Ενα “kookoonari” ευελπιστει να καταστησει το 10ο Νηπιαγωγειο Κομοτηνης το πρωτο “zero waste” νηπιαγωγειο της χωρας

Το καινοτόμο πρόγραμμα της Μαρίας Στρούμπα που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος START στοχεύει σε ένα μέλλον με περισσότερους ενεργούς πολίτες

Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια και υπεύθυνη του project
«Μέσα από το “kookoonari” να δείξουμε πώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας μπορούμε να το κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας»

 
Να δώσει στην Κομοτηνή μία θετική και καινοτόμα πρωτιά επιδιώκει το project “kookoonari” που αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» στην πόλη μας στις 20 Ιανουαρίου, δια μέσου του 10ου Νηπιαγωγείου της πόλης μας, που αναμένεται να καταστεί το πρώτο “zero waste” Νηπιαγωγείο της Ελλάδας.
 
Το καινοτόμο project “kookoonari” που εμπνεύστηκε και συντονίζει η Κομοτηναία Μαρία Στρούμπα, στο πλαίσιο του προγράμματος START, είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα μέσω του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung.
 
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με στόχο τη δημιουργία νέων προοπτικών  για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. 
 
Αυτή ακριβώς την δυνατότητα «εκμεταλλεύτηκε» η Μαρία Στρούμπα, υπότροφος του προγράμματος και υλοποιεί με την συνεργάτιδά της Σοφία Πετρίδου για την υλοποίηση ενός παιδικού της ονείρου, όπως δήλωσε η ίδια μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm». Όπως εξήγησε το όνειρο της δημιουργίας ενός «προϊόντος» που θα βοηθούσε στην αλλαγή του τρόπου σκέψης σε σχέση με την διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει.
 

Στόχος ένα μέλλον με περισσότερους ενεργούς πολίτες

 
Ούσα απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δ.Π.Θ με μεταπτυχιακό πάνω στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και διαθέτοντας εργασιακή εμπειρία σε παιδικούς σταθμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις έθεσε ως ενήλικας πλέον τον στόχο να συμβάλλει στην πόλη της μέσω του project “kookoonari”, στοχεύοντας και ελπίζοντας σε ένα μέλλον με περισσότερους ενεργούς πολίτες.
 
Όπως εξήγησε η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το “kookoonari” παραλληλίζει τη ζωή ενός ανθρώπου με τον κύκλο ζωής μιας κουκουναριάς. Έτσι τα απορρίμματα που παράγει ο άνθρωπος θα έπρεπε να μοιάζουν με τα κουκουνάρια, και να γίνονται χώμα, αντί να παραμένουν στη γη για χρόνια ή για πάντα.
 
Το “kookoonari” θέλει να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, μετατρέποντας το 10ο Νηπιαγωγείο στο πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste School) και να «φυτέψει τον σπόρο» όπως εξήγησε η κ. Στρούμπα ώστε «περισσότερα άτομα να σκέφτονται κριτικά, να αναλάβουν δράση και να γίνουν… “kookoonari”».
 
Το “kookoonari” είναι ένα από τα 15 καινοτόμα project που έχουν διακριθεί σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού προγράμματος START – Create Cultural Change. Η Μαρία Στρούμπα, ταξίδεψε στην Γερμανία όπου και εκπαιδεύτηκε για δύο μήνες, σε σύνολο 30 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Δεκαπέντε εξ αυτών προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του προγράμματος που αφορά στην υλοποίηση των project τους γεγονός, που έφερε το “kookoonari” στην Κομοτηνή.
 
Όπως εξήγησε η ίδια σε πρώτη φάση το project απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές και ενήλικες του 10ου Νηπιαγωγείου ωστόσο η πορεία αυτής της πρώτης προσπάθειας θα κρίνει και το «άνοιγμα» του στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία.
 
