Ενα συνεδριο – αποδειξη του εργου του Τμηματος Παρευξεινιων αλλα και της δικτυωσης του με διεθνη πανεπιστημια και ερευνητικα κεντρα

«Ρωσική και Αρμενική Λαογραφία: Παράδοση και Νεωτερικότητα (19ος - αρχές 21ου αιώνα)»

Ένα βαρυσήμαντο διεθνές συνέδριο που προσπάθησε να διερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική, την αρμενική και τη ρωσική λαογραφία και να μελετήσει την παράδοση και τη νεωτερικότητά τους, διοργανώθηκε το σαββατοκύριακο από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, με την παρουσία και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών των εν λόγω χωρών, αλλά και ελλήνων πανεπιστημιακών. Ο χαρακτήρας του συνεδρίου που ταυτίζεται απόλυτα με το αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γ.Φ.Π Παρευξεινίων Χωρών και της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, εντάσσεται στο πλαίσιο του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, το οποίο έχει ιδρυθεί στη σχολή και στελεχώνεται ήδη από έξι καθηγητές.
 

Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας ΔΠΘ
 «Πανεπιστημιακές σπουδές άνευ δικτυώσεως με ξένα πανεπιστήμια και διεθνή ερευνητικά κέντρα δεν υπάρχουν πλέον»

 
Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του εν λόγω συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Λαογραφίας στο ΔΠΘ κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι μέσα από αυτό αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο και της έρευνας που γίνεται στο ΔΠΘ και ιδιαίτερα στο κομμάτι των λαογραφικών σπουδών. Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει τους καθηγητές και ερευνητές των κρατικών πανεπιστημίων της Ρωσίας και της Αρμενίας και τους ερευνητές της Αρμενικής Ακαδημίας, που με την παρουσία του έδωσαν πνοή στη διοργάνωση του συνεδρίου. «Είναι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, έχουμε συνεργασία πολλά χρόνια κι έχουμε πραγματοποιήσει πολλές κοινές δημοσιεύσεις. Αυτό δείχνει και το πόσο προχωράμε στη σημαντική αρετή της δικτύωσης. Πανεπιστημιακές σπουδές άνευ δικτυώσεως με ξένα πανεπιστήμια και διεθνή ερευνητικά κέντρα δεν υπάρχουν πλέον», ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά.
 

«Υπάρχουν πολλά ιδεολογήματα για τους Ρώσους που επιδρούν πολύ σε ένα μεγάλο μέρος του θρησκευόμενου ελληνικού κόσμου»
 

Ο κ. Βαρβούνης, ως ομιλητής στο πλαίσιο του συνεδρίου, ανέλυσε τις ρωσικές επιδράσεις στην ελληνική λαϊκή θρησκευτικότητα, και συγκεκριμένα την εκκλησιαστική τέχνη και τις λατρευτικές πρακτικές από το 19ο έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η ομιλία του βασίστηκε στο πώς η ρωσική θρησκευτική ζωή έχει επιδράσει στην ελληνική λαϊκή θρησκευτική ζωή σε επίπεδο αντικειμένων -αμφίων, κοσμημάτων, εκκλησιαστικών αντικειμένων- σε επίπεδο λατρείας συγκεκριμένων Ρώσων αγίων που έχουν έρθει και στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο λαϊκής ιδεολογίας. Αναφορικά με αυτή την επίδραση ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι υπό εξέλιξη σήμερα στη χώρα μας. «Η επιρροή αυτή είναι σημαντική και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και σημαντικότερη. Υπάρχουν όλα αυτά τα ιδεολογήματα για το “Ξανθό Γένος”, για τους Ρώσους που έχουν τη γνήσια ορθοδοξία στα χέρια τους και όλα αυτά τα πράγματα επιδρούν πάρα πολύ σε ένα μεγάλο μέρος του θρησκευόμενου ελληνικού κόσμου», υπογράμμισε.
 

«Η θρησκεία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς αποτελεί βάση και θεμέλιο πολιτισμού»

 
Ο κ. Βαρβούνης μελετά τα τελευταία έτη από λαογραφικής απόψεως το φαινόμενο των σχέσεων της θρησκείας και των ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ένα φαινόμενο το οποίο πιστεύει ότι θα μεγιστοποιηθεί στα επόμενα χρόνια. Παρατήρησε δε ότι «η θρησκεία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς αποτελεί βάση και θεμέλιο πολιτισμού. Ανάμεσα σε ομόδοξους λαούς αποτελεί μάλιστα έναν πολύ ισχυρό δεσμό. Εάν παρακολουθεί κανείς τα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων και τα εκκλησιαστικά ηλεκτρονικά site θα δει ότι οι σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας είναι συνεχείς και συνεχώς αυξανόμενες».


 
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που έλαβε χώρα στην πόλη μας και το οποίο παρακολούθησαν πληθώρα φοιτητών του Τμήματος και όχι μόνο, στο βήμα ανέβηκαν αρκετοί καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Αρμενία. Ο δε ακαταπόνητος καθηγητής του Τμήματος  Γ.Φ.Π,  κ. Μανόλης Σέργης, στον οποίο και τους συνεργάτες του, Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου και Λευτέρη Χαρατσίδη,  οφείλουμε και τον τελευταίο κορυφαίο τόμο για την αρμενική και την ελληνική λαογραφία με τίτλο «Από το Αραράτ στον Όλυμπο. Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας»,  μίλησε για το «Ηρώο της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αθήνα, τα σύμβολα και τις (ανα)νοηματοδοτήσεις τους, ενώ στο πλαίσιο του Συνεδρίου  πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση στην πόλη της Κομοτηνής, για τους φιλοξενούμενους επιστήμονες από τον Δρ. Ιάκωβο Ακτσόγλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.