Ενα μουσικο μαθημα στην αυλη της Τσανακλειου

Από την Καμεράτα του Μουσικού σχολείου Κομοτηνής, που έδωσε μια διαφορετική νότα στην καθημερινότητα μαθητών και πόλης

Μια μουσική, αλλά και ψυχική ανάταση, έδωσε το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, πραγματοποιώντας ανοικτό μάθημα ορχήστρας – συναυλία στο αμφιθέατρο του αύλειου χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,  στο πλαίσιο  προγραμματισμένου περιπάτου στην Τσανάκλειο Σχολή.

Οι μαθητές γνώρισαν το κτίριο, αλλά και τη Δημοτική βιβλιοθήκη, περιηγούμενοι σε ομάδες στο κτίριο, ενώ στη συνέχεια, στο μικρό αμφιθέατρο που έχει κατασκευαστεί στον αύλειο χώρο, αλλά δυστυχώς, λόγω πανδημίας, δεν είδε ιδιαίτερη χρήση, παρακολούθησαν από μαθητές και καθηγητές της ορχήστρας του Μουσικού, ένα διαφορετικό μάθημα, όπου παρουσιάστηκαν δύο έργα μπαρόκ μουσικής από την καμεράτα του Μουσικού Σχολείου: 1) Ο κανόνας του Johann Pachelbel και 2) ‘Les sauvages’, οργανικό απόσπασμα από την όπερα – μπαλέτο ‘Les Indes galantes’ του Jean-Philippe Rameau.

Ένας διαφορετικός περίπατος

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, σημειώνοντας πως σε μια μέρα που την ονόμασαν περίπατο, το Μουσικό Σχολείο επέλεξε αυτός να είναι δημιουργικός, τόσο για τα παιδιά όσο και να γίνει «ένας περίπατος από την πόλη, για την πόλη».

Αυτός γίνεται σε ένα χώρο όπως η Τσανάκλειος, που έχει αρχίσει να ανοίγει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η πανδημία δεν έχει επιτρέψει να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητές του.

«Το Μουσικό Σχολείο έδειξε σήμερα ότι το μάθημα μπορεί να γίνει και έξω, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση στη μουσική αλλά και στην κοινωνικοποίηση της μαθητικής κοινότητας» ανέφερε, σε μια μοναδική πρωτοβουλία την οποία θα ζήλευαν και άλλα σχολεία.

Για αυτό και παρακίνησε και τα υπόλοιπα σχολεία να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο, με τις δικές τους δράσεις, τόσο σε ημέρα περιπάτου, όσο και στο πλαίσιο μαθημάτων, ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους.

Πάντα δραστήριο το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρία Κεφαλίδου, τόνισε πως θέλησαν, στο πλαίσιο του περιπάτου τους για τον Νοέμβριο, να πραγματοποιήσουν το ανοιχτό αυτό μάθημα με το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο, στον όμορφο αυτό χώρο.

Στην ορχήστρα συμμετέχουν παιδιά από την Α΄ Γυμνασίου μέχρι την Β΄ Λυκείου, μαζί με καθηγητές, σημείωσε, ενώ οι ορχήστρες του Μουσικού θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους και στο Μέγαρο Μουσικής τον Δεκέμβριο, πανδημίας επιτρέπουσας.

Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου, μέσα από την οποία ελπίζουν πως θα δώσουν χαρά στον κόσμο της Κομοτηνής αλλά και στους μαθητές τους.

Ελπίζουν πάντως πως όλο το χρόνο θα πραγματοποιούν συναυλίες εντός του σχολείου, για τους γονείς, βοηθώντας να έρθουν σε επαφή αυτοί με τη δουλειά που γίνεται με τα παιδιά τους, ενώ η τελική τους εκδήλωση θα γίνει στο τέλος του χρόνου, ίσως και στο πλαίσιο των ελευθερίων αν πραγματοποιηθούν, με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή.

Το σχολείο βέβαια είναι πάντα ανοιχτό σε συνεργασίες με όλους όσους το επιθυμούν, κάτι το οποίο έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν.

Εμβόλιο και εγκαταστάσεις βοήθησαν να υπάρχει σχετική κανονικότητα

Όσο για την επιπλέον δυσκολία που δημιουργεί η πανδημία σε ένα σχολείο όπως το Μουσικό, η κ. Κεφαλίδου σημείωσε πως έχουν την τύχη να έχουν ένα κτίριο αρκετά μεγάλο, με 20 αίθουσες ατομικών μαθημάτων και 14 μουσικών συνόλων, πέρα των αιθουσών διδασκαλίας, αλλά και ένα αμφιθέατρο που επιτρέπει τα σύνολα της μπάντας να δουλέψουν.

Έτσι λειτουργούν κανονικά τα μαθήματα, κάτι στο οποίο βέβαια βοηθά το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, ενώ και οι μαθητές έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται, αν και πολλοί ήδη έχουν νοσήσει, όπως έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα.

Πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, τόνισε, αλλά φέτος με το εμβόλιο, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.