Ενας υπαλληλος για τις εκκαθαρισεις των αποζημιωσεων νομικης βοηθειας ολης της χωρας

Δεν έχει καταβληθεί ούτε μία αποζημίωση σε δικηγόρο από το 2019 έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης ο οποίος κατηγορεί το υπουργείο για «εμπαιγμό»

Απέχουν από χθες Δευτέρα 21 Νοεμβρίου από κάθε υπόθεση νομικής βοήθειας οι δικηγόροι της Ροδόπης, εν είδει διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας που εκκρεμούν ήδη από το 2019.

Ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης ακολούθησε την σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και από χθες ήδη συμμετέχει στο «κύμα» των αποχών που βρίσκεται εν εξελίξει σε όλη την Ελλάδα.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Δημήτρης Ερελιάδης γνωστοποίησε πως η αποχή αφορά σε όλες τις υποθέσεις νομικής βοήθειας, ήτοι στις υποθέσεις στις οποίες οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, που δεν έχουν την δυνατότητα της νομικής συμπαράστασης από δικηγόρο, απευθύνονται στο δικαστήριο το οποίο και τους ορίζει δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπόθεσή τους.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται καθώς ήδη από την περίοδο 2018-2019 και μετά δεν έχει καταβληθεί καμία αμοιβή σε κανέναν δικηγόρο που ασχολήθηκε με τη νομική βοήθεια, με τον ίδιο να μιλά για εμπαιγμό από πλευράς του Υπουργείου το οποίο διαχρονικά προτείνει λύσεις που παραμένουν ανεφάρμοστες.

Ειδικότερα όπως εξήγησε στην αρχή η διοίκηση του Υπουργείου είχε υποσχεθεί την ίδρυση μιας Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας αποκλειστικά και μόνο με αντικείμενο τις εκκαθαρίσεις των υποθέσεων νομικής βοήθειας, γεγονός που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς «κόλλησε» στο Ελεγκτικό συνέδριο.

Ακολούθως προκρίθηκε το πλάνο της εκκαθάρισης μέσω ΤΑΧΔΙΚ το οποίο επίσης δεν έγινε ενώ στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους του ανακοίνωσε την απόσπαση υπαλλήλων από το Υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι θα εργαστούν για τον σκοπό της εκκαθάρισης αυτής.

Αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο τμήμα εκκαθάρισης της νομικής βοήθειας όπως εξήγησε έχει μείνει μόνο ένας υπάλληλος, γεγονός στο οποίο εδράζεται και η καθυστέρηση, καθώς ο υπάλληλος αυτός είναι υπεύθυνος για τις εκκαθαρίσεις των υποθέσεων αυτών σε όλη την χώρα. Η αποχή την οποία και αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είναι λύση «πίεσης» ούτως ώστε να προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα οι υποσχεθείσες αποσπάσεις προσωπικού  ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση. Όπως έκανε σαφές ο κ. Ερελιάδης η αποχή θα σταματήσει όταν η υπόσχεση αυτή υλοποιηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.