Εμυ Καλφα: «Δεν φτανει να λειτουργεις για τα παιδια· πρεπει και να δουλευεις μαζι τους»
Χαρούμενη, ευγνώμων αλλά και έτοιμη να εκπροσωπήσει τα παιδιά και τους νέους όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλώνει η 16χρονη συμπολίτισσά μας, μαθήτρια της Β’ Λυκείου του 2ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής Έμυ Κάλφα, η οποία επιλέχθηκε ως η μοναδική εκπρόσωπος της Περιφέρειάς μας στην Συμβουλευτική Ομάδα Παιδιών και Νέων της UNICEF.
Η Έμυ επιλέχθηκε, μαζί με 12 ακόμα συνομηλίκους της, εκπροσώπους των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας, να «συνθέσουν» την ομάδα αυτή, στόχος της οποίας είναι οι ίδιοι οι νέοι και τα παιδιά να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν.
Άλλωστε αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, με τα μέλη της μέσα από ομαδικές συναντήσεις και εκδηλώσεις θα συμβάλουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της UNICEF, εκπροσωπώντας τις κοινότητές τους.
Για την ίδια η επιλογή της αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, όπως δήλωσε μιλώντας στον «ΠτΘ», δεδομένου του μεγάλου «ανταγωνισμού». Συνεπάγεται όμως και μεγάλη ευθύνη καθώς την επόμενη διετία, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα κληθεί να «μιλήσει» εξ ονόματος των συνομήλικων της για μια σειρά καίριων ζητημάτων που τους απασχολούν.
Άλλωστε όπως εξήγησε, κληθείσα να μιλήσει για τον σκοπό ίδρυσης της ομάδας, «η UNICEF υποστηρίζει ότι δεν φτάνει να λειτουργείς για τα παιδιά, αλλά πρέπει να δουλεύεις και με τα παιδιά και άρα αυτή η ομάδα έχει δημιουργηθεί για να ακουστούν οι φωνές των παιδιών και των νέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας μας και έτσι θα μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται».
«Είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται οι φωνές όλων και να κυρίως να γίνονται πράξη αυτά που θέλουμε» πρόσθεσε, εξηγώντας πως κινητήριος «μοχλός» για την ίδια αποτελεί η έννοια η ενσυναίσθησης. Μια λέξη και πολύ δε περισσότερο μια έννοια την οποία συνάντησε ήδη από το γυμνάσιο και κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική ως «οδηγό» στη ζωή όλων, καθώς όπως τόνισε «δεν φτάνει μόνο να γνωρίζουμε ένα θέμα, αλλά να μπορούμε να μπούμε και στα παπούτσια του άλλου, να νοιώσουμε ενδεχομένως τα πιθανά συναισθήματα που βιώνει και να βρούμε πιθανές λύσεις». «Τότε μόνο θα έχουμε κατακτήσει την ενσυναίσθηση» ανέφερε, εξηγώντας πως κάποιες από τις θεματικές με τις οποίες αναμένεται φέτος η ομάδα να ασχοληθεί είναι η παχυσαρκία και η ψυχική υγεία, αλλά και η αποστιγματοποίηση της περιόδου.
Η πρωτοβουλία άλλωστε της ομάδας αναπτύχθηκε με αφορμή την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας και το Εθνικό Πρόγραμμα για την Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.
«Η γενιά μας δεν είναι αδιάφορη»
Ερωτηθείσα σχετικά με την ενεργοποίηση των ανθρώπων της γενιάς της, η ίδια απέρριψε το «κατηγορώ» περί αδιαφορίας για βασικά ζητήματα της κοινωνικής, και όχι μόνο, πραγματικότητας, τονίζοντας πως «η γενιά μας δεν είναι αδιάφορη, αλλά δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα και ο τρόπος να εκφραστούμε και να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο».
Όπως έκανε σαφές τα παιδιά και οι νέοι προβληματίζονται και συζητούν για σημαντικά ζητήματα της σημερινής εποχής, όπως το φαινόμενο του εκφοβισμού που λαμβάνει σήμερα ανησυχητικές διαστάσεις. «Αν υπάρχει τρόπος να σταματήσει πρέπει να τον βρούμε» δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά γνωστοποιώντας πως έχει υπάρχει τόσο θύμα όσο και θεατής σε αντίστοιχη περίπτωση. «Είναι σημαντικό να μην νοιώσει κανείς τα συναισθήματα που έχω νοιώσει εγώ όταν ήμουν στην θέση του θύματος» τόνισε, γνωστοποιώντας πως υπήρξε θεατής σε περιστατικό εκφοβισμού εντός της σχολικής αίθουσας. «Δεν φτάνει να μιλάνε τα παιδιά, πρέπει και οι καθηγητές που βρίσκονται σε μια θέση “ισχύος” να αντιδρούν και να μην κάνουν τα στραβά μάτια» πρόσθεσε.
Άλλωστε η ίδια εξήγησε πως ήδη τα ζητήματα αυτά αποτελούν θέματα συζήτησης με τους συνομήλικους της, οι οποίοι και με την αφορμή της συμμετοχής της στην ομάδα, ενισχύουν την «φωνή της» με τις απόψεις τους.
Η ίδια δήλωσε ευγνώμων για την υποστήριξη τόσο από τους ίδιους, όσο και από την οικογένειά της και τις καθηγήτριές της κ.κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, Βούλα Παναγιωτίδου και Έφη Καλεντερίδου, που στο σύνολό τους μοιράστηκαν και τον ενθουσιασμό τους μαζί της για αυτήν την επιτυχία της.
Κλείνοντας, ως προς τις ενδεχόμενες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της ομάδας, η Έμυ εξήγησε πως αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, υπογραμμίζοντας και την συμμετοχή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε» η οποία εργάζεται για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αύξηση της επισιτιστικής στήριξης σε όλη την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη θεματική της παχυσαρκίας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
