Ενα μεγαλο ταξιδι με τους σπορους ξεκινησε για τα παιδια της Κομοτηνης

Οι Σπορίτες Ροδόπης ανέδειξαν την σημασία της παραγωγής της τροφής και της αυτάρκειας

Για το υπέροχο ταξίδι των σπόρων έμαθαν το πρωί της Τρίτης 27 Ιουλίου, στην φιλόξενη αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, παιδιά 8 με 12 ετών, στην περιβαλλοντική συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Σπορίτες Ροδόπης.

Μέσα από τη δράση, που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη, οι Σπορίτες και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράση» τα παιδιά γνώρισαν τις τοπικές ποικιλίες, πώς να φυτεύουν φυτά, αλλά και τη σημασία της αυτάρκειας στην τροφή.

Τα παιδιά γνώρισαν τους σπόρους και το μεγάλο ταξίδι τους

Ακόμα και ηπείρους διασχίζουν οι σπόροι

«Η δράση εστιάζεται στο παιδιά, και θα μιλήσουμε για το ταξίδι των σπόρων, που δεν μένουν μόνο σε ένα μέρος, αλλά κάνουν μεγάλα ταξίδια, ακόμα και από ήπειρο σε ήπειρο» τόνισε ο συντονιστής των Σποριτών Ροδόπης κ. Νίκος Δομπάζης.

Στο πλαίσιο της περιγραφής αυτού του ταξιδιού, βοήθησαν τα παιδιά να μάθουν πώς σπέρνουν, πώς μεταφυτεύουν φυτά, και γενικότερα να μάθουν πώς να παράγουν την τροφή τους με στόχο την αυτάρκεια.

«Ακόμα και αν δεν έχουν κήπο, μπορούν να καλλιεργήσουν σε μεγάλες γλάστρες, σε τενεκέδες» ανέφερε, ενώ θα τους δείξουν πώς να παίρνουν σπόρους από ντομάτες και πιπεριές, για να έχουν τους δικούς τους και την επόμενη χρονιά, και να μην καταφεύγουν στο εμπόριο.

Έτσι έδειξαν στα παιδιά πώς να φυτεύουν μαρούλια, πώς να σπέρνουν ρόκα, και να παίρνουν σπόρους από ντομάτα και πιπεριά.

Τα παιδιά γνώρισαν τους σπόρους και το μεγάλο ταξίδι τους

Δημιουργώντας σβόλους για το πρασίνισμα του πλανήτη

Κλείνοντας μίλησαν στα παιδιά για την φύτευση και την κατασκευή σβώλων σπόρων, δείχνοντας πως μπορούν να πρασινίσουν με αυτό τον τρόπο τον πλανήτη. Τα μέλη των Σποριτών έφερναν για αυτό το λόγο μαζί τους ένα μείγμα από σπόρους λαχανικών αλλά και δένδρων.

Αυτοί ανακατευτήκαν με χώμα δημιουργώντας σβώλους, που μπορούν να τους πετάξουν σε μέρη άγονα, όπου δεν υπάρχουν δένδρα και βλάστηση, και όποιοι από τους σπόρους και τα φυτά μπορέσουν να ανταπεξέρθουν, να μπορέσουν να πρασινίσουν.

Οι σβόλοι, σημείωσε ο κ. Δομπάζης, προστατεύουν τους σπόρους από τα τρωκτικά, τα πουλιά, τα μυρμήγκια και άλλα ζώα, ώστε να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πιάσουν και να μεγαλώσουν.

Οι συμμετέχοντες έμαθαν να ξεχωρίζουν και να φυτεύουν τους σπόρους και τα φυτά

Στροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες και την αυτάρκεια

Οι Σπορίτες προσπαθούν για πολλά χρόνια να αναδείξουν τις αρχές της αυτάρκειας, της διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών, και την σημασία όλων αυτών που προσπάθησαν να μεταφέρουν στα παιδιά το πρωί της Τρίτης, με τον κ. Δομπάζη, που ως δάσκαλος ξεκίνησε όλη αυτή την προσπάθεια με το σχολείο, βλέπει πως αρκετά παιδιά επηρεάζονται, κάνουν κήπους, τους φέρνουν καρπούς από τα φυτά που έχουν σπείρει. Κάποια μάλιστα αποφάσισαν να γίνουν γεωπόνοι, γιατί είχαν ασχοληθεί με τα φυτά και τους άρεσε.

Γενικότερα παρατηρεί πως πολύς κόσμος στρέφεται στη δημιουργία κήπου και παραγωγής δικής του τροφής. Έχουν μάλιστα ως Σπορίτες έρθει σε επαφή, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα, στους οποίους δίνουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες. «Βλέπω πολύς κόσμος θέλει να στραφεί σε αυτό, και οι πιο πολλοί είναι αρχάριοι, ζητούν πληροφορίες για τους σπόρους και την καλλιέργεια» σημείωσε σχετικά ο κ. Δομπάζης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία είναι χαρούμενοι να βοηθήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.