«Ενα δεντρο για τη Θρακη»: Πρωτοβουλια πολιτων για την επομενη ημερα των πυρκαγιων

Με προτάσεις και δράσεις θέλει να βοηθήσει την πολιτεία για το «πρασίνισμα» των καμμένων

Σε μια προσπάθεια αυτοοργάνωσης της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών της Θράκης, επικουρικά προς την πολιτεία, προχωρούν ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι μέσω της ευχέρειας που παρέχει το διαδίκτυο.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η σελίδα «Ένα δέντρο για τη Θράκη» που σκοπός της είναι σύμφωνα με τους εμπνευστές «να οργανώσει και να προβάλει προσπάθειες που θα γίνουν για την αποκατάσταση του καμένου δάσους της Ροδόπης και Έβρου». Όπως εξηγούν οι εμπνευστές της «κάθε ιδέα, πρόταση και βοήθεια μπορεί να συμπληρωθεί με τις υπόλοιπες ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και να υπάρχει δυναμική σε όλο αυτό που θα ακολουθήσει την καταστροφή».

Μάλιστα επισημαίνουν πως  «η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο πιθανές ενέργειες αναδάσωσης. Θα αφορά και τέτοιες. Άλλωστε η έκταση που έχει καεί είναι γιγάντια και είναι αδύνατο να γίνει τεχνίτη αναδάσωση. Ούτε σε μικρό της τμήμα. Η καμένη έκταση θα είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο στρέμματα. Ως δεδομένο λοιπόν θεωρούμε ότι η λύση είναι η φυσική αναγέννηση. Εκεί όμως υπάρχουν παράγοντες όπου μπορούμε να βοηθήσουμε. Η έκταση αυτή θα πρέπει να επιτηρηθεί αυστηρά για τουλάχιστον μία δεκαετία από κτηνοτροφικές ή άλλες δραστηριότητες. Όπως όλοι ξέρουμε το κράτος έχει αποτύχει παταγωδώς σε τέτοιες περιπτώσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι πέρα από μικρές δράσεις αναδάσωσης (σε σχέση με το σύνολο της έκτασης) βασική συμβολή της πρωτοβουλίας μας θα ήταν η διαφύλαξη των εκτάσεων αυτών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Πρώτα με την ενίσχυση της επιτήρησης και την συμπληρωματική βοήθεια στους κρατικούς θεσμούς. Σε δεύτερο επίπεδο με την βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους ώστε να σεβαστούν τον χώρο. Πρακτικά π.χ. με αγορές ζωοτροφών και εκπαιδευτικά π.χ. δείχνοντας ότι είναι προς το συμφέρον τους σε βάθος χρόνου η διάσωση του δάσους από την υπερβόσκηση».

«Οι οποίες δράσεις γίνουν από την πρωτοβουλία θα είναι πάντα σε συνεννόηση με τους φορείς διαχείρισης» σπεύδουν να διευκρινίσουν οι εμπνευστές για να συμπληρώσουν πως
«λογικά το κράτος θα προχωρήσει στην δημιουργία φορέα στο πρότυπο της Εύβοιας – που όμως δεν τον λες και πετυχημένο. Εκεί λοιπόν θα μπορούσε η πρωτοβουλία να φέρει δράσεις, γνώσεις, κεφαλαία και υλικά».

«Το σοκ είναι τεράστιο. Όταν οι κάτοικοι συνειδητοποιήσουν το μέγεθος αυτού που συνέβη θα πρέπει να υπάρχει από κάτω η κοινωνία των πολιτών να στηρίξει, να ελέγξει και να διεκδικήσει. Γι’ αυτά είμαστε εδώ και σας καλώ να καταθέσετε προτάσεις και να γίνεται μέρος της προσπάθειας» επισημαίνουν κλείνοντας οι εμπνευστές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.