Ενα βημα μπροστα στην οικολογια θελει να κανει ο Δημος Κομοτηνης

Χάρτα Οικολογικής Συνείδησης και Συμπόρευσης υπέγραψε με το Aquahelp Foundation ο Δήμος

Γιώργος Κορφιάς, πρόεδρος Aquahelp Foundation

«Θέλουμε οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις οικολογικές δράσεις να μην έχουν την οικολογία σαν καθήκον, αλλά σαν ευχάριστη ενασχόληση»

Να κάνει την οικολογία από καθήκον ευχάριστη ενασχόληση φιλοδοξεί το Aquahelp Foundation, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Γιώργο Κορφιά, που βρέθηκε στην πόλη μας για την υπογραφή της Χάρτας Οικολογικής Συνείδησης και Συμπόρευσης με τον Δήμο Κομοτηνής, παρουσία μελών της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης. Ανακοίνωσε μάλιστα πως το ίδρυμα θα ξεκινήσει, το επόμενο έτος, τον θεσμό υιοθεσίας της οικολογικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, στηρίζοντας οικονομικά νέες ιδέες.

Ο Δήμος Κομοτηνής θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Οικολογίας και Φιλελληνισμού  “Clean it like Greek“, που πραγματοποιείται από το AQUAHELP Foundation σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ με σκοπό την οικολογική αφύπνιση των πολιτών όλων σε όλες τις δραστηριότητές τους.

Για αυτό και προτίθεται να συμμετάσχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που θέλει να κάνει το Ίδρυμα, με στόχο την ισότητα στην ποιότητα καθαρού περιβάλλοντος διαβίωσης, τη μηδενική ανοχή στην μόλυνση του πλανήτη και την αρμονική συνεπίδραση μοντέρνας Οικολογίας και Τεχνολογίας αιχμής ώστε να φτάσουμε σε μια παγκόσμια κουλτούρα οικολογίας και απόλαυσης.

Ένα συμβόλαιο Οικολογίας με το Δήμο Κομοτηνής

Μετά την ανάρτηση της Χάρτας στην πλατεία Ειρήνης, ο κ. Κορφιάς ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την ζεστή υποδοχή που του επιφύλαξε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «μυρίζει πάρα πολύ ωραία η μυρωδιά της φιλοξενίας σας».

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όλη μαζί την οικολογία, βρισκόμαστε εδώ για να βάλουμε και την Κομοτηνή στο “Clean it like Greek”, ένα κίνημα οικολογίας και φιλελληνισμού, ένα κίνημα το οποίο έχουμε σαν στόχο να υποκινήσουμε τον ελληνικό πληθυσμό να ασχοληθεί με την οικολογία σαν προτεραιότητα» ανέφερε.

Για αυτό και υπέγραψαν την χάρτα οικολογικής συμπόρευσης, που θα αποτελέσει ένα συμβόλαιο οικολογίας με τον δήμο Κομοτηνής, και οικολογικής συνείδησης των πολιτών.

Γιατί αυτοί με το Δήμο Κομοτηνής κάνουν την αρχή, όμως το ευχάριστο τέλος θα το γράψουν οι ίδιοι οι Κομοτηναίοι. Αυτοί ξεκινούν δημιουργώντας ένα «ερωτηματικό» στην Κεντρική πλατεία, με την ανάρτηση της Χάρτας.

Αυτό το ερωτηματικό έχει σαν στόχο να προκαλέσει τους διερχόμενους να έρθουν, να διαβάσουν αυτά που γράφει, και ίσως μέσα από αυτά να αποκτήσουν ένα εσωτερικό προβληματισμό, ώστε να ψάξουν, και να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Φυσικά το ίδρυμα δεν θα μείνει εκεί, αλλά θα διοργανώσει καθαρισμούς σε θάλασσα και βουνό, αλλά και δράσεις φροντίδας του πλανήτη και της φύσης.

