Ενα ιδιαιτερο πρωτο κουδουνι στην Κομοτηνη

Άνοιξαν τις πόρτες τους ξανά για τους μαθητές τα σχολεία, σε μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω κορωνοϊού

Σε 6ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο οι επίσημοι αγιασμοί στην Κομοτηνή

 

Με μέτρα ασφαλείας, τους γονείς εκτός του σχολικού χώρου, και τα περισσότερα παιδιά εντός των τάξεων, ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου η φετινή σχολική χρονιά, με τους καθιερωμένους αγιασμούς που όμως δεν ξέφυγαν και αυτοί από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

 

Έτσι στο χώρο του αγιασμού υπήρχαν δάσκαλοι μαζί με μία από τις τάξεις, με τα υπόλοιπα παιδιά να βρίσκονται στις τάξεις τους, από όπου πέρασε στη συνέχεια ο ιερέας.

 

Παράλληλα δεν επιτρεπόταν στους γονείς να εισέλθουν μέσα στο χώρο, παρόλο που πολλοί παρακολούθησαν την τελετή έξω από το σχολείο, περιμένοντας τα παιδιά τους μετά το πέρας της.

 

Οι επίσημοι αγιασμοί στην Ροδόπη φέτος πραγματοποιήθηκαν στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 3ο Γυμνάσιο, από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ενώ το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Σοφολογιότατος τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ.

 

Στο 6ο Δημοτικό βρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας του Δήμου Κομοτηνής κ. Στράτος Τσακιρίδης, ενώ αντίστοιχα η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας του Δήμου Κομοτηνής κ. Κίμων Λεχούδης παρέστησαν στον αγιασμό στο 3ο Γυμνάσιο.

 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία, και να είτε σίγουροι ότι θα βγούμε νικητές»

 

 

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων σημείωσε πως τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, ίσως και ψυχρά, μιας και αντί να γεμίζουν οι αυλές των σχολείων από τα παιδιά που άφοβα ήταν το ένα κοντά στο άλλο, έχουμε μια πανδημία, που δεν πρέπει να φοβηθούμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε.

 

Σε αυτή τη σχολική χρονιά, που συμπέφτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση, θα πρέπει να θυμούνται πως «είμαστε παιδιά ηρώων, που δεν έχουμε να φοβηθούν τίποτα, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία, και να είτε σίγουροι ότι θα βγούμε νικητές» ανέφερε.

 

Για αυτό και αυτή την ημέρα, της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, τους διαβεβαίωσε πως ο Θεός θα είναι δίπλα τους ενώ αυτά που θα μάθουν θα γίνουν εφόδιό τους για το παρόν και το μέλλον.

 

Χρήστος Μέτιος: «Όλοι μας με υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τις οικογένειές μας»

 

«Η φετινή χρονιά είναι μια διαφορετική χρονιά για όλους. Κυρίως όμως για τους μαθητές, που πρέπει να εφαρμόσουν τις οδηγίες που έχουν δοθεί» σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

 

Για αυτό και, όπως ανέφερε, «θα φοράμε τις μάσκες, θα πλένουμε τα χέρια μας, θα τηρούμε τις αποστάσεις και θα ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες γιατί έτσι όλοι μας με υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τις οικογένειές μας» ευχόμενος καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο.

 

Νίκος Τσαλικίδης: «Μην ξεχνάτε όμως ένα πράγμα παιδιά, να φοράτε κάτω από τις μάσκες σας, και τα χαμόγελά σας»

 

 

Στην ιδιαίτερη αυτή χρονιά, ανέφερε ο κ. Νίκος Τσαλικίδης, πρέπει να φορούν όλοι τις μάσκες τους, ζήτησε όμως από τα παιδιά «να φοράτε κάτω από τις μάσκες σας, και τα χαμόγελά σας».

 

Κάθε μέρα είναι και μια διαφορετική ημέρα, τόνισε ο κ. Τσαλικίδης, ζητώντας από τα παιδιά να βάζουν τους στόχους τους, να φορούν το χαμόγελό τους, και από την πλευρά τους οι φορείς δεσμεύονται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κυλήσει ομαλά η χρονιά. Ζήτησε δε από όλους να βάλουν τους στόχους τους ψηλά και να τους υλοποιούν.

 

Στράτος Τσακιρίδης: «Για τα λειτουργικά ζητήματα ο δήμος Κομοτηνής δείχνει μια πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

 

«Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, έγινε τις τελευταίες μέρες μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία του δήμου και των σχολικών μονάδων για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία και να είναι έτοιμα και καθαρά», σημείωσε ο κ. Στράτος Τσακιρίδης.

