Ενας υπαλληλος για 1300 φοιτητες στο τμημα Ιστοριας-Εθνολογιας

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σε πολλά τμήματα του Δ.Π.Θ. και όχι μόνο, εξαιτίας των ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό, είναι το αδιέξοδο, που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, που έχει έδρα στην Κομοτηνή. Σε ένα τμήμα που φιλοξενεί περί τους 1300 συνολικά φοιτητές, όλο το φάσμα της διοικητικής υποστήριξης που απαιτούν οι ανάγκες, έχει αναλάβει να το βγάλει πέρα αποκλειστικά και μόνο μια υπάλληλος. Μάλιστα η συγκεκριμένη, παρότι έχει τη δυνατότητα να εργάζεται με μειωμένο ωράριο 6 ωρών, ως μητέρα μικρού παιδιού, πολλές φορές αναγκάζεται να ξεπερνάει ακόμα και το καθιερωμένο 8ωρο, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις. Βέβαια, όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις, ένα άτομο μόνο του αντικειμενικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών που υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος ο πρόεδρος του τμήματος έχει αναλάβει έναν ιδιότυπο ρόλο «μπαλαντέρ» για να καλύψει τα πολλαπλά κενά που υπάρχουν. Επιπλέον, δε λείπουν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με περίσσεια φιλότιμου, που στη δύσκολη αυτή συγκυρία επιλέγουν συνδράμουν εθελοντικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοί τους προπτυχιακοί.

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο»

Την απελπιστική αυτή κατάσταση μας παρουσιάζει ανάγλυφα ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος. «Εδώ και ενάμισι χρόνο», εξηγεί, «στη γραμματεία του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με το προσωπικό. Συγκεκριμένα από πέρσι το Φεβρουάριο μέχρι και το Μάη στη γραμματεία δεν υπήρχε ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος, ενώ στην ουσία είχαμε δύο διοικητικούς υπαλλήλους ονομαστικά, οι οποίοι έλειπαν με άδεια. Στη γραμματεία του τμήματος δεν υπήρχε κανείς και αναγκάστηκα εγώ, ο πρόεδρος του τμήματος, να κάνω τα πάντα, μέχρι και να γράφω στο πρωτόκολλο. Εν πάση περιπτώσει θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν μια συγκυριακή κατάσταση. Στη συνέχεια έστειλε η διοίκηση του πανεπιστημίου δύο υπαλλήλους και προσπαθήσαμε να βάλουμε στη σειρά τα πράγματα, η μία όμως ήταν ήδη με το ένα πόδι στην έξοδο, έπαιρνε σύνταξη και φυσικά έφυγε. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με ένα διοικητικό υπάλληλο στη γραμματεία, μια κοπέλα η οποία είναι υποχρεωμένη να έχει στο κεφάλι της 1300 φοιτητές, 20 μέλη ΔΕΠ και όλη τη διοικητική δουλειά που παλιότερα την έβγαζαν 5 υπάλληλοι της γραμματείας. Σκεφθείτε ότι είναι με μειωμένο ωράριο λόγω μικρού παιδιού και το ωράριό της που είναι 9-3 έχει γίνει 9-4 και πολλές φορές 5 ή και 6 ή και 7. Δηλαδή εργάζεται περισσότερο και από το κανονικό. Η δουλειά βγαίνει κι από μένα, που έχω φθάσει να είμαι γραμματέας, διοικητικός υπάλληλος, κλητήρας, ταχυδρόμος… Να κάνω δηλαδή όλες τις δουλειές και παράλληλα να ασκώ και το διδακτικό μου έργο, να ασκώ θεωρητικά και το επιστημονικό- γιατί δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα-να είμαι από το πρωί έως το βράδυ στο τμήμα, να ασχολούμαι παράλληλα με τη συντήρηση του κτιρίου και με όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, να φθάνουμε να κάνουμε μόνοι μας τις επιτηρήσεις στις εξετάσεις. Είναι μια κατάσταση, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Προσπαθούμε να λύσουμε εκ των ενόντων τα προβλήματα. Παρακαλούμε τη διοίκηση να βρεθεί μια λύση με το διοικητικό προσωπικό. Η γραμματεία αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ανθρώπους. Υπάρχει πρόγραμμα μηχανοργάνωσης για τους φοιτητές και το ερώτημα είναι ποιος θα το χειρισθεί. Απαιτεί μάλιστα εξειδικευμένες γνώσεις υπολογιστή. Ποιος θα χειρισθεί τον «Εύδοξο», δηλαδή τα συγγράμματα; Είναι δυνατόν όλα αυτά να τα κάνει ένας άνθρωπος; Δεν γίνεται εκ των πραγμάτων. Ωρολόγιο πρόγραμμα, πρόγραμμα σπουδών, «Εύδοξος», πρόγραμμα μηχανοργάνωσης ποιος θα τα κάνει; Είναι μια κατάσταση που έχει ξεπεράσει τα όρια».

