Ενδεχομενες επιπτωσεις στην αλιεια απο τον LNG στην Αλεξανδρουπολη

Συνάντηση με την κατασκευάστρια εταιρεία θα έχει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής της ΠΑΜ-Θ

Ψηλά στην ατζέντα του Α. Καραγιώργη και το ζήτημα των μειωμένων ιχθυοαποθεμάτων του Θρακικού Πελάγους

Στα ανοιχτά μέτωπα, τις προκλήσεις και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι αλιείς της περιφέρειας μας αναφέρθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ κ. Ανδρέας Καραγιώργης, φιλοξενούμενος το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε αρχικά στην συνάντηση που θα έχει με την εταιρεία κατασκευής του LNG στην Αλεξανδρούπολη, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν θα επηρεάσει την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής η ύπαρξη του πλωτού σταθμού. Αναφερόμενος στα θέματα που θα θέσει στη συνάντηση μετέφερε ότι εδώ και περίπου τρεις μήνες έγινε αποδέκτης διαφόρων ερωτημάτων από τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και κυρίως από αυτόν που εκπροσωπεί τους αλιείς στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σχετικά με το ενδεχόμενο η δαιδαλώδης πορεία των υποθαλασσίων αγωγών του Σταθμού, οι οποίοι καταλήγουν περίπου στα όρια του νομού Ροδόπης, θα επιφέρει απαγόρευση αλιείας σε μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης των αλιέων. Παράλληλα ελέω της διεργασίας που θα γίνεται για την παραγωγή του φυσικού αερίου, τα ερωτήματα αφορούσαν και στο αν θα προκληθεί αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Ο κ. Καραγιώργης εκμυστηρεύθηκε ότι «αυτό με φόβισε ακόμη περισσότερο γιατί έχω στο μυαλό μου την περσινή σεζόν όπου η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό έδωσε ολική καταστροφή σε όλη την περιφέρεια, σε όλες τις μυδοκαλλιέργειες» συμπεραίνοντας πως  «αν υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αλιεύματα που υπάρχουν».

«Άρα λοιπόν» τόνισε ο ίδιος «πρέπει πρώτα να έρθουμε σε μια συνάντηση με την εταιρεία, στο τραπέζι της οποίας θα συζητήσουμε τα θέματα που οι αλιείς έχουν βάλει. Εάν όντως μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται τα αλιευτικά πεδία παρά το γεγονός ότι θα περνάνε οι αγωγοί από κάτω, και αν αυτό παρέχει ασφάλεια για τους αλιείς. Θέλω να δούμε και το θέμα της θερμοκρασίας και κατ’ ουσίαν θέλω να διασφαλίσω από την εταιρεία ότι καλώς ήρθε να κάνει την επένδυση, αλλά δεν θα πρέπει να μειώσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα δεδομένα που έχουν όσον αφορά την αλίευση οι αλιείς». Ο κ. Καραγιώργης  πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα των αγωγών στα Πετρέλαια Καβάλας, που δεν επέφεραν αλλαγές στις αλιευτικές δραστηριότητες, για να τονίσει πως «στο 2022 είμαστε, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πελώριο πρόβλημα με τα μύδια, τα χταπόδια και διάφορα είδη ψαριών»

Ψηλά στην ατζέντα του Εντεταλμένου Συμβούλου είναι όμως και το θέμα των ιχθυοαποθεμάτων του Θρακικού Πελάγους που παρουσιάζουν μείωση. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο κ. Καραγιώργης προσανατολίζεται, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, στην απόφαση για παύση αλιείας για κάποιο διάστημα στο Θρακικό Πέλαγος. Μάλιστα έχει έρθει σε επαφή και με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης ώστε να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος εφαρμογής της απόφασης, αλλά και η αποζημίωση των επαγγελματικών που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα.

«Έχω την επιστημονική άποψη του ΕΛΚΕΘΕ και του ΙΝΑΛΕ που λένε ότι τα ιχθυαποθέματα στο Θρακικό Πέλαγος αρχίζουν και μειώνονται έντονα, δεύτερον έχω τη σύγχρονη γνώμη όλων των αλιευτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της περιφέρειάς μας, γιατί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους δεν θα μπορούσα να προχωρήσω, και έχοντας αυτά τα δύο έχω ήδη μιλήσει με τον καθ’  ύλην αρμόδιο υπουργό Αλιείας τον κ. Κεδίκογλου» επεσήμανε ο κ. Καραγιώργης για τις ενέργειές του και συνέχισε τονίζοντας πως «έχουμε πελώριο πρόβλημα με τα μύδια, έχουμε πελώριο πρόβλημα με τα χταπόδια, και διάφορα είδη ψαριών έχουν αρχίσει να έχουν μείωση του αποθέματος». 

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε φρένο στους γείτονες»

Άρα «λέμε ότι» συνέχισε ο ίδιος «θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα -προβλέπετε από τη νομοθεσία- να πάμε σε μια παύση αλιείας επί πληρωμή και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στους ζώντες οργανισμούς της θάλασσας, να γεννήσουν περισσότερο. Κάτι που κατ’  ουσίαν θα δώσει τη δυνατότητα στους αλιείς να έχουν περισσότερα χρόνια μπροστά τους για να αλιεύουν σωστά χωρίς πρόβλημα».

Βέβαια ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κλείνοντας, έσπευσε να αναδείξει και μια άλλη πτυχή του ζητήματος λέγοντας πως «η απαγόρευση φυσικά θα υφίσταται για τους δικούς μας αλιείς, και για όλους τους άλλους Έλληνες ή Ευρωπαίους αλιείς οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να έρθουν να ψαρέψουν εδώ». Όμως αντέτεινε πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε φρένο στην  αλιεία ή στον τρόπο αλίευσης των γειτόνων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.