Ενα φθινοπωρινο σχολειο ευελπιστει να «αναδιαταξει» την συνεταιριστικη νομοθεσια της Ελλαδας

Το «Ε-Συν.Νο.Δ.Ο.Σ» άνοιξε τις διαδικτυακές του «πόρτες» με την υποστήριξη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ

Σοφία Αδάμ, Επίκουρη Καθηγήτρια

«Το μέλλον των πόλεών μας και της τοπική ανάπτυξης είναι και στα χέρια των πολιτών»

Φως στο Συνεταιριστικό Δίκαιο και τις Δημόσιες Πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την  Ευρώπη επιδιώκει να ρίξει το διαδικτυακό Φθινοπωρινό Σχολείο «Ε-Συν.Νο.Δ.Ο.Σ» που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, τις διαδικτυακές του εργασίες.

Πρόκειται για τη δράση «Εκπαίδευση στην ΣΥΝεταιριστική ΝΟμοθεσία, το Δίκαιο, την Οργάνωση και τη Συνεργασία» που υλοποιούν οι  “IUS Cooperativum – A Community of Co-operative Lawyers” και ο  Πανελλήνιο Σύλλογο Φοιτητών/-τριών και Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών  Σπουδών «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” του Ε.Α.Π.» σε συνεργασία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, με την υποστήριξη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του σωματείου Εκπαιδευτική Πλατφόρμα ΚΑΛΟ και μελών του Παρατηρητηρίου Θεσμικών Εξελίξεων για τους Συνεταιρισμούς και την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ).

Στόχος της δράσης είναι να εστιάσει αφενός στην ανάγκη εναρμόνισης και ενοποίησης της ελληνικής συνεταιριστικής νομοθεσίας, αφετέρου να αναδείξει κοινωνικά καινοτόμες δημόσιες  πολιτικές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και τρόπους που αυτές μπορούν να εφαρμοστούν  στην Ελλάδα. 

Η πολυνομία, «εικόνα» του θεσμικού κατακερματισμού του ελληνικού κράτους

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Σοφία Αδάμ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πρόκειται για μια προσπάθεια που βασίζεται σε δύο κύριους άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με ζητήματα δημόσιων αποτελεσματικών πολιτικών, το πώς δηλαδή, μπορεί να προωθηθεί η συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, ενώ ο δεύτερος άξονας αναδεικνύει το ζήτημα της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, που θα καταλήξει και σε μια πρόταση για ένα μοντέλο νόμου για ενιαία συνεταιριστική νομοθεσία στην Ελλάδα, τον οποίο έχουν επεξεργαστεί από κοινού ένα πλήθος ατόμων και φορέων που ασχολούνται με το πεδίο.

Εξειδικεύοντας στην υφιστάμενη συνεταιριστική νομοθεσία στη χώρα μας η κ. Αδάμ εξήγησε πως ο χαρακτηρισμός «κατακερματισμένη» δεν είναι τυχαίος καθώς «έχουμε πάρα πολλούς νόμους για επιμέρους κατηγορίες συνεταιρισμών χωρίς όμως αυτό να εξυπηρετεί μια διακριτή οργανωτική ανάγκη των συνεταιρισμών, αλλά κατά βάση αποτυπώνοντας το θεσμικό κατακερματισμό που ούτως ή άλλως υπάρχει στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική δημόσια διοίκηση».

Οι πολλαπλοί και διαφορετικοί νόμοι για τους συνεταιρισμούς είναι, σύμφωνα με την ίδια, το αποτέλεσμα του θεσμικού κατακερματισμού που υπάρχει στην Ελλάδα λόγω και του γεγονότος ότι «το κάθε υπουργείο κοιτάει το δικό του “κουτάκι” χωρίς να έχει εποπτεία, και χωρίς να συμβάλει δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ενιαίου συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό». Άλλωστε όπως εξήγησε η ίδια «το ενιαίο συνεταιριστικό κίνημα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, ωστόσο στη δική μας την περίπτωση την Ελλάδα, δυσχεραίνεται σημαντικά εξαιτίας των πολλών και συχνά τροποποιημένων συνεταιριστικών νόμων». Το «σπάσιμο» αυτής της πρακτικότητας, δια μέσου της κατάθεσης μιας συνεκτικής και συνολικής πρότασης για έναν ενιαίο συνεταιριστικό νόμο, ο οποίος ενσωματώνεται από τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, και αποτελεί μια πρόταση για τους θεσμούς, για την κυβέρνηση, ώστε να ληφθεί υπόψιν στα επόμενα βήματα και πολιτικές είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της διοργάνωσης.

