Ενας «εγκεφαλος», 5 προμηθευτες και 12 «ντιλερ»

Στη δικογραφία για το κύκλωμα διακίνησης κάνναβης και κοκαΐνης - Κέντρο δράσης η Ροδόπη, «πλοκάμια» σε Έβρο, Καβάλα και Θεσσαλονίκη - Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι συλληφθέντες

Τμηματικά και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που είχε λάβει η αστυνομία, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης οι συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, που έχει θορυβήσει έντονα με την αποκάλυψή του τα τελευταία 24ωρα την τοπική κοινωνία της Ροδόπης. Στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου είχε αποκλειστεί από νωρίς το πρωί η πλαϊνή είσοδος, ενώ είχε εκκενωθεί και ο εσωτερικός χώρος στάθμευσης οχημάτων, προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα η μεταφορά των συλληφθέντων. Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, ωστόσο, βρέθηκαν αρκετοί συγγενείς των συλληφθέντων, οι οποίοι, συναισθηματικά φορτισμένοι σε κάποιες περιπτώσεις, προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους. 

«Παρέλαση» συλληφθέντων στα γραφεία της Εισαγγελέως και της Ανακρίτριας

Από τα γραφεία της Εισαγγελέως, κ. Κωνσταντίνας Μελισσάρη και της Ανακρίτριας, κ. Ευαγγελίας Αλεξακίδου, πέρασαν συνολικά 28 άτομα, τα οποία είχαν συλληφθεί στη διάρκεια της διήμερης επιχείρησης της Αστυνομίας, αλλά 13 εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθερα, καθότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα, αφού δεν στοιχειοθετήθηκε η εμπλοκή τους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε σκοπό τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών. Όπως προέκυψε από την έρευνα, αυτοί προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης και βαρύνονται κατά περίπτωση για δευτερεύουσες παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών και για κυκλοφορία παραχαραγμένου χαρτονομίσματος. 

Για την Κυριακή και τη Δευτέρα πήραν προθεσμία να απολογηθούν τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Στον αντίποδα, αντιμέτωποι με κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα ήρθαν 15 από τους συλληφθέντες, που φέρεται να είχαν ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες. Στη δικογραφία, μάλιστα, περιλαμβάνονται τα ονόματα άλλων τριών προσώπων, που μέχρι χθες διέφευγαν τη σύλληψη και αναζητούνταν από τις αρχές. Οι 15, που οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Ροδόπης, άκουσαν να τους απαγγέλλονται κατηγορίες- κατά περίπτωση- για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών, αλλά και για εμπρησμό, ενώ μέσω των συνηγόρων τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την προσεχή Κυριακή και την προσεχή Δευτέρα. 

Συγκροτημένη η δράση της οργάνωσης τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 18 φερόμενους ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται μια γυναίκα, αλλά και ένας 31χρονος υπήκοος Ρουμανίας. Η Ροδόπη ήταν το κέντρο δράσης του οργάνωσης, αλλά αυτή εξαπλωνόταν και στις περιοχές της Ορεστιάδας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Εξ ου και στη διάρκεια της επιχείρησης εξάρθρωσης συνεργάστηκαν με την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής οι υπηρεσίες των οικείων αστυνομικών διευθύνσεων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν και οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις. Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε, επίσης, ότι η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτημένη και συστηματική δράση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012.

45χρονος από τη Ροδόπη ο «εγκέφαλος», με 5 προμηθευτές και 12 συνεργάτες στη διακίνηση των ναρκωτικών

«Εγκέφαλος» της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν ένας 45χρονος άνδρας από τη Ροδόπη, ο οποίος προμηθευόταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης από 5 ημεδαπούς, επίσης μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 25, 38, 41, 41 και 50 ετών. Στη συνέχεια, ο 45χρονος είτε πουλούσε ο ίδιος τα ναρκωτικά σε διάφορους χρήστες, είτε τα διέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με τη σειρά τους τα διακινούσαν στους χρήστες, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικά οφέλη. 

Και δράστης του εμπρησμού σε μοτοσικλέτα ο 45χρονος

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2015, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κομοτηνή, ο 45χρονος έβαλε φωτιά σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές. 

Ικανοποίηση για την εξάρθρωση, αλλά και συνέχιση των ερευνών

Η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής συνεχίζει τις έρευνες, προκειμένου να διερευνηθεί σε όλο της το εύρος η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό διαβεβαίωσαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν χθες για την υπόθεση, οι κ.κ. Νικόλαος Μενεξίδης, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜ-Θ, Γεώργιος Γκράνας, Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, και Λάμπρος Τσιάρας, Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής. Επίσης, τονίστηκε από την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας, που ήρθε ως αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, τα οποία συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες έρευνες. Όπως επισημάνθηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών που εντοπίστηκαν κατά την έρευνα δεν είναι εντυπωσιακά μεγάλες, αξιολογείται ως κάτι συγκυριακό και δε συνιστά δείγμα περιορισμένης δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Τέλος, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η συμμετοχή του υπηκόου Ρουμανίας να σχετίζεται με εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών από γειτονικές χώρες, κάτι που θα διερευνηθεί στο στάδιο της ανάκρισης.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί σε σπίτια συλληφθέντων και σε σημεία απόκρυψης

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων σε σπίτια και σε σημεία απόκρυψης, στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τα εξής:
• 2.492,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
• 153,2 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
• 149 γραμμάρια μεθαδόνης,
• 62,8 γραμμάρια κοκαΐνης,
• 194 γραμμάρια άγνωστης λευκής ουσίας,
• 171 δισκία των φαρμακευτικών σκευασμάτων XANAX και STEDON,
• 5 φιαλίδια τεστοστερόνης,
• 3,5 LSD,
• 14 σύνεργα για χρήση ναρκωτικών,
• 6 ζυγαριές,
• 2 κυνηγετικά όπλα,
• 2 σπρέι πιπεριού,
• 8 μαχαίρια,
• 3 σιδερογροθιές,
• 2 γκλοπ,
• 1 πιστόλι αερίου,
• 1 φυσίγγιο των 9 mm,
• 11 οχήματα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες,
• 14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 1 tablet,
• 17 κινητά τηλέφωνα,
• 1 χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, αμφιβόλου γνησιότητας, και
• το χρηματικό ποσό των 2.920 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.