Κυνική στάση από μέρος των υπαλλήλων

Πέραν των παραπάνω, ο κ. Χατζόπουλος δεν παραλείπει να σχολιάσει καυστικά και τη στάση άλλων υπαλλήλων του τμήματος, που ανήκουν στα μέλη ΕΤΕΠ και αντίθετα με τη γενική τάση της διαλλακτικότητας και της φιλοτιμίας, που επιδεικνύουν φοιτητές και διδακτικό προσωπικό μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, οι ίδιοι παραμένουν κυνικοί και αρνητικοί απέναντι σε κάθε έκκληση για συνδρομή. «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα, υπάλληλοι συγκεκριμένης ειδικότητας», σημείωσε ο πρόεδρος, «οι οποίοι αρνούνται να βοηθήσουν ακόμη και στα στοιχειώδη, ενώ βλέπουν την κατάσταση και ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Επικαλούμενοι δήθεν την ειδικότητά τους και το γράμμα του νόμου αλλά όχι την ουσία αρνούνται να βοηθήσουν. Θα το πω το παράδειγμα. Είχαμε τις εγγραφές των πρωτοετών. Ήταν δυνατόν μια γραμματέας ταυτόχρονα να κάνει τις εγγραφές και να είναι και γραμματέας και να απαντά και στα τηλέφωνα και να κάνει και όλη την υπόλοιπη δουλειά; Πήραμε λοιπόν απόφαση και παρακαλέσαμε αυτούς τους ανθρώπους, είναι δύο συγκεκριμένοι στο τμήμα, για τις 14 ημέρες των εγγραφών να προσφέρουν εκ περιτροπής βοήθεια σε αυτό το θέμα. Η απάντησή τους ήταν να με καταγγείλουν στην Πρυτανεία, γιατί παραβιάζω το νόμο και δεν τον εφαρμόζω, επειδή ο νόμος δίνει σε αυτή την ειδικότητα ειδικές υπηρεσίες. Ήταν όλο και όλο 14 ημέρες και εκ περιτροπής σημαίνει επτά ο καθένας, από τρεις ώρες την ημέρα. Είναι ντροπή που και το συζητάμε. Ο νόμος λέει ότι ο καθηγητής πανεπιστημίου πρέπει να κάνει τον ταχυδρόμο και τον κλητήρα;».

