Ενα ανθρωπινο ποταμι κυλησε στην Κομοτηνη

Μικροί και μεγάλοι περπάτησαν όλη τη διαδρομή του Μπουκλουτζά στην πόλη, με τους μεν να μαθαίνουν και τους δε να θυμούνται

Ένα ανθρώπινο ποτάμι κύλησε στην κοίτη του παλιού Μπουκλουτζά, του ποταμιού που διερχόταν από την πόλη της Κομοτηνής, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους παλιότερους να θυμηθούν, και στους νεότερους να γνωρίσουν, για αυτό και πώς άλλαξε η πόλη από τότε μέχρι σήμερα.

Η διαδρομή-περίπατος ξεκίνησε από τον χώρο που διεξάγεται σήμερα η λαϊκή αγορά, πίσω από το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο και διέτρεξε, όπως το ποτάμι, όλη την πόλη, περνώντας από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, δίπλα από το πάρκο, στην Ορφέως, στρίβοντας από την Δημοκρίτου, περνώντας μπροστά από την Τσανάκλειο και  καταλήγοντας στην οδό Υψηλάντου, φτάνοντας μέχρι τις γέφυρες.

Σε όλη τη διαδρομή συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, με τα παιδιά μάλιστα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής να περιμένουν την πορεία και να απαγγέλουν ένα μικρό ποιηματάκι που δημιούργησαν για την περίσταση.

Από το χώρο της Λαϊκής ξεκίνησε το Ανθρώπινο ποτάμι

Αναδεικνύοντας την ιστορία της Κομοτηνής

Η συγκεκριμένη δράση διοργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Πρόγραμμα «Tale of X Cities»,  που διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την Art BOX Creative Arts Management στο πλαίσιο του προγράμματος «Common Lab», σε συνεργασία με την Helexpo, στο οποίο συμμετέχουν 20 φορείς από 12 πόλεις της βόρειας Ελλάδας, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιάννης Κυριαζής.

«Αυτή η δράση αποσκοπεί αφενός να ανασύρουμε μνήμες από τους παλιότερους για την ύπαρξη του ποταμιού, μιας και η Κομοτηνή είχε ένα άλλο χαρακτήρα από ό,τι έχει σήμερα» σημείωσε, αλλά και να θυμίσουν στους νεότερους την ύπαρξη αυτού του εμβληματικού τοπόσημου.

Πρόκειται για εξαιρετική ιδέα, σημείωσε, την σύλληψη της οποίας απέδωσε στην γραμματέα του ΔΗΠΕΘΕ κ. Θεανώ Πασχάλη, μέσω της οποίας υπήρξε θερμή ανταπόκριση από πολλούς πολίτες της Κομοτηνής, με τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο από μεγαλύτερους, που κατέγραψαν τις αναμνήσεις τους, όσο και από μαθητές, που ανασκάλεψαν οικογενειακά αρχεία, έδωσαν φωτογραφίες, πήραν μαρτυρίες.

«Όλο το ενδιαφέρον που υπήρξε έφερε συνέργεια των δημοτών μας επάνω σε ένα θέμα, και αυτή νομίζω είναι η ουσία του πράγματος» τόνισε ο κ. Κυριαζής, επιμένοντας στη σημασία διατήρησης της ιστορία της πόλης.

Τόνισε δε πως αυτή είναι μόνο η αρχή, και θα υπάρξει συνέχεια με ανάλογες δράσεις και στο πλαίσιο του δικτύου πόλεων που δημιουργήθηκε με το Tale of X Cities, αναδεικνύοντας και άλλα θέματα τοπικής ιστορίας και παράδοσης, μαζί με σύγχρονα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Το άλλο Σαββατοκύριακο αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε ένα υβριδικό φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν διαδικτυακά όλες οι πόλεις, και θα παρουσιαστούν όλα τα έργα που έγιναν σε αυτές.

Στήριξη και από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Στη δράση συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ΑΜΘ, και η εκτελεστική Γραμματέας κ. Ζωή Κοσμίδου, η οποία τόνισε πως η ΠΑΜΘ υποστηρίζει αυτή τη δράση, η οποία αναπτύσσεται σε αρκετές πόλεις της, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά.

Θα συμμετάσχει δε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, με την συμμετοχή όλων των πόλεων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα παιδιά του 10ου Δημοτικού απαγγέλουν το ποίημα τους

Το ποίημα των παιδιών του 10ου Δημοτικού

«Περπατώ περπατώ στο ποτάμι, μα το ποτάμι δεν είναι εδώ

Ποτάμι ποτάμι είσαι εδώ;

Όχι παιδιά μου χρόνια τώρα έξω από την πόλη σας κυλώ

Ποτάμι ποτάμι, τι είσαι τώρα;

Τώρα είμαι δρόμος μεγάλος διπλός και από όλη την πόλη περνώ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.