Εναρκτηρια συνεδριαση τοπικης επιτροπης διαχειρισης της Μοναδας Προστατευομενων Περιοχων Εθνικων Παρκων Νεστου-Βιστωνιδας και Ροδοπης του ΟΦΥΠΕΚΑ

Θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητάς

Tη Δευτέρα, 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ξάνθης η εναρκτήρια συνεδρίαση της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης. Οι Τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης, προβλέπονται στο άρθρο 35 του Ν.4685/2020, οι αρμοδιότητές τους έχουν οριστεί με την αρ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/21572/801 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 1273/Β/18-3-2022)  έχουν  δε ως σκοπό να παρέχουν  συμβουλευτική υποστήριξη στις Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ , για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητάς τoυς.

Τη συνεδρίαση, της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης, η οποία συντονίζεται από την  Ιφιγένεια Κάγκαλου, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης χαιρέτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ενώ ήταν παρούσα και η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Μαρία Παπαδοπούλου. Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών  Μιχάλης Αμοιρίδης,, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,
  • ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,
  • η κ. Ιωάννα Μαραβέλη και ο κ. Δημοσθένης Βενέτης, ως εκπρόσωποι του Λιμενικού,
  • ο κ. Παναγιώτης Βαφείδης, ως εκπρόσωπος της Γενικής Δ/νης Δασών του ΥΠΕΝ,
  • ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ως εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
  • ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
  • η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, ως εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων,
  • ο κ. Γεώργιος Γκίλης, ως εκπρόσωπος των Παραγωγικών Φορέων.

Τις εργασίες επίσης παρακολούθησαν  η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης κ. Δέσποινα Μιχαηλίδου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Μονάδας κ. Αλέξανδρος Σωτηρίου  , ο διευθυντής  της ΔΑΟΚ Ξάνθης Ανδρέας Καμαριανάκης, καθώς και εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής του Πόρτο Λάγος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και τα μέλη δεσμεύτηκαν, οι επόμενες συνεδριάσεις να γίνονται κάθε φορά και σε ένα διαφορετικό μέρος, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα γνωριμίας με την προστατευόμενη περιοχή και τα επιμέρους ζητήματα.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προέδρου του ΟΦΥΠΕΚΑ  Μαρίας Παπαδοπούλου, με όλο το προσωπικό της Μονάδας στην έδρα της Μονάδας Διαχείρισης στο Πόρτο Λάγος,  όπου  συζητήθηκαν βασικά διαχειριστικά θέματα που αφορούν το σύνολο της Προστατευόμενης Περιοχής, καθώς και εργασιακά ζητήματα.

Τι είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.