Εμαθαν να απεγκλωβιζουν θυματα αυτοκινητιστικων ατυχηματων οι εθελοντες του Ερυθρου Σταυρου Κομοτηνης

Τζαν Μεμέτ Αλή, Διασώστης-Εκπαιδευτής «Αφαιρούμε το όχημα από το θύμα, και όχι το θύμα από το όχημα»

Εκπαίδευση στις κοπές οχημάτων, αλλά και στις διαδικασίες απεγκλωβισμού θυμάτων, χρησιμοποιώντας την νεοαποκτηθείσα διασωστική σειρά εργαλείων για τροχαία ατυχήματα, πραγματοποίησαν περίπου 20 εθελοντές του Παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου.

Οι εθελοντές, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών τους, έμαθαν ποια σημεία των οχημάτων πρέπει πρώτα να κόψουν, πώς να «ανοίξουν» τα διάφορα σημεία του οχήματος, ώστε να μπορέσουν τα θύματα των ατυχημάτων να απομακρυνθούν με ασφάλεια αλλά και με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζαν Μεμέτ Αλή Διασώστης-Εκπαιδευτής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «αφαιρούμε το όχημα από το θύμα, και όχι το θύμα από το όχημα», γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επιχειρούν τον άμεσο απεγκλωβισμό του θύματος, αλλά απομακρύνουν τα μεταλλικά και άλλα στοιχεία του οχήματος, και στη συνέχεια τα στελέχη των πρώτων βοηθειών, θα βγάλουν το θύμα με ορθό τρόπο, χρησιμοποιώντας σκληρή σανίδα, γιλέκο απεγκλωβισμού και ότι είναι απαραίτητο.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση των μελών της Πρώτης Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης, που αποτελείται από περίπου 20 άτομα, επιχειρησιακούς και επιτελικούς, και συνεχώς ανανεώνεται γίνεται στο ειδικό πρωτόκολλο Saver, που τους δίνει την γνώση τι θα κάνουν, όποτε αυτό χρειαστεί. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης, πιστοποιώντας ότι μπορούν να χειριστούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα, για αυτές τις καταστάσεις.

Η εκπαίδευση ξεκίνησε το πρωί και τελείωσε το απόγευμα, με τον κ. Μεμέτ Αλή να σημειώνει πως αυτή θα έχει και συνέχεια, προσπαθώντας να δώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές την γνώση για να μπορούν να ανταποκρίνονται στα συμβάντα αυτού του είδους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.