας, περιβαλλοντικός νόμος, κλιματικός νόμος)
-Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Δουλειά για όλους με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.