Ενα ταξιδι στην Κομοτηνη απο την αρχαιοτητα μεχρι την 14η Μαιου του 1920

Κ.Χατζόπουλος: «Το γεγονός ότι η ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα έγινε ειρηνικά, περιποιεί τιμή στους σπουδαίους ηγέτες εκείνης της εποχής»

Ένα τριήμερο γεμάτο με την ιστορία της Κομοτηνής και του περιβάλλοντος χώρου της, έζησαν όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Κομοτηνής από την Παρασκευή 6 μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου, που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Παπανικολάου».

Το συνέδριο αποτέλεσε πρωτοβουλία κατόπιν «ένωσης» φορέων, μιας και το συνδιοργάνωσαν η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Δήμος Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Στις τρεις ημέρες του συνεδρίου, αναδείχτηκαν πτυχές της ιστορίας της περιοχής, από τους νεολιθικούς οικισμούς στην πεδιάδα της Ροδόπης, στις αιγιακές αποικίες της κλασικής εποχής, τα βυζαντινά και τα υστεροβυζαντινά χρόνια, μέχρι και λίγο πριν την ενσωμάτωση της μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στον εθνικό κορμό.

Πως φτάσαμε στην τριχοτόμηση της Θράκης

Η Πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, με την κεντρική ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, με θέμα: «Η είσοδος του Ελληνικού στρατού στη Θράκη και η ενσωμάτωση της περιοχής στην Ελλάδα».

Ο κ. Χατζόπουλος στην ομιλία του εξέτασε όλη τη διαδικασία της τριχοτόμησης της μείζονος Θράκης, με το βόρειο κομμάτι να το παίρνει η Βουλγαρία, το νοτιοανατολικό η Τουρκία και το νοτιοδυτικό η Ελλάδα.

Αυτή η διαδικασία πήρε περίπου 50 χρόνια, με τον Ομότιμο Καθηγητή να σταματά στα διάφορα ιστορικά γεγονότα, και να διευκρινίζει τα συμβάντα, θέλοντας να αναιρέσει στοιχεία τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με την ιστορική αλήθεια.

«Το θέμα δεν είναι πώς θα ονομάσουμε την επέτειο, ενσωμάτωση, απελευθέρωση, ελευθέρια κτλ., αλλά να ξέρουμε πως ακριβώς τριχοτομήθηκε η περιοχή αυτή, και για ποιο λόγο φτάσαμε στο 1923, όταν ολοκληρώνεται ουσιαστικά αυτή η διαδικασία» ανέφερε, και να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα, πέρα από την προσπάθεια να προστατέψει τους Ελληνορθόδοξους πληθυσμούς, έφτασε από τον Μοριά στις αρχές του 19ου αιώνα, μέχρι τον Έβρο 100 χρόνια μετά.

Η αξία της ειρηνικής ενσωμάτωσης

Κλείνοντας, ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στην φετινή επέτειο της ενσωμάτωσης, τονίζοντας πως 77 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που κόστισε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να θυμίσει στους εφησυχασμένους Ευρωπαίους, που δεν έχουν γνωρίσει πόλεμο, αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα, ότι ο πόλεμος έχει μόνο θάνατο, καταστροφή και προσφυγιά, και πολύ ανθρώπινο πόνο.

«Συνεπώς το γεγονός ότι η ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα έγινε ειρηνικά, δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αξία και τη σημασία του γεγονότος, αντίθετα περιποιεί τιμή στους σπουδαίους ηγέτες εκείνης της εποχής, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες επέλεξαν να λύσουν ειρηνικά το πρόβλημα της Νότιας Θράκης, και να θέσουν τις βάσεις της ειρήνης ανάμεσα στα γειτονικά κράτη της Ελλάδας και της Τουρκίας» τόνισε, μια ειρήνη που διαρκεί ήδη 99 χρόνια και ευχήθηκε να διαρκέσει για άλλα 1.000.

«Αυτό αξίζει να θυμόμαστε, και αυτό αξίζει να γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.