ΕΝΙΔΥΚ: «Αγωνιζομαστε για την πραγματικη ισοτητα και χειραφετηση των Γυναικων»

«Η 8η Μάρτη είναι μέρα τιμής και αγώνα των εργατριών όλου του κόσμου»

Το δικό της μήνυμά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στέλνει η ΕΝΙΔΥΚ, επισημαίνοντας την ανάγκη για πραγματική ισοτιμία και χειραφέτηση. Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση σε αυτό το πλαίσιο καταγράφει λίστα αιτημάτων και καταλογίζει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που «στο όνομα της “εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” ψήφισαν νόμους που έχουν κάνει “κανονικότητα” τη ζωή και ωράρια λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.

Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμα της ΕΝΙΔΥΚ:

«Η 8η Μάρτη είναι μέρα τιμής και αγώνα των εργατριών όλου του κόσμου. Οδηγός στον δρόμο που αποφασιστικά και με αισιοδοξία είναι ανάγκη να βαδίσουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για την πραγματική  ισοτιμία και χειραφέτησή τους, με την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γυναικών, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς σε κάθε γειτονία, η γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, φοιτήτρια, συνταξιούχα,  μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και να βάλει το δικό της λιθαράκι για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών γυναικών και ανδρών.

Να δυναμώσει ο αγώνας:

  • Για  υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις στις συντάξεις, για μόνιμη και σταθερή εργασία, σταθερό ωράριο, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εργαζόμενες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια που χτυπάει κόκκινο.
  • Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα της “εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” ψήφισαν νόμους που έχουν κάνει “κανονικότητα” τη ζωή και ωράρια λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. 

Οι ανάγκες των γυναικών, όπως και συνολικά οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, λογαριάζονται ως κόστος για το κράτος, ακόμα και η μητρότητα θεωρείται παρωχημένη και όσα απορρέουν από αυτήν. Γι’ αυτό άλλωστε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διατηρείται η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας, που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωράει στην ταυτόχρονη συντριβή κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της κοινωνικής προστασίας της οικογένειας. 

Ορθώνουμε το ανάστημα ενάντια στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και όλων μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων που με κριτήριο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων μας στερούν το δικαίωμα να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που βιώνουν τη βία του κράτους- δολοφόνο του Ισραήλ. Διατρανώνουμε την απαίτησή μας να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα αλλά και κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων, να γυρίσει τώρα πίσω η ελληνική φρεγάτα. Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, δεμένων στο άρμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που σπέρνουν το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για να αποσπάσουν τα μονοπώλιά μεγαλύτερο κομμάτι από τη «μοιρασιά της πίτας».

Χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία και ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.