Ενδιαφερον για να προχωρησει η μετεγκατασταση του Αλαν Κογιου;

Ο ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης είχε συναντήσεις στην Κομοτηνή με αφορμή τη νέα εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά

Επισκέφτηκε και το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης του ΠΕΡΠΑΤΩ

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, με αφορμή την επικείμενη διαβούλευση της νέας εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των Ρομά.

Ο κ. Σταμάτης είχε συναντήσεις με φορείς και ασχολούμενους με την ένταξη των Ρομά, με έμφαση στο σχέδιο μετεγκατάστασης στου Αλάν Κογιού, ενώ με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πόλη, βρέθηκε και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης του ΠΕΡΠΑΤΩ.

Προσπάθεια να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού

Ο κ. Σταμάτης πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη την ΑΜΘ, με σκοπό να βρεθεί με όσους ασχολούνται με την κοινωνική ένταξη των Ρομά, κυρίως σε επίπεδο Δήμων, όπως ο Δήμος Κομοτηνής, όσο και σε επίπεδο διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, ώστε να συζητήσουν πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Κυβέρνηση μέχρι το 2030, όπως αυτοί αναφέρονται και στη σύσταση του συμβουλίου της ΕΕ.

Για αυτό το λόγο έχει στενή συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος, θα πρέπει να σημειωθεί, εκπονεί ειδικό χωρικό σχέδιο για την μετεγκατάσταση των Ρομά από τον οικισμό του Αλάν Κογιού, το οποίο φέρεται να έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραληφθεί σύντομα.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως βρίσκονται σε στενή επαφή και αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιάννη Γκαράνη, και περιμένει να δρομολογηθούν εξελίξεις το επόμενο διάστημα για το θέμα, ώστε να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια την περιοχή.

«Να δοθεί λύση ώστε να ζούνε σε ένα χώρο που αρμόζει στην κοινωνία μας, και να έχουν όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει» σημείωσε. Ταυτόχρονα στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής ένταξης, και δράσεις για να βοηθήσουν τους Ρομά, σε μια νοοτροπία συμπερίληψης με στόχο την ένταξη στην κοινωνία.

Πρότυπο ανεξάρτητης διαβίωσης ο ΠΕΡΠΑΤΩ

Στο πλαίσιο της περιοδείας ο κ. Σταμάτης πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ στη Στέγη του, ένα σύλλογο, όπως τον χαρακτήρισε, «πρότυπο για τα θέματα τη ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία».

Είναι όμως και ένας Σύλλογος η δράση των στελεχών του οποίου, στο πού πρέπει να τοποθετείται ο άξονας της πολιτικής για τα θέματα της αναπηρίας, πιστεύει πως είναι πρότυπο.

«Είμαι ενθουσιασμένος τόσο από τη δουλειά των μελών του, αλλά και από πώς κάνουν το μοντέλο της συμπερίληψης πράξη κάθε μέρα», σημείωσε, κάτι που περιποιεί τιμή τόσο το Σύλλογο, όσο και όλη την πόλη και τους ανθρώπους της Κομοτηνής, μια από τις πιο προσβάσιμες, αν όχι η πιο προσβάσιμη, στα ΑμεΑ.

Ακριβώς αυτό το επίτευγμα, τόνισε ο κ. Σταμάτης, δείχνει πως η Τοπική Διοίκηση, οι σύλλογοι και οι ενεργοί πολίτες συνεργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική στα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Η Κυβέρνηση, τόνισε, εκπόνησε για πρώτη φορά ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ, ενώ δύο μέλη του Συλλόγου, ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και ο κ. Σπύρος Νταντανίδης, συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για την θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού, το πιλοτικό πρόγραμμα για τον οποίο, ελπίζει πως θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, δίνοντας μεγαλύτερη δυνατότητα για ανεξάρτητη διαβίωση σε άτομα που το περιμένουν χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.