Εμμενουν στην πιστοποιηση του Σισμανογλειου «ως φιλικο προς τα βρεφη»

Η ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας Ροδόπης κατέθεσε την τρίτη αίτησή της για το ίδιο θέμα

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Δίνω Ζωή! Δώστε μου τη γέννα που αξίζω» εκπρόσωποι της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης, συναντήθηκαν με τον Διοικητή και τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, καταθέτοντας και την τρίτη αίτησή τους, προκειμένου το Σισμανόγλειο να καταστεί και να πιστοποιηθεί ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς Βρέφη». Η ομάδα δώρισε συμβολικά στη μαιευτική Κλινική, δύο βιβλία σχετικά με το φυσικό τοκετό και το θηλασμό και στην παιδιατρική ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο υπερύθρων και διακοσμητικά αντικείμενα για τα δωμάτια των μικρών ασθενών.
 
Το 80% των τοκετών στην Ελλάδα, γίνεται με καισαρική τομή, με τη χώρα μας να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών παγκοσμίως, μετά τη Βραζιλία. Κατά την κ. Στέλλα Στόικου, το ίδιο γεγονός, αναδεικνύει πιθανότατα « την έλλειψη εμπειρίας ή την άγνοια κάποιων επιστημόνων υγείας που δεν θέλουν να επιμορφωθούν και να ακολουθήσουν τα διεθνή πρωτόκολλα. Ενθαρρύνουν τις καισαρικές γιατί μάλλον βολεύει το δικό τους προγραμματισμό έναντι του σώματος και των επιπτώσεων» που έχει στη μητέρα και το βρέφος.
 
Τα μέλη της ομάδας ζήτησαν επίσης να ενθαρρύνεται από το τοπικό νοσοκομείο, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική, όπως συμβαίνει σε ορισμένες μονάδες υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και διεθνώς. Η κ. Στόϊκου υποστήριξε πως «είναι ελληνική πρωτοτυπία, να θεωρείται μονόδρομος» ότι πάντα μετά από μια καισαρική ακολουθεί μια άλλη κι όχι ένας φυσικός τοκετός. Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι γιατροί του νοσοκομείου μας κι οι μαίες πρέπει να φανούν ανοιχτόμυαλοι και νομίζω ότι είναι ώστε να ακολουθούσουν τα διεθνή πρωτόκολλα και να ενημερωθούν περισσότερο». Η ίδια έθεσε και την οικονομική παράμετρο του ζητήματος για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. «Αν ενθαρρυνθεί ο φυσιολογικός τοκετός έναντι της καισαρικής, συνεπάγεται και μεγαλύτερη μείωση του οικονομικού κόστους. Καθώς ένα χειρουργείο συνεπάγεται, πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία της μαμάς και του παιδιού, πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος».
 
Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, ο Διοικητής του Σισμανόγλειου κ. Κώστας Ναλμπάντης, ο οποίος παράλληλα με το ενδιαφέρον της διοίκησης για την ικανοποίηση των τιθέμενων αιτημάτων, παραδέχτηκε ότι «τα βήματα που γίνονται» στην ίδια κατεύθυνση είναι «λίγο αργά».
 
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μαυροματίδης σχολίασε για την κατακόρυφη αύξηση των καισαρικών, πως είναι το φαινόμενο έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή στάνταρ ενώ ο μητρικός θηλασμός είναι μεν απαραίτητος αλλά η επιλογή του, είναι υπόθεση κάθε μητέρας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.