 

Ήδη έχουν μοιραστεί οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα παγουρίνο που έλαβαν από το Υπουργείο, ενώ γενικότερα όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσακιρίδης «για τα λειτουργικά ζητήματα ο δήμος Κομοτηνής δείχνει μια πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

 

Φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά, και οι δάσκαλοι καλούνται να έχουν διπλό ρόλο: από τη μια να είναι υπεύθυνοι για τη μόρφωση και εκπαίδευσή, και από την άλλη φροντίζουν για την προφύλαξη των μαθητών. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε και τους δύο στόχους» κατέληξε.

 

Μαρίνος Κωνσταντινίδης: «Αυτό που αναδεικνύεται σήμερα είναι πως είναι επιτακτικό να δρομολογηθούν επιτέλους κτιριακές υποδομές»

 

 

Η φετινή ίσως είναι η πρώτη χρονιά που στα σχολεία ίσως μπει σε δεύτερη μοίρα η εκπαιδευτική διαδικασία και τον πρώτο ρόλο να έχουν τα μέσα προστασίας και οι όροι υγιεινής, για να είναι όλοι γεροί, σημείωσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης.

 

Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να συνεργαστούν άψογα με τους γονείς και κηδεμόνες με καλοπροαίρεση, με θετική σκέψη, καθώς και με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, έτσι ώστε και τα παιδιά να είναι υγιή και να προωθηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

 

«Αυτό που αναδεικνύεται σήμερα είναι πως είναι επιτακτικό να δρομολογηθούν επιτέλους κτιριακές υποδομές. Να γίνει καινούργιο δημοτικό σχολείο και καινούργια νηπιαγωγεία» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης για να εξηγήσει πως «οι λύσεις των προκάτ μπορεί να δίνουν μια ανάσα αλλά είναι σίγουρα προσωρινές λύσεις. Ας συσπειρωθούμε λοιπόν γρήγορα γύρω από τους υπεύθυνους έτσι ώστε η πρόταση αυτή να πάρει σάρκα και οστά».

 

Στέφανος Μακρυγιάννης: «Εύχομαι η πολιτεία να καλύψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν»

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Οι Τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης ευχήθηκε να είναι όσο πιο χαρούμενη γίνεται η φετινή χρονιά στις συνθήκες που ζούμε.

 

«Εύχομαι η πολιτεία να καλύψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν» τόνισε, αλλά και όταν τελειώσει η χρονιά, να είναι όλοι και όλες υγιείς.

 

Χαλήλ Τζιχάτ: «Να έχουμε υπομονή αλλά και επιμονή σε όλες τις δυσκολίες»

 

Την πολυπολιτισμικότητα των σχολείων της περιοχής χαιρέτισε από την πλευρά του ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, «Η χώρα μας δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, δημοκρατικά» σημείωσε, ευχόμενος υγεία, δύναμη, μια πανέμορφη σχολική χρονιά, με ελπίδα και ευτυχία.

 

«Να έχουμε υπομονή αλλά και επιμονή σε όλες τις δυσκολίες» ανέφερε, ευχόμενος σε όλα τα παιδιά καλή σχολική χρονιά

 

Μαίρη Κοσμίδου: «Προσαρμοστείτε σε αυτό που μας λένε οι ειδικοί, έχοντας πίστη πάντα πως εμείς αυτό θα το νικήσουμε»

 

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου τόνισε πως πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες, και να ακούν τους ειδικούς για να νικήσουν την πανδημία.

 

«Προσαρμοστείτε σε αυτό που μας λένε οι ειδικοί, έχοντας πίστη πάντα πως εμείς αυτό θα το νικήσουμε, για να μην εξαφανιστούμε» σημείωσε, ευχόμενη ό,τι καλύτερο τόσο στους συνάδερφους της εκπαιδευτικούς όσο και στα παιδιά.

 

Δημήτρης Χαρίτου: «Στην έναρξη της φετινής χρονιάς κυριάρχησε η προχειρότητα, η ανευθυνότητα, η έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας»

 

 

Μετά το πέρας των αγιασμών, ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου σημείωσε πως μπορεί η περσινή χρονιά να έκλεισε απότομα και απρόβλεπτα γιατί επικράτησαν πρωτόγνωρες συνθήκες, η φετινή όμως θα μπορούσε να ξεκινήσει με καλύτερες προϋποθέσεις, με πιο ουσιαστική προετοιμασία, για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

 

Θεωρεί όμως ότι κυριάρχησε η προχειρότητα, η ανευθυνότητα, η έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας που επιδόθηκε κυρίως σε επικοινωνιακή πολιτική.

 

Πέραν αυτών όμως πιστεύει η πρώτη μέρα του σχολείου είναι μέρα ευχών, για αυτό και ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καλή δύναμη στο δύσκολο και σύνθετο έργο που έχουν να επιτελέσουν, καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους γονείς, και μία καλή σχολική  χρονιά στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων.

 

«Να έχουν μία δημιουργική χρονιά με νέες εμπειρίες και γνώσεις, αλλά και με την τήρηση όλων των προστατευτικών μέτρων τόσο για την υγεία των ίδιων, όσο και των εκπαιδευτικών και των γονιών τους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.