Ενα πλανηταριο στο 9ο Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης

Ξεπέρασε τις 200 συμμετοχές η δράση «Ταξιδέψτε μαζί μας στα αστέρια»

Δράσεις αστρονομίας για μαθητές και κοινό

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Άννα Αφεντουλίδου, Αχμέτ Νιζάμ, Σουλτάνα Τσιγγίδου, Νικόλαο Τσουρή, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, από τις 17:00 έως τις 10:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των «Ελευθερίων Θράκης 2023», την εκδήλωση με τίτλο «Ταξιδέψτε μαζί μας στα αστέρια» στον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, υπεύθυνος διάχυσης της Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η κ. Μαρία Παναγοπούλου από την Ελληνογερμανική Αγωγή, καθώς επίσης οι εκπαιδευτικοί, η κοινωνική λειτουργός, οι ασκούμενοι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις 200 συμμετοχές. Αποτελούνταν κυρίως από οικογένειες με παιδιά. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση αστροφωτογραφίας των μαθητών/τριών του Σχολείου, να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο τον νυχτερινό ουρανό, να επιλύσουν γρίφο για το ηλιακό σύστημα, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις στο πλανητάριο του Σχολείου και την εισήγηση με τίτλο «Ο Ήλιος και το άγγιγμά του».

Επισημαίνεται ότι το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Discovery Space», καθώς έχει επιλεγεί ως ένα από τα έξι σχολεία σε όλη την Ελλάδα που είναι «Κόμβοι Καινοτομίας και Διάχυσης της Αστρονομίας σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της διαδικτυακής χρήσης των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα». Στο πλαίσιο λοιπόν του προαναφερόμενου προγράμματος επισκέφθηκαν την Κομοτηνή από τις 4 μέχρι τις 6 Μαΐου 2023 ο κ. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, και η κ. Μαρία Παναγοπούλου, οι οποίοι την Πέμπτη το πρωί υλοποίησαν σε όλες τις τάξεις του Σχολείου δράσεις αστρονομίας με θέμα, «Επεξεργασία εικόνων από ρομποτικά τηλεσκόπια» και «Όλοι κοιτάμε τον ίδιο ουρανό (επίδειξη αστρονομικών φαινομένων μέσω ψηφιακού Πλανηταρίου-Stellarium)», που ενθουσίασαν τα παιδιά του Σχολείου.

Βιωματικά εργαστήρια

Επιπλέον, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν στον χώρο του Σχολείου, επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Εισάγοντας την Αστρονομία και τα ρομποτικά τηλεσκόπια στην τάξη», για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη 4 Μαΐου, το απόγευμα, από τις 17:00 έως τις 22:30, ενώ το εργαστήριο αυτό επαναλήφθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου, για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών κ. Γεώργιο Κουντουριώτη και την Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) κ. Σοφία Κυριαζοπούλου. Στα δύο αυτά εργαστήρια επιμορφώθηκαν στην εισαγωγή της αστρονομίας και των ρομποτικών τηλεσκοπίων στην τάξη 50 εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Μετεξέλιξη του Σχολείου σε κέντρο καινοτόμων δράσεων

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης προσδοκά στη μετεξέλιξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής σε κέντρο καινοτόμων δράσεων για τους/τις μαθητές/τριες του Σχολείου και άλλων σχολικών μονάδων, στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και σε ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινότητα. Το σχολικό Πλανητάριο δέχεται ήδη προγραμματισμένες επισκέψεις από εκπαιδευτικούς και μαθητές άλλων σχολείων.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν ολόθερμα όλους/ες που συμμετείχαν, υποστήριξαν τις δράσεις του Σχολείου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.