Εμαθαν να αποφευγουν τον εθισμο στις οθονες οι μαθητες της Κομοτηνης

Μέσω των εκπαιδευτικών συναντήσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας»

Τετάρτη πρωί, πρώτη μέρα του καλοκαιριού, και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, μαθητές μαθαίνουν από την ψυχολόγο κ. Αφροδίτη Μητσάκου και την κοινωνιολόγο Ευαγγελία Μπερετζίκη, από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Ορφέας», την λελογισμένη χρήση της οθόνης, είτε πρόκειται για κινητό, υπολογιστή ή τηλεόραση.

Η δράση αυτή, με θεματική «Οθόνες και Ελεύθερος Χρόνος» γίνεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συναντήσεων της Βιβλιοθήκης Κομοτηνής με μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, που ξεκίνησε από τα μέσα Μαΐου, και στο χώρο το πρωί της Τετάρτης βρέθηκαν στελέχη του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και του Κέντρου, για να κάνουν ένα απολογισμό της όλης προσπάθειας.

Να θυμίσουμε πως μέσα από αυτές τις συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν και ο Ερυθρός Σταυρός Κομοτηνής, οι Σπορίτες Ροδόπης, ο ΕΟΣ Κομοτηνής και το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής η σχολική κοινότητα ήρθε σε επαφή με τον φυσικό χώρο της Βιβλιοθήκης και του βιβλίου, σε συνδυασμό με δράσεις από τις Θεματικές Ενότητες που προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών κ.α.) που στόχο έχουν να εφοδιάζουν τους νεαρούς πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν τον δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση.

Επιτυχημένες οι συνεργασίες

Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις αυτές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Κυριαζή, από τις 10 Μαΐου που ξεκίνησαν, με 10 Δημοτικά σχολεία και 6 νηπιαγωγεία να συμμετέχουν στη δράση. Ανάμεσα στους 5 φορείς της πόλης που βοήθησαν, και τους οποίους ευχαρίστησε για την συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή τους, ήταν και το Κέντρο Πρόληψης Ορφέας, η συμβολή του οποίου ήταν πολύ σημαντική, αναπτύσσοντας το θέμα της διαφορετικότητας και του σεβασμού στην τάξη. «Ήταν μια πραγματικά πολύ καλή δράση που βοήθησε τα παιδιά να μάθουν ουσιώδη πράγματα, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, που είναι και ο βασικός μας στόχος» ανέφερε, αποδίδοντας τα εύσημα και στο στελεχιακό δυναμικό της βιβλιοθήκης, που έπραξε τα μέγιστα.

Θετικό πάντα το Κέντρο Πρόληψης

Η πρόσκληση που απεύθυνε η βιβλιοθήκη στο Κέντρο πρόληψης ήταν τιμή για αυτούς, και ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αυτή, σημείωσε η πρόεδρος του κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Ήταν πραγματικά μια πολύ αποδοτική περίοδος, που ολοκληρώνεται σήμερα» τόνισε, θυμίζοντας πως η συνεργασία μεταξύ τους έχει σημαντικό παρελθόν ακόμα και σε δύσκολες εποχές.

Ο «Ορφέας» στηρίζει πάντα τέτοιου είδους δράσεις, ειδικά αυτές που έχουν σχέση με την τοπική κοινωνία, γιατί από τότε που συστάθηκαν τα κέντρα πρόληψης είχαν σκοπό να γίνουν γέφυρα ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την κεντρική εξουσία. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που στα ΔΣ των Κέντρων, υπάρχουν φορείς από την τοπική αυτοδιοίκησης, και έτσι πρέπει να μείνει.

Το Κέντρο θα συνεχίσει τις δράσεις του και το καλοκαίρι, και θα είναι πάντα στη διάθεση όλης της τοπικής κοινωνίας, διαβεβαίωσε η κ. Μουσταφάογλου.

Σημαντική η ευαισθητοποίηση

Τέλος ο επιστημονικός υπεύθυνος το Κέντρου Πρόληψης κ. Γκάρο Εσαγιάν τόνισε πως είναι πάντα χαρά και τιμή τους να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Δημοτικής βιβλιοθήκης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στις εξαρτήσεις.

Στην συγκεκριμένη δράση, τα δύο στελέχη τους, με αφορμή την πανδημία και την απομόνωση που επέφερε, έθιξαν την σχέση των μικρών παιδιών με τις οθόνες, και βρήκαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές για να τους προβληματίσουν σχετικά με τη λελογισμένη χρήση οθόνης και υπολογιστών.

Τη δραστηριότητα στηρίζουν από την πλευρά του Κέντρου τα δύο στελέχη τους που έχουν προσληφθεί μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ που «τρέχει» ο ΟΚΑΝΑ, το οποίο τρέχει για δεύτερη χρονιά και έχει προοπτική να επεκταθεί ακόμα δύο έτη, μια ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους η οποία, σύμφωνα με τον κ. Εσαγιάν, τους βοηθά να υλοποιήσουν αυτές τις δραστηριότητες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.