Ενιαιο χωρο θελει να κανει πλατεια και παρκο ο Δημος Κομοτηνης

Ενίσχυση του πρασίνου αλλά και του υδάτινου στοιχείου περιλαμβάνει η πρόταση ανάπλασης του αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη

Κυριαρχεί το κόκκινο στοιχείο, ενώ θα τοποθετηθεί και γλυπτό άρπας σε διάφορα σημεία της πρότασης με σκοπό να αποτελέσει σύμβολο της Κομοτηνής

Την πρόταση του για την ανάπλαση των δύο πιο κεντρικών σημείων της πόλης μας, της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Αγίας Παρασκευής παρουσίασε στους δημότες ο Δήμος Κομοτηνής, ζητώντας από αυτούς να συμβάλλουν με προτάσεις σε αυτή.

Σκοπός της σχεδιαζόμενης  παρέμβασης είναι μέσω μικρών σημειακών  παρεμβάσεων τα δύο αυτά σημαντικά τοπόσημα για την Κομοτηνή να «αναγεννηθούν», συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ποικιλομορφίας της πόλης μας και  ενισχύοντας την ενιαία ταυτότητά της.

Για τον σχεδιασμό της παραπάνω πρότασης, η διοίκηση του Δήμου απευθύνθηκε στον καταξιωμένο αρχιτέκτονα, κ. Μηνά Κοσμίδη και το γραφείο του, Minas Kosmidis Architects , με σκοπό -σε εθελοντική βάση- να προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Κομοτηνής.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες παρεμβάσεις είναι η μετατροπή της παιδικής χαράς στο «καράβι», η προσθήκη πρασίνου τόσο σε δέντρα όσο και σε χώρους γρασιδιού στην κεντρική πλατεία, την προσθήκη αστικού εξοπλισμού αλλά και η αξιοποίηση του χώρου στην οροφή των υπογείων ΚΕΠ.

Στο πάρκο βλέπουμε τον ανασχεδιασμό, και ουσιαστικά την κατάργηση της βάσης γύρω από το Σπαθί, δίπλα από το οποίο θα περνά η κεντρική διαδρομή που θα ενώνει πάρκο και πλατεία.

Στο κέντρο του θα ενοποιηθούν τα δύο σιντριβάνια. Παράλληλα θα υπάρξει ανανέωση των χώρων εντός του πάρκου, και των κατασκευών του.

Το σύνολο της παρέμβασης που προτείνει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη

Ικανοποίηση από τη Δημοτική Αρχή

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της πόλης μας ήταν στις αρχικές προθέσεις της δημοτικής αρχής. Μετά από διάλογο κλήθηκε η αρχιτεκτονική ομάδα του καταξιωμένου αρχιτέκτονα Minas Kosmidis Architects να διαμορφώσει μια πρόταση ανάπλασης των δύο αυτών σημείων. Επέλεξαν το ερωτηματολόγιο ως μέσο διαλόγου με την τοπική κοινωνία η οποία ανταποκρίθηκε θερμά καθώς συγκεντρώθηκαν 2.000 απαντήσεις.

Με βάση τις προτάσεις των πολιτών διαμορφώθηκε η πρόταση που παρακολουθείτε από σήμερα σε ειδική σελίδα που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το σχέδιο ανάπλασης. Η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ανάγκη των πολιτών και δη των νέων να εκφραστούν στην καθημερινότητά τους σε χώρους οικείους. Η αναβάθμιση της πλατείας και του πάρκου αξίζει σε όλους τους χρήστες γι’ αυτό και οι προσωπικές τους επιλογές- προτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν, με αιτήματα για υπαίθριους χώρους άθλησης, αναψυχής, ξεκούρασης, συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο που προτείνει η ομάδα του Μηνά Κοσμίδη. Θεωρώ ότι οι όμορφοι τόποι αξίζουν και κερδίζουν την καλύτερη συμπεριφορά των χρηστών τους κι αυτό ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε με την ανάπλαση των δύο τοπόσημων της πόλης μας που ιδιαίτερα αγκάλιασαν οι πολίτες την περίοδο των εορτών καθώς πήραν χρώμα με τον στολισμό τους».

