Ενα Ρωσικο ιστιοφορο πλεει στην ιστορια του Αιγαιου

Η αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart αναζητά την ιστορία των Ρώσων ναυτικών στο Αιγαίο του 18ου αιώνα

Στις 9 Οκτωβρίου από τον Πειραιά ξεκίνησε η αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart στο Αιγαίο. Το ιστιοφόρο είναι το ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Αυτοκράτορα Μεγάλου Πέτρου, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα.

Οι διοργανωτές της αποστολής είναι ο «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και η εταιρία παραγωγής ταινιών «Skyfirst».

Η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στα πλαίσια της αποστολής για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν το ελάχιστα γνωστό ιστορικό γεγονός – την ύπαρξη το 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, η οποία απετέλεσε προϊόν της λήξης  του ρωσο-τουρκικού πολέμου των ετών 1768-1774, η Ρωσία λάμβανε το δικαίωμα ‘κατά βούληση διορισμού προξένων’, σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για πρώτη φορά ιδρύονται ρωσικές Προξενικές Αρχές στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο στα νησιά του Αρχιπελάγους. Αναλυτικότερα, κατά την περίοδο 1783-1787 ρωσικά προξενεία ιδρύονται στο Νεγροπόντε (Εύβοια), τη Χίο, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Σαντορίνη. Το δε Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στο Αρχιπέλαγος εγκαταστάθηκε στη Μύκονο.

Ρωσικές προξενικές Αρχές εμφανίζονται, επίσης, στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.

Με το ιστιοφόρο, σχεδιάζονται ερευνητικά έργα στα νησιά παρουσίας των Ρώσων ναυτικών και επίσης υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και βυθισμένων ρωσικών πλοίων. Στην Πάρο, πρώην πρωτεύουσα του Νομού, θα τοποθετηθούν δύο αναμνηστικές πλακέτες. Παράλληλα θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της αποστολής θα είναι εμπειρογνώμονες της UNESCO και ιστορικοί. Για πρώτη φορά η ομάδα θα συμπεριλαμβάνει τους νέους εξερευνητές – Ρώσους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει έναν δύσκολο διαγωνισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.