Σχολιάζοντας την αναγκαιότητα του project η κ. Στρούμπα στάθηκε στις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στο πέρασμα των ετών και την ομολογουμένως μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου, για να εξηγήσει ωστόσο πως «πολλές φορές η πληροφορία δεν διαχέεται σωστά και αρκούμαστε στο ότι απλά έχουμε και πρεσβεύουμε ένα αξιακό σύστημα που λέει ότι εγώ με τις καθημερινές μου συνήθειες – ανακυκλώνω, φροντίζω για το περιβάλλον, για τους οργανισμούς που ζούνε σε αυτό– αλλά εν τέλει δεν δρω με βάση αυτό». «Εμείς μέσα από το “kookoonari” προσπαθούμε να δούμε πώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας μπορούμε να το κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας» τόνισε, εξηγώντας πως αυτό ακριβώς θα γίνει από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων ανά δύο εβδομάδες, στα παιδιά και στους ενήλικες της σχολικής κοινότητας του 10ου Νηπιαγωγείου, εντός του σχολικού ωραρίου για τα πρώτα και τις απογευματινές ώρες κάθε δύο  Δευτέρες για τους δεύτερους.
 
«Η φύση του προγράμματος είναι διττή και πολλαπλή» τόνισε η συντονίστρια του project εξηγώντας πως κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών «θα έχουμε κάποια εργαστήρια για γονείς όπου θα κατασκευάσουμε οικολογικά καθαριστικά και καλλυντικά κ.α. Θα βασιστούμε στις αρχές του zero waste, όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση, αλλά θα μπούμε πιο πολύ μέσα σε αυτές μέσω μιας άλλης αρχής που είναι η άρνηση, για παράδειγμα σε χρήση προϊόντων μιας χρήσης. Εκεί πρέπει να βρούμε αντίστοιχα προϊόντα για να καλύψουμε αυτή μας την ανάγκη. Η κομποστοποίηση, η μεταποίηση παλιών μας ρούχων σε τσάντες και σακουλάκια, προκειμένου να χρησιμοποιούμε αυτά, αντί για νάιλον σακούλες και άλλες αντίστοιχες δράσεις ο συνδυασμός των οποίων συνθέτουν το περιεχόμενο του project».

Προσπάθεια των πολλών

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετώπισε κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος η ίδια στάθηκε στην χρόνια ενασχόλησή της με το zero waste κίνημα, για να τονίσει πως η τάση της υιοθέτησης τέτοιων πρακτικών είναι συνηθέστερη σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.  Στην ελληνική περιφέρεια, όπως και στην Κομοτηνή, η προσπάθεια είναι δυσκολότερη αλλά όχι ακατόρθωτη, τόνισε, καθώς υπάρχει ήδη ένα δίκτυο συνεργατών που συνδράμουν στην  υλοποίηση του project.
 
Στο δίκτυο αυτό ανήκει η εταιρεία “Be my flower”, η οποία θα παρέχει τα πρώτα zero waste προϊόντα, όπως μεταλλικά καλαμάκια, οδοντόβουρτσες μπαμπού, μπατονέτες μπαμπού, φυτικό σαπούνι κ.α. καθώς και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η “iSea” με έδρα την Θεσσαλονίκη που παρέχει το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο project και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με έδρα την Αθήνα που επίσης θα καταστεί αρωγός στο εκπαιδευτικό υλικό, με επίκεντρο το κομμάτι της κομποστοποίησης.
 
Στο δίκτυο των συνεργατών του project και ο Δήμος Κομοτηνής, δια της ΔΚΕΠΠΑΚ που παρέχει το κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου που θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή για το ευρύ κοινό ημερίδα, με ειδικούς επί του θέματος ομιλητές και εκπροσώπους φορέων, όπου όπως τόνισε η ίδια «θα φανεί πώς η κοινότητα της Κομοτηνής είναι ανοιχτή και πρόθυμη να ακούσει κάτι καινούργιο σχετικά με αυτό το ζήτημα».
 
Σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση του project παίζουν και οι χορηγοί, όπως το ΚΤΕΛ ν. Ροδόπης, που παρέχει δωρεάν μεταφορά για την μετακίνηση των συμμετεχόντων στην πόλη της Κομοτηνής, η εταιρεία “2K Project ΕΠΕ” η οποία έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, ενώ ο «Παρατηρητής της Θράκης Media Group» αποτελεί τον χορηγό επικοινωνίας της όλης προσπάθειας.
 
Ερωτηθείσα με την στόχευση του project στις μικρότερες ηλικίες η συντονίστρια του προγράμματος αναφέρθηκε σε πληθώρα παιδαγωγικών ερευνών που έχουν αποδείξει την αξία της «μύησης» των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία σε αρχές όπως η περιβαλλοντική ευαισθησία, αρκεί όπως τόνισε να υπάρχει συνέχεια σε βάθος χρόνου.

 

Η διαμόρφωση κουλτούρας απαιτεί συνεχή δουλειά

«Για όλα τα ζητήματα που απαιτούν τη διαμόρφωση μίας κουλτούρας, δεν αρκεί μια παρέμβαση που θα κρατήσει για ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά χρειάζεται συνεχής δουλειά» δήλωσε για να εξηγήσει πως η καινοτομία του συγκεκριμένου προγράμματος έγκειται στο ότι αυτό δεν βασίζεται μόνο στην παιδική κοινότητα, αλλά και στην ενήλικη. «Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη η εποχή που ζούμε και δεν αρκεί να μείνουμε στο μέλλον που είναι τα παιδιά, αλλά και στο παρόν που είναι οι ενήλικες».
 
Κληθείσα να σχολιάσει την άποψη ότι «ένας άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή» η ίδια τόνισε πως «μπορεί φαινομενικά να μας φαίνεται ότι δεν αρκεί ή ότι είναι δύσκολο, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι αυτός ο ένας δεν είναι ουσιαστικά ένας. Δεν ζει μόνος του, αλλά μέσα σε μια οικογένεια, ένα φιλικό περιβάλλον, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, οπότε με τις συμπεριφορές και τις συνήθειές του επηρεάζει και τους γύρω του». «Χρειάζεται ωστόσο συνολική συνεργασία από όλους τους φορείς, όχι μόνο ατομικά, αλλά κοινωνικά, πολιτικά, προκειμένου να παρθούν και αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν πιο άμεσα από την εκάστοτε κοινωνία» συνέχισε.

Πρόσκληση συμμετοχής, συνεργασίας και… συνέχειας

Η ίδια στάθηκε στην καινοτομία του προγράμματος, υπογραμμίζοντας τα νέα δεδομένα που αυτό συστήνει και θα μπορούσαν, όπως τόνισε, να αποτελέσουν και στοιχεία «ενός μελλοντικού οράματος ενός ατόμου, μιας ομάδας γιατί όχι και μίας επιχείρησης». «Στην βάση αυτή καλούμε τους πάντες να μας στείλουν ένα μήνυμα, να δηλώσουν ενδιαφέρον και εμείς με την σειρά μας θα έρθουμε σε συναντήσεις – ήδη το έχουμε κάνει με τοπικούς φορείς- προκειμένου να δούμε πώς μπορεί η δράση αυτή να συνεχιστεί, γιατί θα πρέπει να επισημάνουμε πως είναι η πρώτη προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα και άρα είναι αρκετά πιλοτική και εμείς οι ίδιοι είμαστε σε διαδικασία διερεύνησής της».
 

Info:

Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το  project “kookoonari” μπορούν να επισκεφθούν την ομώνυμη σελίδα στο facebook και να επικοινωνήσουν με τις δημιουργούς του καθώς και στα εξής link:
Για το πρόγραμμα του START https://www.startgreece.net  και τη συμμετοχή της Μαρίας Στρούμπα https://www.startgreece.net/fellows/maria-stroumpa.

Φωτογραφίες
Credit: Emmanouela Kyrakopoulou

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.