Νερό και κόκκινο θα προστεθούν στην πλατεία

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτριος Καρασταύρου δήλωσε: «Στο πλαίσιο υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάζουμε την πρόταση ενός γνωστού αρχιτέκτονα, του Μηνά Κοσμίδη, που αφορά σε lifting της κεντρικής πλατείας και του πάρκου. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζουμε μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Δήμου και των δημοτών προκειμένου να γνωστοποιηθεί η πρότασή του με σκοπό να γίνουν τα όποια σχόλια και παρατηρήσεις από τους συνδημότες μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε χρώμα, ζωντάνια στους κοινόχρηστους χώρους, με γνώμονα τη λειτουργικότητά τους και την ασφάλεια των πολιτών».

Επιπλέον εξοπλισμός θα τοποθετηθεί στο πάρκο της Κομοτηνής

Επαναφορά ζωντανού ρυθμού στα δύο σημεία

Σύμφωνα με την ομάδα παρέμβασης, κύριο ζητούμενο είναι η επαναφορά ενός ζωντανού ρυθμού στα δύο σημεία, ως μια κεντρική αρτηρία της πόλης, πολυμορφική, όπου ως άθροισμα αποσπασματικών παρεμβάσεων θα αποτελέσει μια ενιαία εμπειρία, βιωμένη διαφορετικά από το εκάστοτε άτομο.

Βασική αλλαγή αποτελεί η  ενοποίηση πλατείας και πάρκου με τη δημιουργία μιας γραμμικής διαδρομής (παρόλο που θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός για τα αυτοκίνητα ο δρόμος μπροστά από το Σπαθί). Στην πορεία αυτής της διαδρομής διαγώνιες χαράξεις, με εναλλαγή δαπεδόστρωσης και ένταξη του υδάτινου στοιχείου, έχουν σαν στόχο τη νοητή ενοποίηση με το αστικό δίκτυο και τον χτισμένο χώρο των καταστημάτων της πλατείας. Ταυτόχρονα η ομάδα, εντοπίζοντας τις 2 κάθετες κεντρικές προσβάσεις, δημιούργησαν χαράξεις ακολουθώντας την κλίση τους για να ενισχύσουν αυτές τις πορείες.

Σημαντικό κομμάτι της παρέμβασης είναι το πράσινο, το οποίο προστίθεται ως κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης οριοθετημένο σε οργανικές χαράξεις, χωρίς να διασπά την ενότητα της πλατείας, αλλά αποτελεί μέρος της νοητής της ενοποίησης με το πάρκο.

Εκατέρωθεν της κεντρικής χάραξης οργανώνονται στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να ατονούν τη γραμμική ενότητα της πορείας που οδηγεί στο πάρκο. Συγκροτούνται, ταυτόχρονα, υποενότητες που αποτελούν το δυναμικό των κοινόχρηστων χώρων, η παιδική χαρά και το info point.

Σημαντική θα είναι η αλλαγή στο γύρω χώρο του Ηρώου της Κομοτηνής

Ανασχεδιασμός της βάσης στο Σπαθί

Η πορεία οδηγεί στο Σπαθί, η βάση του οποίου ανασχεδιάζεται ώστε από κατασταλτικό παράγοντα που θεωρούν ότι αποτελεί τώρα και ανακάμπτει την πορεία του περιπατητή προς το πάρκο, θα μπορεί πλέον να αποτελέσει νοητή πρόσκληση για συνέχεια της διαδρομής.

Εντός του πάρκου, η βασική χάραξη συνεχίζεται και στοιχεία πρασίνου και νερού που συναντάμε σε μικρές εξάρσεις στην πλατεία εδώ εκτονώνονται σε μεγάλες επιφάνειες. Η πορεία της κεντρικής αρτηρίας αρχίζει να διασπάται σε επιμέρους διαδρομές που διακλαδώνονται σε όλη την έκταση του πάρκου.

