Ενας διαφορετικος εορτασμος της Αγιας Παρασκευης απο το 1949

Όταν τα καταστήματα έμεναν ανοιχτά, αλλά οι πιστοί πάλι επισκέπτονταν τον ναό

Έναν εορτασμό με πολλές ομοιότητες, αλλά και πολλές διαφορές, για την πολιούχο της Κομοτηνής Αγία Παρασκευή, αλιεύσαμε πρόσφατα από τα φύλλα της Εφημερίδας Πρωίας, το αρχείο της οποίας φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κομοτηνή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ξεκίνησε να εκδίδεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, και παρόλο που το αρχείο της πριν από την κατοχή δεν είναι πλήρες, με την επανέκδοση της εφημερίδας μετά τον πόλεμο, αποτελεί μια καταγραφή των πολιτικών και των κοινωνικών πεπραγμένων στην πόλη.

Οι αναφορές στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής είναι σχετικά σπάνιες, κάτι που δείχνει πως η γιορτή έλαβε διαφορετικές διαστάσεις με το πέρασμα των χρόνων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Κομοτηνή δεν την γιόρταζε.

Εορτασμός παρά τις δυσκολίες

Μάλιστα όπως εντοπίζουμε στο φύλλο της Τετάρτης 27 Ιουλίου 1949, σε μια δύσκολη περίοδο τόσο λόγω του Εμφυλίου, όσο και της οικονομικής ανέχειας που μάστιζε την χώρα και την περιοχή μας, την γιορτή τίμησαν οι Κομοτηναίοι, αν και τα καταστήματα (και από ό,τι φαίνεται και οι δημόσιες υπηρεσίες) παρέμειναν ανοιχτά, κάτι που όμως δεν εμπόδισε τους πιστούς να ανάψουν ένα κερί στην Αγία και να προσκυνήσουν την εικόνα της.

Να θυμίσουμε μάλιστα πως το εκκλησάκι του Πάρκου δεν βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση, μιας και όπως μαθαίνουμε από τον Ιστορικό κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής οι κίονες που στόλιζαν την πρόσοψή του είχαν αφαιρεθεί από τους Βουλγάρους.

Διαβάζουμε λοιπόν:

«Η εορτή της πολιούχου Αγίας Παρασκευής εωρτάσθη χθες μεγαλοπρεπώς. Οι Κομοτηναίοι εξεδήλωσαν σεβασμόν και την λατρεία των και συνέρρευσαν κατά πυκνάς μάζας εις το παρεκκλήσιον του Πάρκου.

Και οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι παρ’ ότι τα καταστήματα ήσαν ανοικτά, λόγω της εβδομαδιαίας αγοράς και του παρεντεθέντος μπαϊραμίου, εύρον την ευκαιρίαν να ανάψουν ένα κεράκι των εις την θαυματουργόν εικόνα και να προσκυνήσουν την χάρη της».

Αργία μετά από λίγα χρόνια

Παρόλα αυτά η εορτή άρχισε να λαμβάνει «λαμπρότερες» διαστάσεις, στα τελευταία χρόνια της θητείας του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Θάσου Βασίλειου, και το 1952, βλέπουμε πάλι στην Πρωΐα, πως το Σάββατο 26 Ιουλίου 1952, «το εσπέρας θα ψαλή εσπερινός και την πρΐαν του Σαββάτου επίσημος λειτουργία. Τα καταστήματα θα ώσι κλειστά εις ένδειξη τιμής και λατρείας προς την αγίας η οποία καταλαμβάνει θέση πολιούχου. Καθωρίσθη σε δια Βασιλικού Διατάγματος ως τοπική εορτή. Εκ καθιερώσεως, δεν θα εργασθούν και τα Δημόσια Γραφεία» αναφέρει.

Έτσι λοιπόν, σε μια εποχή που η Κυριακή στην Κομοτηνή είχα καθιερωθεί ως ολοκληρωτική αργία (εκτός εστιατορείων ζυθοπωλείων κτλ) μόλις το 1951, η Αγία Παρασκευή είχε γίνει και αυτή κομμάτι της πόλης και του εορτασμού της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.