ΕΝΙΔΥΚ: Να παρθουν αμεσα μετρα στους χωρους δουλειας για τον καυσωνα

Καλεί τους εργαζομένους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Την εφαρμογή των μέτρων για τον καύσωνα σε όλους τους χώρους δουλειάς ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ). Το συνδικαλιστικό σωματείο σε σχετική του ανακοίνωση παραθέτει τα μέτρα που πάρθηκαν, ενώ παραθέτει και επιπλέον που χρειάζονται καλώντας τους εργαζομένους «να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΔΥΚ:

«Ο παρατεταμένος καύσωνας, που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες στη χώρα μας,επιβάλλει την άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς! Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο θάνατος-δολοφονία πριν λίγες μέρες 57χρονου εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που, αν και καρδιοπαθής, αναγκάστηκε με εγκληματικό τρόπο από την εργοδοσία να δουλεύει υπερωρία μεσημέρι, υπό 37 βαθμούς, σε ανοιχτό χώρο, δίχως κανένα μέτρο προστασίας Κάτω από την πίεση των ταξικών σωματείων, εκδόθηκε υπουργική απόφαση όπου αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12.00-17.00.
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων!

Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η ζωή και η υγεία μας, είναι πάνω από τα κέρδη της εργοδοσίας!

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να είναι σε επαγρύπνηση, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Μόνο συλλογικά και συσπειρωμένοι στα σωματεία μας μπορούμε να επιβάλλουμε την προστασία της ζωής μας!

Απαιτούμε για την προστασία μας σε συνθήκες καύσωνα:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν o κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κλπ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  3. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  4. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στον χώρο εργασίας τους.
  7. Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον γιατρό Εργασίας και τον τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Τηλέφωνο για ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: 6984478743».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.