Μάλιστα όπως εξήγησε η κ. Αδάμ πέραν της παρουσίασής του στο Φθινοπωρινό Σχολείο, η πρόταση αυτή νόμου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση δια μέσου ενός εργαλείου που επίσης θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια του σχολείου, ώστε συνεταιριστικές οργανώσεις, μεμονωμένα εγχειρήματα και ενδιαφερόμενοι πολίτες, να μπορέσουν να την διαβάσουν, να την σχολιάσουν και να την τροποποιήσουν, ώστε να καταλήξει στην τελική της μορφή ως πρόταση νόμου.

Η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και πρωτοβουλιών αλληλέγγυας οικονομίας εν μέσω πανδημίας

Ως προς τον πρώτο άξονα του σχολείου η ίδια θέλησε να σταθεί στα πολλά εργαλεία αλλά και παραδείγματα αποτελεσματικών συνεργειών και δημόσιων πολιτικών, εντός της Ε.Ε., αλλά και εντός της Ελλάδας για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, που σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση αλλά και την εκπαίδευση – ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των εργαλείων αυτών θα μπορούσαν να γίνουν πολλά.

Άλλωστε η πανδημία του κορωνοϊού «γέννησε» τέτοια παραδείγματα συνεργασιών μέσα από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας όπως η συνεργασία συλλογικοτήτων και τοπικής αυτοδιοίκησης στην διανομή προστατευτικού υλικού ή στην εξυπηρέτηση ατόμων με δυσκολία στην μετακίνηση κ.ο.κ. Παραδείγματα που όπως επεσήμανε «θα πρέπει να επεκταθούν σε άλλες σφαίρες διότι συνεχίζουμε να ζούμε σε μια κρίση πολυεπίπεδη και κατ’ επέκταση θα πρέπει να σκεφτούμε νέες αποτελεσματικές, ολιστικές και οριζόντιες δημόσιες πολιτικές».

Το σύνολο των συναντήσεων πλην αυτής του Σαββάτου διεξάγονται απογευματινές ώρες, ενώ απευθύνονται σε φοιτητές και φοιτήτριες με άμεση συνάφεια στο αντικείμενο των σπουδών τους, σε συνεταιρισμούς, αλλά και διάφορα κοινωνικά εγχειρήματα, και ιδιαιτέρως σε αιρετά και υπηρεσιακά μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την κ. Αδάμ να υπογραμμίζει και την ελεύθερη και δωρεάν συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου.

«Το μέλλον των πόλεών μας και της τοπική ανάπτυξης είναι και στα χέρια των πολιτών. Και αν δεν πιέσουμε εμείς προς μια συλλογική κατεύθυνση κοινωνικής ευημερίας, δεν μπορεί κανείς άλλος να το κάνει» τόνισε η ίδια για να καταλήξει τονίζοντας πως «πρέπει να ξαναβρούμε τους τρόπους για να έχουμε πόλεις που είναι αξιοβίωτες, και θέλουμε να ζούμε και να αναπτυσσόμαστε συμβατικά και αλληλέγγυα».

Το πρόγραμμα του Σχολείου

Το πρόγραμμα του Φθινοπωρινού Σχολείου «Ε-Συν.Νο.Δ.Ο.Σ» περιλαμβάνει τις εξής θεματικές – συνεδρίες:

1. Δημοτισμός και Διευκολυντικές Δημόσιες Πολιτικές σε Επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

2. Εξετάζοντας Επιτυχή Διεθνή και Εγχώρια Παραδείγματα Δημόσιων Πολιτικών

3. Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς και Προγραμματικές Συμβάσεις στην Τοπική Κλίμακα

4. Εναρμόνιση και Ενοποίηση της Συνεταιριστικής Νομοθεσίας: Προβλήματα, Προκλήσεις και Επιτυχή Παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό Νότο

5. Προβλήματα της Κατακερματισμένης Συνεταιριστικής Νομοθεσίας στην Ελλάδα

6. Προτεινόμενο Μοντέλο Νόμου-Πλαισίου Περί Συνεταιρισμών & Αιτιολογική Έκθεση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.