Σε όλη την έκταση της πρότασης, οι επεμβάσεις που προτείνονται, καθώς και τα γραμμικά στοιχεία που ενισχύουν την πορεία που διαγράφεται, έχουν ως κύριο ενοποιητικό τους στοιχείο το κόκκινο χρώμα.

Κάτοψη του χώρου της Πλατείας Ειρήνης

Το χρώμα έχει επιλεγεί από την ομάδα συνειδητά για να ενισχύσει την ομοιομορφία των δύο σημείων και να αποτελέσει μέρος της ταυτότητας της πόλης, χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί μελλοντικά και να συνομιλεί και με άλλα σημεία και χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης.

Παρόμοιο ρόλο διαδραματίζει και η τοποθέτηση ενός γλυπτού άρπας σε διάφορα σημεία της πρότασης με σκοπό να αποτελέσει σύμβολο της Κομοτηνής. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Πριν από την εκπόνηση της πρότασης, το αρχιτεκτονικό γραφείο σε συνεργασία με το Δήμο, εκπόνησε ένα ερωτηματολόγιο, καλώντας τους πολίτες της Κομοτηνής να συμμετάσχουν σε αυτό.

Η συμμετοχή ήταν σημαντική, με πάνω από 2.300 απαντήσεις να υποβάλλονται στα ερωτήματα που είχαν τεθεί, και οι συμπολίτες μας φαίνεται να ζητούν περισσότερο φωτισμό, περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και καθιστικούς χώρους, αλλά και επιπλέον χρώμα και φύτευση στους χώρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Από αυτά φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία (75%) όσων απάντησαν χρησιμοποιούν την πλατεία ως τόπο συνάντησής, με τους υπόλοιπους να την χρησιμοποιούν ως σημείο συνάντησης, πέρασμα ή μέρος αναψυχής.

Ποιο μοιρασμένα είναι λίγο τα πράγματα στο πάρκο, στο οποίο το 67.7% το χρησιμοποιεί ως σημείο περιπάτου, το 19.8% ως μέρος συνάντησης και το 8.9% ως μέρος άθλησης, με τις υπόλοιπες απαντήσεις να είναι ελάχιστες.

Στο ερώτημα αν οι χώροι της πλατείας και του πάρκου είναι φιλικοί ως προς τα ΑμεΑ, οι μισοί απάντησαν λίγο, το 43.9% Πολύ, και οι υπόλοιποι, το μικρότερο ποσοστό, καθόλου.

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας που απάντησαν βρίσκουν πως ο φωτισμός στους χώρους της πλατείας και του πάρκου δεν είναι επαρκής (67.8%), ενώ παρόμοιο είναι το ποσοστό (60%) που θεωρούν πως οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του πάρκου δεν ενδείκνυνται καθόλου για άθληση, με το 37.9% να απαντούν πως ενδείκνυνται λίγο.

Κάτοψη της πρότασης για το Πάρκο

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (50,2%) θεωρούν πως δεν υπάρχουν αρκετοί καθιστικοί χώροι στα δύο μέρη, ενώ το 90.4% θέλει να δει περισσότερο χρώμα στα σημεία αυτά, με παρόμοιο ποσοστό να ζητά εγκαταστάσεις που να επιτρέπουν τη διάδραση και τη χρήση διαφορετικών αισθήσεων.

Το θέμα του πράσινου στην πλατεία και το πάρκο αποτελεί ιδιαίτερο σημείο για όσους απάντησαν, με το 49.1% να θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερο, ενώ και το 46.8% από όσων είναι ικανοποιημένοι με το υπάρχον, τονίζουν πως χρειάζεται επιμέλεια.

Όσο για τον αν η πλατεία και το πάρκο είναι μέρη κατάλληλα για την αναψυχή ανηλίκων, η συντριπτική πλειοψηφία απαντά όχι, με 64.2% να απαντά πως χρειάζονται περισσότερες εγκαταστάσεις, και 16% να τονίζει πως χρειάζεται περισσότερος χώρος για παιχνίδι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.