«Εμφραγμα» στο χωρο της Υγειας

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται ο χώρος της Υγείας, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών κλιμακώνονται, εν όψει και της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για το ΕΣΥ στη Βουλή, ενώ οξύνεται και η αντιπαράθεση του ιατρικού κόσμου με το υπουργείο. Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα έως την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από την Τρίτη 8, έως και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του αποφάσισε εξάλλου και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου συνεχίζονται οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις με κλείσιμο των φαρμακείων σε όλη την χώρα μέχρι και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών σηματοδοτούν νέα εβδομάδα ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Από το πρωί, ουρές έχουν σχηματιστεί σε πολλά κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ στην Αττική, όπου οι ασφαλισμένοι συνέρρεαν για προγραμματισμένα ραντεβού, πολλά από τα οποία ακυρώνονται εξαιτίας της απεργίας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος μπορούν να απευθύνονται από σήμερα για τις εξετάσεις τους και τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ όλων των ειδικοτήτων. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και κατόπιν της τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα μπορούν να τους εξυπηρετούν, ενώ έχει ξεκινήσει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων.

Εξώδικο στον υπουργό υγείας

Ωστόσο, σε εξώδικο που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, επισημαίνει ότι αυτή η κυβερνητική ανακοίνωση «προσκρούει ευθέως στη κείμενη νομοθεσία, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και εμπνέεται από την αόριστης διατύπωσης νομοθετική πρόβλεψη της δημιουργίας ενός άλλου νομικού μορφώματος, ήτοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ο οποίος, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται και του οποίου οι εργασιακές σχέσεις των Ιατρών δεν προσδιορίζονται». Στο εξώδικο, ο Ιατρικός Σύλλογος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του κ. Λοβέρδου και διαμαρτύρεται «εντονότατα για την από μέρους του απαξίωση του ιατρικού κόσμου, για την χωρίς περιστροφές άρνηση του οποιουδήποτε πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου με τους νομίμους εκπροσώπους του και για τη τακτική να στρέψει Ιατρούς εναντίον Ιατρών και να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας με διλημματική τακτική τους πολίτες κατά των Ιατρών».

Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσύρει το επαίσχυντο, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο, ζητώντας την έναρξη ενός πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου. Επίσης, ο Σύλλογος εκφράζει την αποφασιστικότητά του για συνέχισ των απεργιακών κινητοποιήσεων, εξαντλώντας κάθε νομική δυνατότητα προσφυγής ενώπιον κάθε αρμόδιας Εθνικής και Κοινοτικής Αρχής.

Τα αιτήματα των γιατρών

Τα αιτήματα των γιατρών, όπως αναφέρονται στο εξώδικο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είναι τα ακόλουθα:
• Ο ιατρικός κόσμος διεκδικεί οργανωμένο Δημόσιο Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αναπτυγμένες δομές που θα προάγουν την απασχόληση των Ιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
• Ο ιατρικός κόσμος αντιτίθεται στις μετατροπές που φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο συγχώνευσης των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που ούτε στο Ε.Σ.Υ. εντάσσονται, ούτε σε κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απλά δημιουργείται ένα νέο Ν.Π.Δ.Δ. (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που θα εξοικονομεί πόρους μέσα από την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εκφύλιση του δημόσιου τομέα υγείας-πρόνοιας, την επιβολή επαχθών εργασιακών σχέσεων και την έμμεση ή άμεση προσωπική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας.
• Ο ιατρικός κόσμος, ενώ εμμένει στην ανάγκη διαφάνειας στο σύστημα προμηθειών, το Σχέδιο Νόμου δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά τη περαιτέρω μονοπώλησή τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών.
• Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των χρονιζόντων δίκαιων αιτημάτων των Νοσοκομειακών Ιατρών με τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ικανοποιητικού επιστημονικού, εργασιακού και εισοδηματικού περιβάλλοντος στα Νοσοκομεία (σεβασμό της συλλογικής σύμβασης ΟΕΝΓΕ και Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατάργηση του επαίσχυντου πλαφόν 9% για τις αναγκαίες πρόσθετες εφημερίες, ρυθμίσεις για αρχές ασφαλούς εφημερίας, εθνική Φαρμακοβιομηχανία, Δημόσιος Φορέας παραγωγής αποθήκευσης διακίνησης υγειονομικού υλικού, ανασχεδιασμός ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική, στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, κατάργηση του αισχρού «5 φεύγουν, ένας έρχεται», όταν ο ίδιος ο Υπουργός διαβεβαίωνε, ότι οι κρίσεις Ιατρών από προκηρύξεις θέσεων που έγιναν μέχρι την 31-12-2010 θα ολοκληρωθούν με επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης).
• Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί την μονιμοποίηση και την αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των υπηρετούντων στο ΙΚΑ από πολλά χρόνια συμβασιούχων Ιατρών.
• Ο ιατρικός κόσμος αξιώνει πραγματική ένταξη των Νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, χωρίς κατάργηση κλινών και Τμημάτων, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας των Ιατρών των Νοσοκομείων του ΙΚΑ για την εξέλιξή τους στο ΕΣΥ.
• Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους Ιατρούς όπως και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση της αναμονής (αύξηση νοση-λευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων Ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες).
• Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί τη προστασία της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών Ιατρών του ιδιωτικού τομέα.
• Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί την άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΤΣΑΥ προς τους συναδέλφους και τη σύλληψη της τεράστιας εισφορο-διαφυγής και εισφοροκλοπής.
• Ο ιατρικός κόσμος ζητά τη θεσμοθέτηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που θα προστατεύει όλους τους μισθωτούς Ιατρούς στη σύναψη συμβάσεων με τους μεγάλους εργοδότες καθώς και συλλογική σύμβαση με την ΟΠΑΔ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

ΝΔ: «Οχι» σε ακραίες αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των γιατρών κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την υγεία μόλις αυτό έρθει στη Βουλή. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι το επίμαχο πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα της υγείας. «Κατά βάση, είμαστε απέναντι», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει τις καταλήψεις και τις ακραίες αντιδράσεις. «Είναι απορίας άξιο το γιατί η ΝΔ με το πρόσχημα της δήθεν προχειρότητας απορρίπτει τη μεγάλη αυτή αλλαγή, λες και έκανε ποτέ η ίδια κάποια αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητεί ο ΣΥΝ

Εν τω μεταξύ, την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία ζητεί ο Συνασπισμός. «Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, όλοι οι υγειονομικοί της χώρας που απεργούν αυτές τις ημέρες δεν υπερασπίζονται μόνο τα δικά τους δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού σε δημόσιες δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δημοκρατική Αριστερά: Υπέρ ενός ενιαίου φορέα υγείας

Υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα υγείας τάσσεται η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ωστόσο ότι ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο προσπαθεί να το εφαρμόσει οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα. Εκφράζει επίσης την αντίθεσή της σε μορφές πάλης όπως η κατάληψη του υπουργείου Υγείας.

ΑΔΕΔΥ: Αποδομούν το υπάρχον σύστημα Υγείας

Την απόσυρση του επίμαχου ν/σ για την Υγεία ζητεί και η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου αποδομούν το υπάρχον σύστημα Υγείας. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση της Τετάρτης έξω από τη Βουλή.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.