Εμφαση σε επιπλεον βρεφικα τμηματα στο Δημο Κομοτηνης θελει να δωσει το ΚΕΜΕΑ

Όλα έτοιμα για τη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από την 1η Σεπτεμβρίου

Ξεκινά το έργο 1 εκ. ευρώ για την πλήρη προσαρμογή των παιδικών στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης

Έτοιμοι να λειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου είναι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζονται την Παρασκευή 26 Αυγούστου, σε συνάντηση που είχαν οι υπεύθυνες όλων των σταθμών με τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τις πρώτες μέρες της λειτουργίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ακολουθήσουν τα ισχύοντα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.

Βέβαια πλέον έχουν αρκετή εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα αυτό, για αυτό θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με γνώμονα την προστασία τόσο των παιδιών, όσο και των νηπιαγωγών που απασχολούνται στα τμήματα.

Οι παιδικοί σταθμοί φέτος θα υποδεχθούν περίπου 400 παιδιά, με περίπου 100 από αυτά να φιλοξενούνται στα βρεφικά τμήματα τους.

Απαραίτητα τα επιπλέον βρεφικά τμήματα

Όσο για την λειτουργία των σταθμών, ο κ. Σωτηρακόπουλος για ακόμα μια χρονιά τόνισε πως θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα βρεφικά τμήματα, για τα οποία φαίνεται να υπάρχει ακόμα ανάγκη για επιπλέον θέσεις, παρά την αύξησή τους από πλευράς του ΚΕΜΕΑ τα προηγούμενα χρόνια.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στα βρεφικά τμήματα, γιατί εκεί υπάρχουν οι ανάγκες, και η δυνατότητα να αυξηθούν περαιτέρω» εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ για να συμπληρώσει πως για αυτό και θα προωθήσει την πρόταση να δημιουργηθούν ακόμα 2 βρεφικά τμήματα, που θα προστεθούν στα 8 υφιστάμενα, στους παιδικούς σταθμούς, μιας και η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης έχει δημιουργήσει το χώρο για αυτά.

Να θυμίσουμε πως για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα βρεφικό τμήμα, χρειάζεται να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στο χώρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, και φυσικά να στελεχωθεί κατάλληλα.

Για αυτό και επιθυμεί στα 8 τμήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, να γίνουν οι εργασίες για να δημιουργηθούν ακόμα 2 ώστε να μπορέσουν να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των νέων οικογενειών της πόλης.

Σημαντική βοήθεια το ΕΣΠΑ

Αυτή την περίοδο περιμένουν και τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών 2022-2023» του ΕΣΠΑ που στηρίζει οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, το οποίο περιμένουν πάντα, μιας και βοηθά τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να κρατούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα τα δίδακτρα, χωρίς να χάνουν την ποιότητα των υπηρεσιών και τον αριθμό του προσωπικού.

«Θέλουμε να ασκήσουμε μια κοινωνική πολιτική, να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους που θέλουν να κάνουν παιδιά να έχουν πρόσβαση σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς», τόνισε, για αυτό και κρατούν σε λειτουργία και τα τμήματα στους οικισμούς, ώστε να κρατήσουν τις οικογένειες σε αυτούς.

Όσο για τη στελέχωση, έχουν ένα ζήτημα το οποίο είναι μεν ευχάριστο, αρκετές εγκυμονούσες νηπιαγωγούς, που δημιουργεί όμως την ανάγκη να καλύψουν τα κενά, κάτι για το οποίο φροντίζουν ήδη, με τις τοποθετήσεις να συζητούνται στην χθεσινή σύσκεψη, ενώ τοποθετήθηκαν και οι καθαρίστριες.

Βελτιώσεις με το πρόγραμμα προσαρμογής των Παιδικών

Το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αναμένεται να προχωρήσει και το έργο για την προσαρμογή των λειτουργούντων Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών στις προδιάγραφες του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος.

Ήδη βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις για την βελτίωση των παιδικών σταθμών του Δήμου, ιδιαίτερα τις περιόδους της καραντίνας, τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, όμως αυτό το έργο θα τους δώσει δυνατότητες να βελτιώσουν περαιτέρω τις δομές τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.