Ενιαια κινητοποιηση στην Κομοτηνη στην απεργια της 9 Νοεμβριου

Αιτήματα για ανάσχεση της ακρίβειας και αύξηση των μισθών από τους συγκεντρωμένους

Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, με αφορμή την Πανελλαδική απεργία που προκηρύχθηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε ενιαία συγκέντρωση, χωρίς τα προβλήματα και τις αποχωρήσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες φορές, με τους συγκεντρωμένους να πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής.

Στα όρια τους οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα λέμε φτάνει πια» τόνισε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλόπουλος, και να σταματήσει η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.

Ειδικά οι Δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αναπλήρωση των περικοπών που έχουν υποστεί τα τελευταία 12 χρόνια, στο ύψος του πληθωρισμού, 13ο και 14ο μισθό, και αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες ευρώ.

Την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει, σημείωσε, είναι απαραίτητη η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, γιατί σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, η έμμεση φορολογία είναι η πιο άδικη για πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Αύξηση μισθών, μείωση του ΦΠΑ θέλει το Εργατικό Κέντρο

Μια ημέρα αγώνα για την επιβίωση των εργαζομένων χαρακτήρισε την Τετάρτη ο Ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, ενάντια στην υψηλή ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους για όλα όσο συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

Μια μέρα στην οποία ζητούν νέες ΣΣΕ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως η ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης και να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα ο κατώτατος μισθός.

Μόνος δρόμος αυτός του αγώνα σύμφωνα με την ΕΝΙΔΥΚ

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ, σημείωσε πως συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι δεν προσαρμόζονται στις υποδείξεις, αλλά δεν θα μείνουν και απαθείς ώστε να πεθάνουν μέσα στο χειμώνα. «Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα, οργανώνουμε την πάλη μας, μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς» σημείωσε, ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού στα 825 ευρώ και αυξήσεις στο ύψος του πληθυσμού, να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια.

«Κανένας πεινασμένος, κανένας παγωμένος, κανένας μόνος του για τα κέρδη των λίγων» κατέληξε.

Δημήτρης Χαρίτου: «Ο κόσμος της εργασίας αντιστέκεται στις πολιτικές ακρίβειας»

Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, τονίζοντας πως η απεργία των εργαζομένων σε όλη την χώρα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ο κόσμος της εργασίας είναι όρθιος και αντιστέκεται στις κυβερνητικές πολιτικές.

«Αντιστέκεται στις πολιτικές της ακρίβειας, που σαρώνουν εισοδήματα και πλήττουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Αντιστέκεται στις πολιτικές ανοχής στην αισχροκέρδεια από μία χούφτα ολιγαρχών στον χώρο της ενέργειας, που κερδίζουν σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας» σημείωσε.

Θεωρεί δε πως οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι υπάρχει διέξοδος, ο δρόμος της πολιτικής αλλαγής, και αυτόν τον δρόμο θα βαδίσει με αποφασιστικότητα, συνέπεια και δέσμευση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συμμετοχή και από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ροδόπης

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στην κινητοποίηση μετέφερε το μέλος της Νομαρχιακής Ροδόπης κ. Αθανάσιος Λάπατας, που σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, με την κυβέρνηση να δείχνει άβουλη να βοηθήσει.

Αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των εργαζομένων να μειώνεται δραματικά, για αυτό και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ροδόπης χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση των μισθών.

«Πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι για να σταθεί όρθια η κοινωνία και να αντιμετωπίσουν τον ακραίο πληθωρισμό» τόνισε.

Οι φοιτητές συμμετέχουν στον αγώνα

Το παρών στην συγκέντρωση έδωσαν και φοιτητές, με την κ. Δάφνη Παυλίδου από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής να σημειώνει πως στηρίζουν τον αγώνα των εργατών που είναι και αγώνας των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, ακρίβεια, υψηλά ενοίκια, για αυτό και διεκδικούν αυτά που τους αναλογούν.

Άλλωστε έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δικές τους δυσκολίες, από τα προβλήματα στις εστίες, μέχρι την αναστολή της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Όπως φαίνεται το θέμα θα μείνει ως έχει, όμως η κ. Παυλίδου διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.