ΕΝΙΔΥΚ: «Για να ανασανουμε απο την ακριβεια θα πρεπει να παρουμε εμεις την υποθεση στα χερια μας»

Με αναφορές στο σήμερα η ομιλία του Β. Ευαγγελόπουλου για την εργατική πρωτομαγιά

Με συγκέντρωση σωματείων και φορέων τιμήθηκε και στην Κομοτηνή η εργατική πρωτομαγιά, διεκδικώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία. Ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από το κύμα της ακρίβειας, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΕΓΣΕΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι με τα ψίχουλα του 1,66 ευρώ την ημέρα που ανακοίνωση η κυβέρνηση. Ακολούθησε πορεία της ΕΝΙΔΥΚ, του συλλόγου γυναικών, του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και στελεχών του ΚΚΕ Ροδόπης στους δρόμους της πόλης καταλήγοντας σε κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης στο μνημείο της εθνικής αντίστασης. 

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα απολύτως συμφέρον να διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνοντας πως «η φετινή Πρωτομαγιά, μας βρίσκει στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν. Τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”».

Άσκησε δε κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ για τους χειρισμούς της στο θέμα επισημαίνοντας  πως έχει τεράστια ευθύνη για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.  «Οι εργαζόμενοι, όμως», ξεκαθάρισε, «δεν έχουμε κανένα απολύτως συμφέρον να διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών».

«Οι αυξήσεις ψίχουλα, στον μισθό δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα»

Όσο για τον τομέα των εργασιακών ο κ. Ευαγγελόπουλος αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό χαρακτηρίζοντάς τις «ψίχουλα» για να υπογραμμίσει πως «αυτές οι αυξήσεις ψίχουλα, λοιπόν, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Ενώ, την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%».

«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς μας λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη» ξεκαθάρισε ο ίδιος συνεχίζοντας και τόνισε πως «σε όσους θυσιάζουν τη ζωή μας και των παιδιών μας για “εθνικούς στόχους”, όπως έγινε με τα μνημόνια. Δεν αποδεχόμαστε τα παρακαλετά των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για κοινωνικούς διαλόγους, μέσα από τους οποίους οδηγούν την εργατική τάξη να υποταχθεί στις ορέξεις των εκμεταλλευτών της. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής όπου τα τελευταία αρκετά χρόνια λάμπει διά της απουσίας της από τους αγώνες και τις ανάγκες των εργαζομένων. Κάνουν τα πάντα ώστε να μην εκφραστεί η οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζομένων σε όλα αυτά τα δεινά που βιώνει».

«Κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα»

Κλείνοντας ο κ. Ευαγγελόπουλος επεσήμανε πως «η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, όπως και εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, παλεύει από το δικό της μετερίζι ώστε να ενταθεί ο αγώνας των εργαζομένων  για επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825€, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με γενναία μείωση τιμών τους, αλλά και διαγραφή χρεών, ώστε κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα».

«Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια», κατέληξε, «θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.