Εμβαθυνοντας στη διαχειριση του τραυματος σε αθλητες και ασκουμενους

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο στην «ΛΕΙτουργική ΔΙΑχείριση Τραυματισμένων Αθλητών και Ασκουμένων» διοργάνωσε το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου το Διεθνές Συνέδριο στην «ΛΕΙτουργική ΔΙΑχείριση Τραυματισμένων Αθλητών και Ασκουμένων» που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
 
Στο συνέδριο συμμετείχαν, με εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες, διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου, ενώ στη θεματολογία περιλαμβανόταν θέματα όπως τραυματισμοί σε δρομείς, διαχείριση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε αθλητές και ασκούμενους, λειτουργική αξιολόγηση και συμβουλευτική σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
 

Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συχνούς τραυματισμούς και αποκατάσταση στα ομαδικά αθλήματα, την άσκηση και οστεοπόρωση καθώς και την άσκηση και προβλήματα αρθρικού χόνδρου.
 
Επίσης, διοργανώθηκαν 3 εφαρμοσμένα σεμινάρια: «Εφαρμογή προγραμμάτων λειτουργικής άσκησης στο νερό», «Πόνος στον αυχένα και στην άνω ράχη –  Λειτουργική διαχείριση» καθώς και το σεμινάριο «FIFA 11+ Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο». 

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προθέρμανσης 

Το «FIFA 11+» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προθέρμανσης (διάρκειας 20 λεπτών) που έχει αναπτυχθεί με στόχο την πρόληψη τραυματισμών και απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές άνω των 14 ετών.
 

Το «FIFA 11+» είναι το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως πρόγραμμα πρόληψης αθλητικών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Η συστηματική εφαρμογή του από το 2009 έως τώρα έχει επιστημονικά αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τραυματισμών που εμφανίζονται τόσο σε προπονήσεις όσο και σε αγώνες (30-50%).
 
Στόχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων ”FIFA 11+” είναι η εκπαίδευση γυμναστών και προπονητών ποδοσφαίρου, αναφορικά με την σωστή εκτέλεση των 15 ασκήσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
 

Έτσι το πρωί της Κυριακής στις εγκαταστάσεις της σχολής πραγματοποιήθηκε θεωρητική παρουσίαση των ασκήσεων και πρακτική εφαρμογή από τους συμμετέχοντες, στο οποίο συμμετείχαν 45 φοιτητές/τριές και απόφοιτοι του ΤΕΦΑΑ.
 
Στην πρακτική εφαρμογή, οι κ. Ασημένια Γιοφτσίδου και κ. Παρασκευή Μάλλιου έδωσαν κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.