«Να μεταφερθεί προσωπικό από την Ξάνθη»

Η πρόταση του ίδιου, πάντως, για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος είναι να έρθουν επιπλέον διοικητικοί υπάλληλοι. Ασφαλώς είναι κατανοητά τα εμπόδια και η αδυναμία για προσλήψεις νέων υπαλλήλων, αλλά ο όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, «γνωρίζουμε ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό στην Ξάνθη, λόγω επιτροπής ερευνών κ.λ.π, τους οποίους θα μπορούσαν να φέρουν στην Κομοτηνή και να εργάζονται στις γραμματείες». «Γιατί το πρόβλημα που έχει η δική μας γραμματεία», επισημαίνει, «το έχει και της Κοινωνικής Διοίκησης- ένας άνθρωπος είναι-το ίδιο πρόβλημα έχει και η Φιλολογία, που εργάζονται δύο υπάλληλοι». «Ας τους φέρουν από την Ξάνθη», συνεχίζει, «ας βάλουν ένα λεωφορείο και να τους πηγαινοφέρνουν, ας βρουν μια λύση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αυτή είναι η μία λύση. Η άλλη λύση είναι μέσα από προγράμματα της επιτροπής ερευνών, δεν ξέρω με ποιο τρόπο, να επιτρέψουν να έρθουν κάποια νέα παιδιά να προσφέρουν έστω μερικής απασχόλησης έργο, που έτσι και αλλιώς βοηθάνε. Διότι για να βγει αυτή η δουλειά αναγκαζόμαστε να κάνουμε έκκληση σε μεταπτυχιακούς φοιτητές μας, που από φιλότιμο και πατριωτισμό έρχονται και βοηθάνε και μάλιστα εθελοντικά. Θέλω δημόσια να τους ευχαριστήσω για αυτό. Είναι δύο-τρία παιδιά, που πραγματικά μας βοήθησαν στο διοικητικό έργο και στις επιτηρήσεις. Δεν μπορούμε δηλαδή σε αυτή ειδικά τη συγκυρία να βρούμε λύσεις; Μπορούμε αρκεί να θέλουμε και να προγραμματίσουμε».

«Δεν θα το κλείσουμε, θα «βάλουμε πλάτη» και θα τα βγάλουμε πέρα»

 

Όσο όμως ουσιαστική λύση δεν ανευρίσκεται και το πρόβλημα παραμένει και διαιωνίζεται, πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του τμήματος; Στο παραπάνω ερώτημα αποκρίθηκε αρνητικά σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του ιδίου και του συναδέλφων του, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποκλείσει μια αντικειμενική αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του τμήματος με τις υφιστάμενες συνθήκες. «Δεν είναι δυνατόν να στερούνται οι γονείς και να στέλνουν εδώ τα παιδιά τους να σπουδάσουν», υπογραμμίζει, «δεν είναι δυνατόν το κράτος να διαθέτει, όσα μπορεί, για την εκπαίδευση, δεν είναι δυνατόν εμείς να πληρωνόμαστε για να κάνουμε αυτή τη δουλειά και να αποφασίζουμε να το κλείσουμε γιατί δεν έχουμε διοικητικούς υπαλλήλους». «Όχι δεν θα το κλείσουμε», ξεκαθάρισε, «θα «βάλουμε πλάτη» και θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορεί όμως αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται. Ήδη μιλάμε για ενάμισι χρόνο και κάπου έρχεσαι στα όριά σου. Λύσεις μπορούν να βρεθούν και το θέμα είναι να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία και με το ίδιο πείσμα να πει ότι δεν θα το κλείσω, θα δουλέψω και θα το κάνω. Εμείς το παλεύουμε. Τη Δευτέρα αρχίζουν μαθήματα. Θα έρθουν συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του Τμήματος, είναι ειδικοί επιστήμονες μέσω του ΠΔ 407, αν και δεν θα ξέρουμε αν θα έχουμε πιστώσεις για να τους πληρώσουμε. Δεν μπορείς αν έχεις τέτοιους συνεργάτες να πεις ότι εγώ θα το κλείσω, γιατί δεν μπορούν να βρεθούν δύο διοικητικοί υπάλληλοι. Εν πάση περιπτώσει εμείς θα το παλέψουμε από τη δική μας την πλευρά, αλλά και κάποιοι να το παλέψουν από τη δική τους πλευρά. Δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν λέγοντας κάντε ό,τι θέλετε και βρείτε την λύση μόνοι σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.