«Θα κάνουμε τροποποιημένες και προσωποποιημένες δράσεις σε συνεργασία με το δήμο που θα συνεργαστούμε. Γιατί πιστεύουμε κάθε δήμος και κάθε πόλη έχει τις δικές τις ανάγκες» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι δράσεις τις οποίες σχεδιάζουν είναι δράσεις μοντέρνας οικολογίας με έμφαση στην απόλαυση αυτού που συμμετέχει.

Η υπογραφή έγινε στο γραφείο του Δημάρχου

Η οικολογία ως απόλαυση

«Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στις οικολογικές δράσεις να μην έχουν την οικολογία σαν καθήκον, να την έχουν σαν ευχάριστη ενασχόληση» σημείωσε, ώστε να γίνει η οικολογία η επόμενη ευχάριστη συνήθεια του κόσμου.  Ουσιαστικά θέλουν να είναι μια συνήθεια που θα απολαμβάνουν γιατί πιστεύουν ξεκάθαρα πως «ό,τι απολαμβάνουμε, το επαναλαμβάνουμε».

Όλα αυτά θέλουν να τα κάνουν όχι μόνοι τους, αλλά ενεργοποιώντας φορείς κάθε είδους, για αυτό και ο κ. Κορφιάς απεύθυνε δημόσια πρόσκληση σε κάθε οικολογική ομάδα που δεν διαθέτει τους πόρους για να κάνει τις δράσεις που θέλει, να έρθει σε επαφή μαζί τους και θα φροντίσουν να στηρίξουν την όποια δράση τους σε όλη τη χώρα. «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και να είμαστε πολλοί μαζί στον ίδιο όμορφο σκοπό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Χάρτα

Χρηματοδότηση οικολογικής επιχειρηματικότητας

Ο κ. Κορφιάς ανακοίνωσε ότι το 2022 το Aquahelp Foundation θα ξεκινήσει το θεσμό της υιοθεσίας της οικολογικής επιχειρηματικότητας, απευθύνοντας πρόσκληση στους φοιτητές όλης της Ελλάδας να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε επιχειρηματικές ιδέες οικολογικής φύσεως που έχουν ως ουσία την οικολογία.

Το ίδρυμα από την πλευρά του θα επιλέγει την καλύτερη και πιο έξυπνη ιδέα από αυτές, και θα την χρηματοδοτεί ώστε να γίνει πράξη.

Έτοιμη να βοηθήσει η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

Από την πλευρά της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης ο κ. Σωκράτης Γρηγορόπουλος τόνισε πως έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, και δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια προσπάθεια που έχει καθαρές σκέψεις για το περιβάλλον.

«Είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορούν να βοηθήσουν, ιδιαίτερα σε δράσεις όπως η ευαισθητοποίηση της τρίτης ηλικίας, που πρότεινε το Aquahelp, μιας και όπως τόνισε οι «παππούδες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικογένεια για μια περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τον παππού και τη γιαγιά δεν φέρνει κανένας αντίρρηση».

Συνοδοιπόρος ο Δήμος Κομοτηνής

«Να είστε σίγουρος θα είμαστε συνοδοιπόροι και ό,τι και αν χρειαστείτε θα είμαστε εδώ» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Κίμων Λεχούδης, σημειώνοντας πως ο Δήμος Κομοτηνής μαζί με την περιβαλλοντική ομάδα έχουν κάνει αρκετά βήματα μπροστά στην οικολογία, με πρωτοβουλία αυτό το καλοκαίρι για κάδους για ανακύκλωση και κώδωνες για γυαλιά στις παραλίες του Δήμου.

Την ίδια ώρα «τρέχουν» και άλλες οικολογικές δράσεις, όπως το Followgreen στο οποίο συμμετέχει το 80% των σχολείων του Δήμου και ελπίζουν με τη βοήθεια του Aquahelp, να φτάσουν στο 100%. «Η οικολογία ξεκινάει από τις μικρότερες ηλικίες και θέλουμε και εμείς να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να βοηθήσουμε τον πλανήτη να γίνει καλύτερος» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.