Ενας μετρ του καφε στο «Μαρμελαδα» wine bar

Κυριάκος Ουζουνίδης «Στην Ελλάδα ο καφές είναι πολλά πράγματα μαζί, είναι κουλτούρα, σημείο συνάντησης, σημείο αναφοράς, γευστικό χαρακτηριστικό»

Τα μυστικά του καφέ, από την πρώτη ύλη μέχρι την στιγμή που πέφτει μέσα στο ποτήρι μετέφερε στο προσωπικό του «Μαρμελάδα» wine bar ο Εκπαιδευτής μπαρίστα, με εξειδίκευση στον καφέ και οτιδήποτε έχει να κάνει γύρω από αυτόν, Κυριάκος Ουζουνίδης που βρέθηκε για αυτό το λόγο στην Κομοτηνή την Τρίτη.

Ο κ. Ουζουνίδης, ασχολείται με τον καφέ από την επεξεργασία της πρώτης ύλης, το πράσινο σπυρί μέχρι και το τελικό στάδιο παραγωγής του, και είναι διεθνής κριτής διαγωνισμών, έχοντας συμμετάσχει σε πανελλήνια και Παγκόσμια πρωταθλήματα, κατακτώντας το 2011 το παγκόσμιο πρωτάθλημα cup tasting, κατακτώντας και το παγκόσμιο ρεκόρ.

Πλέον κάνει κατά κύριο λόγο εκπαιδεύσεις σε όλη την χώρα, αν και πάντα διατηρεί επαφή με το αντικείμενο κρατώντας τις ικανότητες του και πίσω από το μπαρ. Σημαντικότερο όμως θεωρεί ότι ανιχνεύει και ιχνηλατεί τις καινούριες τάσεις και τεχνικές που έρχονται στο προσκήνιο «με καλπάζουσα μορφή» όπως αναφέρει.

Τεράστια δυναμική στον τομέα του καφέ

Μερικές από αυτές τις αλλαγές και τις τάσεις, περνά στους «μαθητές» του στην Μαρμελάδα, ξεκινώντας με το μάθημα της Τρίτης, αλλά βέβαια ο τομέας αυτός δεν σταματά ποτέ, και συνεχίζει να εξελίσσεται.

«Το Μαρμελαδα wine bar έχει μια τάση και μια φιλοσοφία να απευθυνθεί σε ένα πιο ποιοτικό προϊόν» τόνισε, ιδιαίτερα όταν ο καφές είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές υγρό στον πλανήτη μετά το νερό, κάτι που αποδεικνύει πως έχει μια τεράστια δυναμική.

«Βάζει τον πήχη ψηλά, την ενδιαφέρει, και είναι σημαντικό ένα σημείο, όπως και αν θέλει να αυτοπροσδιοριστεί, να τηρήσει του κώδικες και να προσέξει πολύ την αρχή» ανέφερε, εξηγώντας πως βλέπει πολλά σημεία να δίνουν έμφαση στο ντεκόρ και τον εξοπλισμό, αλλά όχι στην πρώτη ύλη, που είναι σημαντικό κριτήριο.

«Κάποιες φορές ακούμε για καφέ από μια συγκεκριμένη προέλευση, από τη Βραζιλία, που αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, γιατί υπάρχουν καφέδες που είναι πάρα πολύ καλοί, και άλλοι όχι», τόνισε, επομένως έχει σημασία να προσέχει κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πολύ υψηλό το επίπεδο του καφέ στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα ο καφές είναι πολλά πράγματα μαζί, είναι κουλτούρα, σημείο συνάντησης, σημείο αναφοράς, γευστικό χαρακτηριστικό, απόλαυση, τον πίνουμε άλλες φορές για να ξυπνήσουμε και άλλες φορές για να χαλαρώσουμε, και αυτό κλειδώνει μια πολύ μεγάλη δυναμική» τόνισε.

Θεωρεί πάντως πως το επίπεδο του καφέ στην χώρα είναι πάρα πολύ υψηλό, ακόμα και σε σχέση με την Ευρώπη, τόσο στην κατάρτιση, όσο και στο τελικό προϊόν, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την οργάνωση.

«Ο καφές, και κατ’ επέκταση όλη η γαστρονομία, μπορεί αν έχει μια αρχή, αλλά δύσκολα θα βρούμε τέλος» σημείωσε, και έχοντας περάσει στην 25ετή πορεία του από τα πρωταρχικά στάδια της καφεστίασης, ακόμα εκπλήσσεται από το μέγεθος της εξέλιξης σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, και πως φτάσαμε στο σημείο να φτάσουμε τόσο ψηλά ως χώρα, ξεκινώντας από ένα αρκετά χαμηλό σημείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.