Εγγυτερα στην «κανονικοτητα», αλλα οχι ανευ δυσκολιων η φετινη χρονια για τους μαθητες

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτών – Φροντιστών Θράκης Στέφανος Δημητρακόπουλος κάνει τον απολογισμό της φετινής χρονιάς με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων

Τον απολογισμό της φετινής χρονιάς που βαίνει προς το τέλος της, καθώς σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουνίου, ξεκινούν και για τους υποψηφίους των ΓΕΛ της χώρας οι πανελλαδικές εξετάσεις έκανε το πρωί της Πέμπτης, 2 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης και συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Θεώρημα» κ. Στέφανος Δημητρακόπουλος.

Τον απολογισμό μιας χρονιάς που όπως εξήγησε και ο ίδιος παρουσίαζε μια μεγαλύτερη «κανονικότητα» σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρουσίας του κορωνοϊού στην καθημερινότητά μας, δεν ήταν όμως κενή δυσκολιών.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί, πολύ περισσότερο οι μαθητές και μαθήτριες ήρθαν αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων, το πρώτο και κύριο εκ των οποίων ήταν συνυφασμένο με τον κορωνοϊό, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να έβαινε καλύτερα, ωστόσο δεν έλειπαν τα θετικά κρούσματα, που για τους μαθητές σήμαιναν το χάσιμο των μαθημάτων, λόγω καραντίνας. Για τον σκοπό αυτό όπως έκανε γνωστό ο κ.Δημητρακόπουλος, τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης προσαρμόστηκαν στις συνθήκες λειτουργώντας με τη διαδικασία του μεικτού μαθήματος, δια ζώσης και διαδικτυακά ταυτόχρονα, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν κενά στους μαθητές.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, αντιμετώπισαν και την πρωτόγνωρη εμπειρία της πρώτης εξέτασης, καθώς λόγω της πανδημίας, η τελευταία φορά που μπήκαν στην διαδικασία εξετάσεων ήταν πριν τρία χρόνια, στην τρίτη γυμνασίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Ναι μεν υπάρχουν τα διαγωνίσματα προσομοίωσης στα φροντιστήρια, ωστόσο είναι πολύ κακή η αίσθηση που σου δίνουν οι εξετάσεις, δηλαδή ότι γράφεις κάτι και μετράει ο βαθμός σου κάπως» εξήγησε ο ίδιος, μεταφέροντας τα τωρινά συναισθήματα των μαθητών που περιμένουν απλά το τέλος της όλης διαδικασίας.

Πολιτική απόφαση η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων

Ερωτηθείς ως προς τις αλλαγές των φετινών εξετάσεων όπως η νωρίτερη χρονικά εκκίνησή τους, ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η έναρξη 4-5 νωρίτερα του προκαθορισμένου χρόνου, δεν αποτελεί ουσιαστική διαφορά, για να τονίσει ωστόσο πως αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά καθώς θα βγουν νωρίτερα οι βαθμολογίες, θα ξεκινήσει η κατάθεση των μηχανογραφικών και ενδεχομένως να υπάρχει και νωρίτερη ανακοίνωση των βάσεων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης κράτησε στάση αναμονής για την ανακοίνωση των βάσεων, εξηγώντας ωστόσο πως φέτος υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα από πλευράς του Υπουργείου, δεδομένου ότι εν αντιθέσει με προηγούμενα έτη, έχουν ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, τα αθλήματα κτλ. που στο παρελθόν λειτουργούσαν επιβραδυντικά στην ανακοίνωση.

«Όλα αυτά φέτος έχουν ήδη ανακοινωθεί, άρα τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να βγούνε και πιο νωρίς οι βάσεις, ωστόσο αποτελεί πολιτική απόφαση του Υπουργείου» ανέφερε εκφράζοντας την εκτίμηση πως έως τις 10-15 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών και από εκεί και πέρα οι βάσεις θα είναι εφικτό να εκδοθούν ακόμα και το επόμενο τριήμερο.

«Ξεκινούν οι πανελλήνιες, δεν τελειώνει ο κόσμος»

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους υποψηφίους ο κ. Δημητρακόπουλος έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση υπογραμμίζοντας πως «ξεκινούν οι πανελλήνιες, ούτε ξεκινάει ούτε τελειώνει ο κόσμος». «Οι πανελλήνιες είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμη διαγώνισμα, που πρέπει να δώσουν εφ’ όλης της ύλης, το οποίο δεν κρίνει τη ζωή τους και το μέλλον τους. Δίνει κάποιες επιπλέον ευκαιρίες ίσως σε όσους πετύχουν να εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να μπουν στη διαδικασία ενός πτυχίου, αλλά και να μην γίνει αυτό, δε σημαίνει ότι τελείωσε ο κόσμος εκεί πέρα» ανέφερε για να τονίσει πως οι όποιες συζητήσεις για την ΕΒΕ, τα ποσοστά κ.ο.κ., πράγματα που δημιουργούν επιπλέον άγχος, θα πρέπει να μείνουν για μετά τις 10 Ιουνίου.

«Μέχρι τότε οι μαθητές να συγκεντρωθούν όσο περισσότερο μπορούν στο διάβασμά τους, στις επαναλήψεις τους και να πάνε να γράψουν όσο δυνατόν καλύτερα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.