Εναντια στις εξορυξεις χρυσου το ΟΕΕ Θρακης

«Δυσανάλογα τα οικονομικά οφέλη με το περιβαλλοντικό κόστος∙ ελάχιστη η συμβολή του έργου στην εθνική και τοπική οικονομία»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, επαναδιατυπώνει και επικαιροποιεί την από το 2007 θέση του, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού τόσο στη Θράκη όσο και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, θέση η οποία έχει εκφραστεί και από το ανώτατο όργανο την Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ (67ης ΣτΑ στις 15/12/2012).

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης (Ν.1100/1980), το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Ο.Ε.Ε. έχει καθήκον να ενημερώσει την πολιτεία και τους πολίτες ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη εδράζεται σε τρεις κύριους πυλώνες: Οικονομική Βιωσιμότητα, Κοινωνική Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα.

Εξετάζοντας τους τρεις παραπάνω άξονες, με γνώμονα την οικονομική ανάλυση κόστους-οφέλους του προτεινόμενου έργου και εξετάζοντας παρόμοιες επενδύσεις, διαπίστωσε ότι:

  • Η αποτίμηση του περιβαλλοντικού κόστους του έργου είναι δυσανάλογο με τα όποια οικονομικά οφέλη.
  • Οι πραγματικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι λιγοστές.
  • Η συμβολή του έργου στην τοπική και εθνική οικονομία θα είναι ελάχιστη.
  • Υφιστάμενες οικονομικές μονάδες κτηνοτροφίας, αγροτικών καλλιεργειών, αλιευτικών και μελισσοκομικών προϊόντων της περιοχής θα επηρεαστούν αρνητικά.
  • Η Θράκη βασίζεται σε άλλο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που επικεντρώνεται σε αγροτοδιατροφικές, τουριστικές και τεχνολογικές επενδύσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.