«Ενα τειχος αυθαιρεσιας και αλαζονειας χωριζει την Υπουργο απο την εκπαιδευτικη κοινοτητα»

Κριτική από την ΕΛΜΕ Ροδόπης προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

«Η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, από τις αγωνίες των μαθητών και τις προσπάθειες των  εκπαιδευτικών είναι πλέον τεράστια» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ροδόπης, σχολιάζοντας τις τελευταίες ρυθμίσεις στην Παιδείας. Όπως εκτιμά το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας «ένα τείχος αυθαιρεσίας και αλαζονείας χωρίζει την Υπουργό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα τείχος που οικοδομήθηκε μέσα από αυθαίρετες, αναχρονιστικές και σε πολλές περιπτώσεις αντιδημοκρατικές επιλογές της ηγεσίας στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής». Κορύφωση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Υπουργού με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της σε ένα δρόμο του μονολόγου με απούσα την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης επικεντρώνει την κριτική της σε τρία σημεία και συγκεκριμένα τα εξής:

1. Το Υπουργείο Παιδείας με ειδική πρόσκληση καλεί τους υποψήφιους αναπληρωτές να κάνουν αίτηση για να προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις για να καλύψει μ΄αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργικά κενά που προκύπτουν «για λόγους συναφείς με τη μετάδοση και διασπορά του κορονοιού». Προβλέπεται δια ζώσης διδασκαλία και μάλιστα όχι μόνο πλήρους αλλά και μειωμένου ωραρίου! Δηλαδή καλούν τους συναδέλφους αναπληρωτές να μετακομίσουν για ένα τρίμηνο, να βρουν σπίτι για ένα τρίμηνο, να «απασχοληθούν» για ένα τρίμηνο και μετά να τους δείξουν ξανά την πόρτα της ανεργίας, έχοντας χάσει μάλιστα και τη δυνατότητα να βγουν στο ταμείο ανεργίας, αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους ή αν δεν τους πάρουν με νέα. Για άλλη μία φορά, γεμίζουν με ανασφάλεια και διλήμματα τους αναπληρωτές, λες και δε μας έφταναν η ανασφάλεια και τα διλήμματα που ήδη οι ίδιοι αναπληρωτές είχανε! Λες και δεν έχουν οικογένειες δεν έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Χτυπάνε την καρδιά της εργασιακής σχέσης των αναπληρωτών, μια ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και σε νέες ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Για μία ακόμη φορά η ΕΛΜΕ Ροδόπης διατυπώνει την πάγια θέση της για μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των αναπληρωτών συναδέλφων και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη ρύθμιση.

2. Παράλληλα, διατάσσει  «να ξεκινήσει από αύριο κιόλας  υποχρεωτική  σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση  για όλους τους μαθητές που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη» με απουσίες (!) και απειλώντας κόντρα στο  ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών τα Σάββατα! Η αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου να χειριστεί στοιχειωδώς κατάλληλα σύνθετες καταστάσεις, μεταμφιέζεται σε επίδειξη ισχύος, επιβολή. Με τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση δυναμιτίζει το κλίμα και υποθηκεύει την προοπτική εξομάλυνσης  της προβληματικής -λόγω της πανδημίας αλλά και των παραλείψεων του Υπουργείου-,  λειτουργίας των σχολείων.

Ο κλάδος μας δεν πρόκειται να αποδεχτεί πολιτικές αυταρχισμού και επιβολής, πολύ περισσότερο όταν αυτές εκπορεύονται από μια πολιτική ηγεσία που έδειξε ασύγγνωστη αμέλεια και αδιαφορία για τη λήψη των στοιχειωδών μέτρων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.  Στηρίξαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνθήκες δύσκολες για να σταθούμε  με κάθε τρόπο δίπλα στους μαθητές μας. Με κάθε τρόπο θα αγωνιστούμε ενάντια  στις αυταρχικές πολιτικές του εξ αποστάσεως Υπουργείου.

3. Πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο και με συνοπτικές διαδικασίες – κατά την πρόσφορη και πάγια  πρακτική της – σύμφωνα με την οποία οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) θα πραγματοποιούνται πλέον Σάββατα “ώστε να μην χάνονται άλλες διδακτικές ώρες” και πλέον “οι εκλογές δύναται να γίνονται ηλεκτρονικά”. Αν και η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας(εκτός του εργάσιμου χρόνου) δεν είναι τυχαία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να καταθέσουμε τα εξής: Η συστηματική απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων και η προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της επιλογής αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ., αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο. Όσον αφορά στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την πανδημία για να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά της. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ουδέποτε ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζήτησε άδεια για τις εκλογές στα ΥΣ. Αυτή δινόταν πάντα με εντολή της Διοίκησης. Ας  αφήσει τις πομφόλυγες η υπουργός παιδείας για “χαμένες διδακτικές ώρες” και ας δει πώς θα αντιμετωπίσει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της χώρας ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων!

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει και να μην εφαρμόσει την παραπάνω τροπολογία κάνοντας σαφές ότι η απάντησή μας, εφόσον επιμείνει στην ψήφιση και εφαρμογή της, θα είναι συλλογική, ενιαία, δυναμική και ηχηρή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.