Ενας νεος κοσμος ανοιγεται για τους πρωτοετεις της Ρωσικης κατευθυνσης του Τμηματος Παρευξεινιων

Τελετή υποδοχής με ενημέρωση και για το νέο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Με μια γνωριμία με τη Ρωσία και το Ρωσικό πολιτισμό καλωσόρισαν τους πρωτοετείς της Ρωσικής Κατεύθυνσης του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών τα μέλη του τμήματος το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, στην τελετή υποδοχής των φοιτητών που οργανώθηκε στο τμήμα.
 
Σε αυτή οι φοιτητές γνώρισαν τόσο τι τους προσφέρει η κατεύθυνση που επέλεξαν, αλλά και για το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ρωσικός Κόσμος» που πρόσφατα εγκαινιάστηκε και ανοίγει νέους ορίζοντες για το Τμήμα.
 
Τους φοιτητές καλωσόρισαν η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Καθηγήτρια κ. Μαρία Δημάση και ο υπεύθυνος της Ρωσικής κατεύθυνσης, Διευθυντής του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού Επίκουρος Καθηγητής κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης, μαζί με φοιτητές του τμήματος οι οποίοι πρόβαλλαν βίντεο για τη Ρωσία αλλά και ερμήνευσαν Ρωσικά τραγούδια. 

Σημαντική πρόοδος για το τμήμα 

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρατσίδης, αυτή η τελετή γίνεται γιατί πολλά παιδιά δεν επιλέγουν το Τμήμα ή την κατεύθυνση, αλλά έχουν πιεστεί να έρθουν σε αυτό. Για αυτό και θέλουν με την ενημέρωση να τους ανοίξουν τα μάτια, ώστε να καταλάβουν ότι με την εισαγωγή τους μπορούν να μάθουν τις γλώσσες αλλά και τον πολιτισμό των χωρών.
 
Βέβαια βοηθά πολύ η παρουσία του Ρωσικού Κόσμου στο τμήμα, με τον κ. Χαρατσίδη να σημειώνει πως έχουν φτιάξει και προγράμματα αλλά και εκδηλώσεις, προσπαθώντας να ανεβάσουν γενικότερα το επίπεδο του τμήματος και να τραβήξουν το ενδιαφέρον των φοιτητών. 

Αποδίδει μια εμπειρία 18 ετών 

Από την πλευρά της η κ. Δημάση, σημείωσε πως θέλουν να εκμεταλλευτούν την εμπειρία των 18 ετών του τμήματος, αξιοποιώντας τις θετικές επιρροές και να απομονώσουν ότι αρνητικό είχαν διαπιστώσει, είτε σε επίπεδο οργάνωσης είτε σε επίπεδο μεθοδολογίας.
 
Παράλληλα επιθυμούν να αξιοποιήσουν το πρωτόκολλο συνεργασίας τους με το Ρώσικο Κόσμο, και πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο που έχουν έδρα της Ρωσικής ως ξένης γλώσσας, ώστε να αναβαθμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα των σπουδών.
 
«Θέλουμε να βγάζουμε καλούς γνώστες και χειριστές της Ρωσικής, γιατί είναι μια γλώσσα ανταγωνιστική και ισχυρή στην αγορά εργασίας» τόνισε η κ. Δημάση. 

Πιστοποίηση Ρωσικών στην Κομοτηνή 

Το Κέντρο ρωσικής Γλώσσας θα έχει και άλλα πλεονεκτήματα για το πανεπιστήμιο, σημείωσε η κ. Βασιλική Ναζαρετιάν, μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος, μιας και σε αυτό θα μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για το επίπεδο γλωσσομάθειας στα Ρωσικά, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι, που είναι πολλοί στην πόλη μας, μέχρι τώρα έπρεπε να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.
 
Τώρα θα υπάρχει η επιτροπή, η οποία θα στελεχώνεται και με αρμόδιους καθηγητές από τη Ρωσία, ώστε να δίνονται πτυχία γλωσσομάθειας και από αυτό, κάτι που θεωρεί πολύ θετικό τόσο για το Τμήμα όσο και για τους κατοίκους της Κομοτηνής. 

Έτοιμο για δράσεις το Κέντρο 

Η κ. Σουζάννα Γκιουρτζίδη, μαζί με την κ. Όλγα Αλεξίεβα, έχουν οριστεί συνεργάτιδες στο Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού με την κ. Γκιουρτζίδη να σημειώνει πως είναι μεγάλη τους χαρά να καλωσορίζουν τους φοιτητές της Ρωσικής κατεύθυνσης, γιατί είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουν μια τέτοια εκδήλωση μέσω του Κέντρου.
 
Άλλωστε θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι άνοιξε ένα τέτοιο Κέντρο στο ΔΠΘ, το οποίο θα συμβάλλει στην προβολή και τη διάδοση της Ρωσικής κουλτούρας και γλώσσας, όταν μάλιστα η φιλία των δύο λαών έχει βαθιές ρίζες.
 
Από την πλευρά της η κ. Αλεξίεβα σημείωσε πως η υποδοχή αποτελεί τον εορτασμό των πρώτων τους γενεθλίων, μιας και το Κέντρο άνοιξε πριν από ένα μήνα.Για αυτό και με τη βοήθεια των παλιότερων φοιτητών διοργάνωσαν αυτή τη γιορτή, και τους καλωσόρισαν στο τμήμα, δείχνοντάς τους τι έχουν μάθει οι φοιτητές που σπουδάζουν εδώ και τρία χρόνια, αλλά και πληροφορίες για τη Ρωσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.