Ενας χρονος απο την καταστροφικη πυρκαγια στις Σαπες

Η φωτιά κατέκαψε 581.500 τ.μ., ενώ εκκενώθηκε ο μόνιμος οικισμός των Ποντίων

Βουβοί μάρτυρες της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαψε το δάσος βόρεια του οικισμού των Ποντίων στις Σάπες, και η οποία απείλησε ζωές και περιουσίες, στέκουν ακόμα οι μαυρισμένοι κορμοί των δέντρων, που έχουν απομείνει στην περιοχή.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου 2020, και γρήγορα εξαπλώθηκε, λόγω των έντονων ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή, κατευθυνόμενοι στον οικισμό των Ποντίων, φτάνοντας δίπλα στις οικίες στην άκρη του, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

Εκεί δόθηκε τιτάνια μάχη από πυροσβέστες και εθελοντές ώστε να μην επεκταθεί στον οικισμό, κάτι που κατόρθωσαν, μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, και τη συνδρομή ακόμα και πυροσβεστικών αεροσκαφών, με ρίψεις «ξυστά» από τα σπίτια.

Τελικά η φωτιά έσβησε, αφήνοντας όμως πίσω της τα καμμένα δέντρα, που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκεί.

Συνολικά κάηκαν 581.500 τ.μ. στην περιοχή, η οποία κηρύχθηκε άμεσα αναδασωτέα, όμως προς το παρόν, τουλάχιστον κοντά στον οικισμό, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που συνήθως καθυστερεί, μιας και χρειάζεται πόρους που συνήθως δεν διατίθενται.

Παρόλα αυτά σιγά σιγά η φύση έχει αρχίσει να αναλαμβάνει δράση, στις καμένες περιοχές. Κάποια από τα δέντρα που από θαύμα γλίτωσαν την φωτιά, ακόμα και στην άκρη του δάσους, συνεχίζουν να είναι πράσινα.

Την ίδια ώρα έχει δημιουργηθεί από το Δήμο μια αντιπυρική ζώνη γύρω από την καμένη περιοχή, αν και πλέον είναι δύσκολο να δούμε ξανά ανάλογο φαινόμενο εκεί.

Ας ελπίσουμε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, με έμφαση βέβαια σε μεγαλύτερες καταστροφές, θα φροντίσει και για την σύντομη αποκατάσταση της περιοχής γύρω από τον οικισμό, ώστε να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.